ITU: Интернет може да спаси живота и икономиката

3,6 милиарда души по света все още остават напълно офлайн

Спешна виртуална среща на Комисията за широколентови връзки към Международния съюз по далекосъобщения (ITU) очерта нуждата от незабавни мерки за обезпечаване на свързаността в критични точки като болници и транспорт в отговор на кризата COVID-19, обхванала целия свят.

Правителствата, индустрията, международната общност и гражданското общество бяха призовани да предприемат действия за изграждане на цифрови мрежи и укрепване на капацитета в критични точки на свързаност като болници и транспорт, засилване на цифровия достъп и приобщаването като колективен отговор на пандемията.

Над 100 представители от цял ​​свят участваха във виртуалната среща, вкл. заинтересовани страни от международни организации, технологичния сектор, гражданското общество и академичните среди, ръководители на организации в областта на технологичната и здравната индустрия.

„В допълнение към опустошителните непосредствени последици от COVID-19, вторичните въздействия върху образованието, работните места и финансите ще продължат да оказват влияние върху децата и най-уязвимите в света несъразмерно през следващите години”, заяви Хенриета Фор, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

От жизненоважно значение е ускоряването на глобалните усилия за свързване на останалата половина от населението, което все още е напълно без достъп до интернет, подчерта заместник-председателят на Комисията Хулин Джао.

„Когато пандемията COVID-19 се ускорява, заплашвайки цялото човечество, трябва да предприемем незабавни действия, за да гарантираме, че никой не е изостанал. Тази безпрецедентна криза показва, че никой не е в безопасност, докато всички не сме в безопасност. И показва, че няма да разгърнем пълния потенциал на широколентовите връзки, докато всички не сме свързани”, заяви Джао.

Д-р Карлос Жарке, който участва в срещата от името на съпредседателя на Комисията – Карлос Слим, подчерта необходимостта от използване на технологиите за общото благо. „Нито една минала епидемия не е имала достъп до широколентовите услуги, които имаме днес. Широколентовият достъп може да спаси живота и да смекчи икономическите последици от пандемията”, подчерта Жарке.

Важно, според него, е да се използват мрежи за разпространение на навременна информация за запазване на здравето; да се подкрепя електронното обучение за повече от 1,5 милиарда ученици, които учат от дома; да се насърчават цифровият начин на работа за увеличаване на производителността, електронна търговия и дигиталните услуги.

Докато 53% от населението на света вече е онлайн, милиарди хора остават напълно без връзка, нямат достъп до спешна здравна информация и жизненоважни правителствени услуги и не могат да участват в цифровата икономика, отбелязва ITU.

Досега 1,53 милиарда учащи се в 184 държави са били засегнати от закриването на училищата. Същевременно развиващите се страни са дом на огромно мнозинство от около 3,6 милиарда души, които остават напълно офлайн.

Най-новият доклад на Комисията за състоянието на широколентовите връзки през 2019 г. посочва, че много от хората, които се считат за „свързани”, всъщност се сблъскват с ниска пропускателна способност на мрежите, ограничен достъп от интернет кафенета и много високи разходи за връзка, в сравнение с хората в силно свързаните индустриализирани държави.

Миналата седмица ITU стартира глобална платформа за устойчивост на мрежата, за да помогне на създателите на политики, регулаторите и участниците в индустрията да гарантират, че мрежите са устойчиви и телекомуникационните услуги са достъпни за всички – по-специално тези в сектора на здравеопазването и образованието.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постарайте се да наваксате пропуските в работата си и ще получите увереност за бъдещето си. Интимните връзки ще се задълбочават и скоро ще получите интересно предложение. Интересът към вас нараства и гледайте да не го проиграете хазартно. Други ще имат прозрения, които ще ги подтикнат да потърсят човека, с когото са се разделили.
29 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Зле понасяте ограниченията във всичките им проявления. Широко скроената ви природа се бунтува и това ви създава проблеми. Заявете претенциите си аргументирано и чак тогава ги отстоявайте. Но бъдете умерени и способни да правите компромиси. Намерете сили да се преборите със собствената си тревога, не я превръщайте в публично достояние.
29 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще продължат да се занимават със служебни въпроси, работата изисква да не я отлагате. Наред с това ще помислите за организацията и дисциплинираността на сътрудниците си/ако имате такива/. Не пренебрегвайте здравето си, има какво да направите, за да се поддържате в добра форма.
29 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Обърнете внимание на служебен въпрос, който крие зад себе си нечие двусмислено поведение. Предизвикайте откровен разговор и изяснете позициите си. Вие сигурно имате свои планове за вечерта, но е твърде възможно да ги промените, предвид новите обстоятелства. Не се натъжавайте, може би е за добро.
29 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Промени и осъществяване на желания, такива са перспективите пред част от вас. Има кой да се погрижи за душевният ви уют, а и не само за него. С нов тласък на енергия и вяра ще се устремите към нови предизвикателства. Това ще ви направи по-щедри към консервативно настроените около вас.
29 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви спокоен и приятен ден, изпълнен с добро настроение и ведри хора. В подобна атмосфера едва ли ще ви е трудно да си отпочинете и да се заредите с нови сили. Направете нещо лично за себе си, това ще ви подейства доста освежително.
29 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Подготовката за предстоящо събитие ви създава повече стрес, но сте на път да приключите с него. Неизвестните ще отпаднат и ще направят деня ви по-спокоен. Имате шанс да получите и повече от нещата, които искате, стига да сте направили необходимото за това. Не прибързвайте с изводите, за да не въздействате негативно на резултатите.
29 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не си създавайте излишни проблеми, поддавайки се на емоциите и желанието си да напътствате всеки за всичко. Повишената ви чувствителност се отразява на работата, взаимоотношенията и живота ви. Гледайте по-ведро на случващото се, осигурете си спокойствие и занимания, които ви носят удоволствие.
29 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Обнадеждаващи новини по делови въпроси ще зарадват мнозина от вас. Още по-приятни ще са те имайки предвид източника им. Ще имате възможност и да разрешите недоразумение с любимия човек. Хармонията в личният ви живот ще бъде възстановена.
29 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Решавайки последователно въпросите от ежедневието, ще спестите главоболия и противоречия с партньори и близки хора. Станете по-търпеливи в общуването си и по-малко да се стремете към показност в опита, информираността и значимостта си. В служебните си дела ще постигнете съгласие по спорен въпрос, отново, ако намерите верния тон.
29 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии постъпки ще ви подтикнат към действия, осигуряващи защита на интересите ви. С професионални задачи ще запълните по-голямата част от деня си. При добра организация времето ви ще стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
29 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Настроение ще ви носят както резултатите от делови преговори, така и добрите взаимоотношения с партньорите ви. Мислете за себе си, по-малко се преуморявайте и не прибързвайте в действията си. Онези, които търсят внимание ще се насладят на взаимност с човека до тях. Нуждаехте се от това
29 май 2020
Последни новини