Ехинацея – ефективна хранителна добавка или поредният мит?

Какво е ехинацея?

Ехинацеята е сборно название за група растения от рода на маргаритките. Има 9 различни вида, но само от 3 от тях се смятат за ефективни като хранителна добавка.

Тя съдържа богат асортимент от активни вещества, благодарение на които се смята за ефективна билка в борбата срещу настинка, възпаление и други здравословни проблеми. Затова и много хора я включват в списъка със суплементи към своя хранителен режим.

Ето някои от предимствата, с които я свързват:

- богата на антиоксиданти

- подсилва имунната система

- понижава кръвната захар

- успокоява и противодейства на стреса

- притежава антивъзпалителни свойства

Наистина ли обаче ехинацеята е толкова ефективно лечебно средство или, като при много други билки, като куркума и джинджифил, силата на индивидуалните й полезни свойства са „леко“ преувеличени?

Ефективна хранителна добавка ли е ехинацея?

Може би… Но не и сама по себе си.

Наистина, някои от съставките на това растение се свързват с положителни ефекти върху здравето ни и дори са подкрепени с някои изследвания. Съществуват мета-анализи, които показват леко ускорение във възстановяването при настинка и други леки здравословни проблеми.

Но освен, че показват положителните й свойства в определени случаи, проучванията също така показват и непостоянният им и трудно-доказуем характер. При някои хора билката действа добре, при други – не особено. А малка част дори споменават за странични ефекти от приемът им, които макар и редки, е добре да се вземат предвид. За тях след малко.

В общи линии, ехинацеята може да бъде чудесна добавка към по-завършен краен продукт – ако хранителната добавка, която смяташ да вземеш, съдържа в себе си и екстракт от ехинацея, в допълнение към други съставки, това е чудесно.

Но поне към момента няма сериозни доказателства, които да показват, че приемът на ехинацея като самостоятелна добавка, е достатъчен да пребори каквото и да е здравословно състояние самостоятелно.

Препоръчителен дневен прием на ехинацея

Препоръчителният дневен прием на добавки с ехинацея зависи от която точно част на растението са извлечени те. При ехинацеята, както цвета и листата, така и корените, могат да се използват за извличане на полезните вещества.

За добавки, извлечени от горната част на растението (без корена), които са и най-често срещаните на пазара, препоръчителният ефективен дневен прием е между 900 и 1500 mg, като е добре да се приема на 2-3 равни дози през деня.

А ако активното вещество се приема под формата на тинктура – 7-10 мл. дневно, разделени на 3-4 дози от 2.5 мл.

Но разбира се, въпреки тези препоръки, най-удачно е на първо място да се следва препоръчителния прием на етикета на конкретния продукт.

Потенциални странични ефекти от прием на ехинацея

Що се отнася до безопасността – продуктите от или със ехинацея са безопасни и безвредни при спазване на препоръчителния дневен прием и страничните ефекти са голяма рядкост. Все пак, има докладвани такива от някои хора:

- кожен сърбеж и лек обрив

- стомашно неразположение и диария

- замайване

- недостиг на въздух

Важно е да се отбележи, че освен рядко докладвани, в повечето случаи тези странични ефекти се изразяват при хора с вече развити алергии към други растения и ехинацеята не е единствения виновник за проявата им.

Също така трябва да се знае, че макар да има приличен брой изследвания върху ефектите от приема на ехинацея, в тях се наблюдават ефектите при краткотраен прием, а дълготрайният прием и евентуални странични ефекти, който може да предизвика той, не са толкова добре документирани.

В заключение…

Ехинацеята е безвредна и лесноусвоима хранителна добавка, когато се приема според указанията и в краткотраен план.

Въпреки, че има изследвания, които доказват полезните свойства на ехинацея, особено при обикновена настинка, има и такива, които опровергават повечето й други предимства. Те не са добре документирани, а резултатите от изследванията са непостоянни.

Затова е по-добре приемът й да е като съставка в друг, комплексен продукт, където полезните й свойства ще се комбинират с полезните свойства на другите активни съставки в него и крайният ефект за нас ще е по-силно осезаем.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
26 май 2020
Последни новини