Проф. д-р Тодор Черкезов, дм: Спешно болни да не отлагат лечението си до последно

„От 30 пациента, преминали през спешното отделение, почти половината се хоспитализират, което означава, че те са дошли в доста сериозно клинично състояние. Хората си стоят в домовете до последно заради страха от заразяване с коронавирус и едва, когато се влошат сериозно, тогава търсят помощ в спешното отделение. За такива болни в критично състояние е нужно много повече време за лекуване и много по-големи ресурси и финансови средства за възстановяването им“, каза за „Нов живот“ проф. д-р Тодор Черкезов, директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали.

Болницата функционира нормално. Това, че има пациенти с коронавирус в лечебното заведение не означава, че тези, които се нуждаят от болнично лечение, трябва да изоставят и да занемарят своето здраве. Когато се налага, те трябва да потърсят лекарска помощ. Ако преценят, че състоянието им се влошава, не бива да бъдат парализирани от страх да дойдат в болницата, защото има пациенти с коронавирус, заяви д-р Черкезов.

„Разбира се тези, които могат да отложат по-леки здравословни проблеми за по-добри времена, трябва да го направят. Много е важно да преценят тежестта на състоянието си. Нека не се създава впечатление, че единствената цел на здравеопазването е Ковид-19.  Това, разбира се, е много важно направление в нашата работа и ние сме взели всички предпазни мерки, за да бъдат пациентите сигурни и да има необходимата безопасност за тях и за персонала, който непрекъснато пребивава в болницата“, заяви д-р Черкезов.

Той подчерта, че всички медици от спешното отделение и от другите диагностични звена  ползват лични предпазни средства, дезинфекцират се системно помещенията на болницата, особено тези с по-повишен риск. За да мине такъв пациент, дезинфекцията е неколкократна през деня. Така че няма основания пациентите да се лишат от медицинска помощ и от нужните им медицински грижи.

По отношение на лечението на заразените с Ковид-19, проф. д-р Черкезов каза:

„Пациентите, които са в болницата, са изолирани в инфекциозно отделение и за тях се полагат добри грижи от колектива на отделението. В добро общо състояние са. Всички са с пневмония, която е доказана, но за щастие не са в тежък стадий и лечението върви успешно. Първият пациент, който постъпи, е в добро състояние и вече е пред изписване, но все пак се изчаква той да даде един негативен резултат. Такова е изискването на щаба – болните да бъдат дехоспитализирани, когато покажат поне един отрицателен резултат. Той ще остане още няколко дни в отделението. За всеки един от пациентите получаваме специалният препарат Хлороквин, който се изписва чрез Министерството на здравеопазването и се прилага на тези пациенти. Всичко, разпоредено от Националния щаб по отношение на поведението на персонала и предпазните мерки, се спазва като алгоритъм на поведение“.

Божидара АНГЕЛОВА

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    On
    One Euro Man
    0 0
    12:58, 9 апр 2020
    Професор Черкезов по какво е професор и къде чете лекции?
Последни новини