След спасителната тръба към Перник водата спира през ден

Макар и официално режимът на водата в Перник да бе оставен само за през нощта, реалността е по-различна. На редица места в града подаването се спира през ден заради непрекъснати аварии. Течовете започнаха да се усещат особено осезаемо, след като към града тръгна вода по новото трасе през Мало Бучино. По тази тръба се подава вода от яз. "Бели Искър", където идва от водосборната зона на яз. "Белмекен". Според местното ВиК новото трасе няма нищо общо с авариите, защото се пукат стари тръби, които така или иначе си се чупят. Факт е обаче, че след отмяната на режима авариите са много по-чести.

Кръстиш се и влизаш в банята

Особено силна концентрация на течове има в квартал "Мошино". Точно там е и връзката между трасето от Мало Бучино и водопроводната мрежа на града. Преди десетина дни премиерът Бойко Борисов бе на посещение в града и му показаха шахтата с въпросната връзка.

Водната криза в "Мошино" през последните три дни изглежда така – в събота водата е била спряна, в неделя е имало, в понеделник чешмите пак са сухи. Според сайта на местното ВиК, в квартала се отстранява поредната авария. Вода няма да има, докато екипите не се справят с повредата.

"Във връзка с публикувана информация в медиите, че налягането в новия водопровод от Мало Бучино е по-високо от работното в мрежата и поради тази причина са се получили множество аварии, ви уведомяваме, че информацията не е вярна.

Екипите на дружеството отстраняват по 4-5 аварии средно на ден в район Мошино, като от последните два дни са отстранени по 5 броя аварии, което е в рамките на нормалното с оглед на амортизираната водоснабдителна мрежа на Перник. Налягането, с което се подава софийската вода по новия водопровод, е същото, каквото е било работното налягане в мрежата преди изграждането му. Затова ви информираме, че то не е причина за ежедневно възникналите аварии", пишат на сайта си от ВиК.

Проблемът обаче не е само в "Мошино". През миналата седмица на два пъти е спирана водата и в кв. "Тева". Според живеещи там – за много дълго време.

Заради честите аварии, за някои квартали ситуацията е по-лоша, отколкото когато имаше режим. Тогава поне беше ясно кога се пуска водата. Сега е тъкмо обратното.

"Голямо тото. Кръстиш се и влизаш в банята", разказа пред Medipaool жител на кв. "Тева".

Водопреносен кошмар

Новото трасе от София през Мало Бучино трябваше да реши водните проблеми на Перник. Още при тестовете водопроводът се спука. След това имаше и още една авария.

За изграждането му правителството отпусна 27 млн. лв. Строежът започна в инфарктен момент, когато всички очакваха, че яз. "Студена" ще достигне "мъртъв обем" от 2.4 млн. кубични метра и вземането на вода ще е изключително трудно. Най-лошият сценарий не се разигра, защото междувременно заваля обилно сняг. По последни данни във водоема има 9.6 млн. кубика, което е далеч от пълния обем от 25 млн. кубични метра. Въпреки това от местното ВиК са оптимисти, защото техните прогнози сочеха, че към април трябва да има малко над 7 млн. кубични метра. Идеята беше язовирът да се затвори изцяло и да се чака да се напълни, а междувременно вода да се взима само от софийската тръба. Епидемията от коронавирус обаче ускори премахването на водния режим. След обявяване на извънредното положение кметът Станислав Владимиров поиска водата да се спира само през нощта, като се черпи и от двата източник едновременно.

За водната криза в Перник бяха обвинени бившият екоминистър Нено Димов, някогашният шеф местното ВиК Иван Витанов и предишната зам.-кметица Севдалина Ковачева. Димов е в ареста месеци наред, другите двама бяха освободени срещу гаранция.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
02 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
02 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
02 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
02 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
02 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
02 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
02 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
02 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
02 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
02 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
02 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
02 юни 2020
Последни новини