Дебатът за удължаването на извънредното положение до 13 май завърши със спор за новите изтребители

По предложение на Министерския съвет Народното събрание обсъжда удължаване до 13 май на извънредното положение заради разпространението на COVID-19. Гласуването, според новите правила за работа, ще е след като бъдат обсъдени всички точки от дневния ред.
Мотивите на вносителя представи здравният министър Кирил Ананиев. Той посочи, че нашата държава се бори с разпространяването на заразата, а социалната изолация може да намали натиска върху социалната и здравната система.

Извънредното положение бе въведено с решение на парламента на 13 март и първоначално беше до 13 април.

Проектът предвижда още НС да възложи на правителството да предприеме всички необходими мерки за овладяване на извънредната ситуация в съответствие с конституцията.

БСП настоя точката да се отложи за другата седмица, но искането беше отхвърлено. Освен статистиката за заразените всеки ден, има и такава за безработицата, посочи Крум Зарков. По думите му, всеки ден удължаване трябва да бъде внимателно обмислен. Затова БСП предлага удължаване на извънредното положение до края на месеца /30 април/.

Такова предложение дойде и от "Обединени патриоти".

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова припомни, че е постигнато съгласие на председателски съвет, преди да бъде удължен срокът, премиерът да дойде в НС и да информира депутатите какъв е резултатът от мерките и защо се налага продължаване на извънредното положение. Нужен ни е задълбочен икономически, социален и финансов анализ, подчерта тя. Колегата й Красимир Янков призова за закриване на Националния оперативен щаб.

От ГЕРБ настояха БСП да излезе и ясно да каже дали са против противоепидемичните мерки.

Не разбрах какво искате - да спрем извънредното положение, да отворим ресторантите, кафенетата, да разрешим на хората да ядат и пият, попита Менда Стоянова /ГЕРБ/. Само че след това, може да няма нито кой да яде и да пие, нито кой да му готви, коментира тя. Според Стоянова именно днес трябва да се гласува удължаването на извънредното положение, за да имат бизнесът и хората яснота какво ще се случи следващия месец и да планират работата и съществуването си.

Колегата й Тома Биков посочи, че още на третия ден от приемането на икономическите и социалните мерки има 228 фирми, които са се включили в схемата 60/40. Надявам се вашата позиция да не произлиза от днешната позиция на президента Румен Радев - на нас не ни трябва този президент и той ще бъде сменен, изтъкна депутатът.

Нуждата от подробен икономически, финансов и социален анализ подчертаха от "Обединени патриоти" и от ДПС, но и двете групи декларираха подкрепа за предложеното от правителството решение.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ цитира статистика, според която у нас 69 души на 1 милион са установените заразени, двама на един милион са починалите. Т.е. почти два пъти по-малко са установените заразени в България и три пъти по-малко починалите, което означава, че взетите мерки вършат работа, заключи той. Това е аргумент за Движението да гласува "за" по-дългия срок на извънредното положение - 13 май. За финансовите, икономическите и социалните мерки е нужен анализ, данни от изпълнителната власт, защото в това положение нейна е отговорността, за да може НС да даде своя принос в борбата с пандемията, подчерта председателят на ДПС.

От името на "Воля" Веселин Марешки лансира идеята извънредното положение да е безсрочно т.е. да продължи колкото е необходимо. От партията обаче искат още по-сериозни мерки за подпомагане на бизнеса и на гражданите.

Марешки и Корнелия Нинова влязоха в спор помежду си, заради подкрепената от левицата сделка за закупуването на изтребителите. Вследствие председателят на БСП поиска от председателстващия заседанието Емил Христов да отстрани Марешки от залата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е днес да се разочаровате от развитието на събитията на работното място, но за щастие ще ви се отдаде възможност да постъпите по начин, който в крайна сметка да ви удовлетвори. Подновявате стара връзка което настина ви въодушевява. Бъдете внимателни обаче, за да не останат излъгани очакванията ви. Ще бъдете заинтригувани от нещо.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С желание ще погледнете на предложение за повече развлечения днес, макар, че имате достатъчно свои ангажименти. При добра организация можете да имате всичко, което пожелаете. От вас зависи. Отношенията ви с някой, когото харесвате ще се задълбочат, бъдете търпеливи и по-малко своенравни.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Физическият ви тонус е отличен и това ще ви позволи да предприемете действия в много посоки. Ще се ангажирате с много задачи, а това предполага повече отговорност и концентрация. Не пренебрегвайте непосредствените си задължения. Съсредоточете се и определете приоритетите си. Намерете време и за разтоварване. На някои от вас предстои дълго пътуване.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налага се да свършите доста неща днес. Някои от вас са си поставили доста амбициозни цели и нямате никакво време ако сте решили да успеете на време. Притежавате необходимите качества и ви е нужна малко повече концентрация, за да се справите. Все по-близо сте до сърцето на желания човек и просто трябва да проявите търпение и да не насилвате събитията.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма съмнения, че с труда и упорството си създавате предпоставки за положителни развития в живота си. Сътрудничеството с влиятелен човек ще ускори придвижването на конкретна задача от сферата на професионалните интереси, образованието, бизнеса или в социален аспект. Всичко започнато днес обещава да свърши навреме и успешно.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте изключително работоспособни и смятате, че с всичко което ви очаква можете да се справите сами. Наистина имате реални шансове за успех, но не пренебрегвайте мнението и помощта на околните. Със сигурност могат да са ви от полза. Случайно ще разберете нещо много важно за вас и това ще ви зарадва. Съхране-те част от енергията си и зарадвайте приятно семейството си.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Духовната ви принадлежност към общочовешките ценности ви кара да търсите и да общувате с хора, близки по дух и култура. Ще дадете изява на претенциите си към някого, но това няма да го отдалечи от вас, напротив. Щастливи ще бъдете да откриете, че имате сродни интереси и се вълнувате от общи преживявания.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате доста проблеми на работното място днес, но желанието ви за успех е по-силно от всичко, затова няма да е чудно че бързо успявате да се справите с тях. Мил жест от страна на близък приятел ще ви накара да се чувствате особено значими. Силните чувства, които изпитвате към определен човек могат да станат причина за нещо, което съвсем не очаквате.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С работата си през последните дни сте създали условия за по-ускорено развитие на събитията. Няма да останете безучастни и днес, ще продължите активно да следвате логиката им, приобщавайки към идеите си и други съмишленици. За всички от знака е в сила прогнозата, че скоро ще получат това, към което се стремят.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на добро настроение днес, което до голяма степен е обусловено от положителното развитие на делата ви в личен план. Успявате да стабилизирате отношенията си с човек на когото особено държите и това повдига духа ви. За предпочитане е да не предприемате нищо грандиозно днес, тъй като едва ли ще бъдат изпълнени всичките ви очаквания.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
04 юни 2020
Последни новини