След спасителната тръба към Перник водата спира през ден

Макар и официално режимът на водата в Перник да бе оставен само за през нощта, реалността е по-различна. На редица места в града подаването се спира през ден заради непрекъснати аварии. Течовете започнаха да се усещат особено осезаемо, след като към града тръгна вода по новото трасе през Мало Бучино. По тази тръба се подава вода от яз. "Бели Искър", където идва от водосборната зона на яз. "Белмекен". Според местното ВиК новото трасе няма нищо общо с авариите, защото се пукат стари тръби, които така или иначе си се чупят. Факт е обаче, че след отмяната на режима авариите са много по-чести.

Кръстиш се и влизаш в банята

Особено силна концентрация на течове има в квартал "Мошино". Точно там е и връзката между трасето от Мало Бучино и водопроводната мрежа на града. Преди десетина дни премиерът Бойко Борисов бе на посещение в града и му показаха шахтата с въпросната връзка.

Водната криза в "Мошино" през последните три дни изглежда така – в събота водата е била спряна, в неделя е имало, в понеделник чешмите пак са сухи. Според сайта на местното ВиК, в квартала се отстранява поредната авария. Вода няма да има, докато екипите не се справят с повредата.

"Във връзка с публикувана информация в медиите, че налягането в новия водопровод от Мало Бучино е по-високо от работното в мрежата и поради тази причина са се получили множество аварии, ви уведомяваме, че информацията не е вярна.

Екипите на дружеството отстраняват по 4-5 аварии средно на ден в район Мошино, като от последните два дни са отстранени по 5 броя аварии, което е в рамките на нормалното с оглед на амортизираната водоснабдителна мрежа на Перник. Налягането, с което се подава софийската вода по новия водопровод, е същото, каквото е било работното налягане в мрежата преди изграждането му. Затова ви информираме, че то не е причина за ежедневно възникналите аварии", пишат на сайта си от ВиК.

Проблемът обаче не е само в "Мошино". През миналата седмица на два пъти е спирана водата и в кв. "Тева". Според живеещи там – за много дълго време.

Заради честите аварии, за някои квартали ситуацията е по-лоша, отколкото когато имаше режим. Тогава поне беше ясно кога се пуска водата. Сега е тъкмо обратното.

"Голямо тото. Кръстиш се и влизаш в банята", разказа пред Medipaool жител на кв. "Тева".

Водопреносен кошмар

Новото трасе от София през Мало Бучино трябваше да реши водните проблеми на Перник. Още при тестовете водопроводът се спука. След това имаше и още една авария.

За изграждането му правителството отпусна 27 млн. лв. Строежът започна в инфарктен момент, когато всички очакваха, че яз. "Студена" ще достигне "мъртъв обем" от 2.4 млн. кубични метра и вземането на вода ще е изключително трудно. Най-лошият сценарий не се разигра, защото междувременно заваля обилно сняг. По последни данни във водоема има 9.6 млн. кубика, което е далеч от пълния обем от 25 млн. кубични метра. Въпреки това от местното ВиК са оптимисти, защото техните прогнози сочеха, че към април трябва да има малко над 7 млн. кубични метра. Идеята беше язовирът да се затвори изцяло и да се чака да се напълни, а междувременно вода да се взима само от софийската тръба. Епидемията от коронавирус обаче ускори премахването на водния режим. След обявяване на извънредното положение кметът Станислав Владимиров поиска водата да се спира само през нощта, като се черпи и от двата източник едновременно.

За водната криза в Перник бяха обвинени бившият екоминистър Нено Димов, някогашният шеф местното ВиК Иван Витанов и предишната зам.-кметица Севдалина Ковачева. Димов е в ареста месеци наред, другите двама бяха освободени срещу гаранция.

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини