ITU: Интернет може да спаси живота и икономиката

3,6 милиарда души по света все още остават напълно офлайн

Спешна виртуална среща на Комисията за широколентови връзки към Международния съюз по далекосъобщения (ITU) очерта нуждата от незабавни мерки за обезпечаване на свързаността в критични точки като болници и транспорт в отговор на кризата COVID-19, обхванала целия свят.

Правителствата, индустрията, международната общност и гражданското общество бяха призовани да предприемат действия за изграждане на цифрови мрежи и укрепване на капацитета в критични точки на свързаност като болници и транспорт, засилване на цифровия достъп и приобщаването като колективен отговор на пандемията.

Над 100 представители от цял ​​свят участваха във виртуалната среща, вкл. заинтересовани страни от международни организации, технологичния сектор, гражданското общество и академичните среди, ръководители на организации в областта на технологичната и здравната индустрия.

„В допълнение към опустошителните непосредствени последици от COVID-19, вторичните въздействия върху образованието, работните места и финансите ще продължат да оказват влияние върху децата и най-уязвимите в света несъразмерно през следващите години”, заяви Хенриета Фор, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

От жизненоважно значение е ускоряването на глобалните усилия за свързване на останалата половина от населението, което все още е напълно без достъп до интернет, подчерта заместник-председателят на Комисията Хулин Джао.

„Когато пандемията COVID-19 се ускорява, заплашвайки цялото човечество, трябва да предприемем незабавни действия, за да гарантираме, че никой не е изостанал. Тази безпрецедентна криза показва, че никой не е в безопасност, докато всички не сме в безопасност. И показва, че няма да разгърнем пълния потенциал на широколентовите връзки, докато всички не сме свързани”, заяви Джао.

Д-р Карлос Жарке, който участва в срещата от името на съпредседателя на Комисията – Карлос Слим, подчерта необходимостта от използване на технологиите за общото благо. „Нито една минала епидемия не е имала достъп до широколентовите услуги, които имаме днес. Широколентовият достъп може да спаси живота и да смекчи икономическите последици от пандемията”, подчерта Жарке.

Важно, според него, е да се използват мрежи за разпространение на навременна информация за запазване на здравето; да се подкрепя електронното обучение за повече от 1,5 милиарда ученици, които учат от дома; да се насърчават цифровият начин на работа за увеличаване на производителността, електронна търговия и дигиталните услуги.

Докато 53% от населението на света вече е онлайн, милиарди хора остават напълно без връзка, нямат достъп до спешна здравна информация и жизненоважни правителствени услуги и не могат да участват в цифровата икономика, отбелязва ITU.

Досега 1,53 милиарда учащи се в 184 държави са били засегнати от закриването на училищата. Същевременно развиващите се страни са дом на огромно мнозинство от около 3,6 милиарда души, които остават напълно офлайн.

Най-новият доклад на Комисията за състоянието на широколентовите връзки през 2019 г. посочва, че много от хората, които се считат за „свързани”, всъщност се сблъскват с ниска пропускателна способност на мрежите, ограничен достъп от интернет кафенета и много високи разходи за връзка, в сравнение с хората в силно свързаните индустриализирани държави.

Миналата седмица ITU стартира глобална платформа за устойчивост на мрежата, за да помогне на създателите на политики, регулаторите и участниците в индустрията да гарантират, че мрежите са устойчиви и телекомуникационните услуги са достъпни за всички – по-специално тези в сектора на здравеопазването и образованието.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
29 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
29 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
29 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
29 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
29 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
29 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
29 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
29 сеп 2020
Последни новини