Депутатите се изпокараха как ще работят в извънредното положение и за заплатите си

Депутатите ще гласуват по график в пленарната зала чрез компютъризираната система в НС, а по време на обсъжданията в залата ще има не повече от 1/4 от всички 240 депутати. Великденската и лятната ваканция се отменят. Регистрацията на народните представители ще става час по-рано от старта на заседанията. 

Това са част от новите правила, по които ще работи парламентът по време на извънредното положение.

Новите текстове предвиждат внесените законопроекти да се разглеждат само от водещата комисия, а не от няколко комисии, както беше досега. 

Председателят на НС ще определя началния час на гласуването, като той не може да е по-малко от 30 мин. след края на разискванията.

Депутатите ще се разделят на две групи и ще гласуват по график в пленарната зала чрез компютъризираната система, а резултатите ще се обобщават от секретарите в парламента.    

Срокът за внасянето на писмени промени в законите, приети на първо четене, ще бъде 24 часа. На второ четене депутатите отново ще гласуват по график, разделени на две групи. Гласуването на всяка групa ще е глава по глава, раздел по раздел или текст по текст до изчерпване съдържанието на съответния доклад за второ гласуване и на направените по време на разискванията предложения. 

Разискванията по новите правила продължиха повече от час при строги мерки - депутатите сядаха на разстояние, някои дори останаха прави, а трибуната се дезифекцираше непрекъснато. 

Вносители на приетите днес промени в правилника на НС са Красимир Ципов от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС и Искрен Веселинов от Обединени патриоти.

Красимир Ципов заяви, че се създават правила за работа в съответствие с препоръките на Националния оперативен щаб и призова да се подкрепи предложението.

От БСП се обявиха против и обвиниха управляващите в опит да се попречи на работата на парламента.

Кристиан Вигенин посочи, че се търси начин как отново да се разпусне парламентът, макар и за няколко дни.

Вингелин беше категоричен, че БСП няма да подкрепи предложението. "Това предложение не е за да се гарантира сигурността на народните представители, а да се осигури комфорта на правителството", коментира той. И даде пример с касиерите в магазините, шофьорите, полицаите, след което запита: "С какво ние сме по-ценни, за да спираме работа?"

От ДПС напомниха, че причината да не се мине към онлайн заседания на парламента е, че няма консенсус дали се нарушава конституцията.

"Питахме конституционалисти за дистанционното гласуване и има разнопосочни мнения. Някои казаха, че е възможно при определени условия. След като нямаше консенсус това да се случи, очевидно ще работим така. Нямаме никакво намерение да поставяме под заплаха работата на органа, осигуряващ българската демокрация", добави Йордан Цонев.

Горещ спор се разрази и по въпроса за депутатските заплати и се удари челно в коронавируса. Започнаха спорове кой колко е дарил за битката със заразата.

"Тезата да не се повишават заплатите е теза парите да останат в бюджета на Народното събрание и в края на годината ще влязат в бюджета на държавата. Нашето решение беше да го дарим там, където има нужда", каза Цонев. Той добави, че всички са направили някаква дарителска кампания.

Депутатът от ДПС подчерта, че тяхната парламентарна група е от 26 души и са направили дарение малко повече от най-голямата и два пъти повече от втората по големина парламентарна група. "Най-големият дарител в страната е депутат от ДПС – г-н Делян Пеевски. Поели сме ангажимента си и го изпълняваме без да вдигаме шум", добави Цонев. 

От БСП пък не пропуснаха да напомнят, че досега са предложили на три пъти да бъдат намалени или поне застопорени депутатските заплати, но не срещнали разбиране у другиге парламентарни сили.

"През 2017, 2018 и 2019 г. от БСП внасяме законодателно предложение за намаляване и замразяване на депутатските заплати. Твърде са цинични определенията, които чух към нас 3 г. подред. Всичко беше показност и популизъм. Близо 600 души са на този режим. На тези заплати са Конституционният съд, КЗК, президентът, премиерът, министрите, омбудсманът и др. Въпросът е принципен, морален, политически. Всички сте гласували против замразяването на заплатите, сега изведнъж решавате, че това е много хубаво и много нужно“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Александър Ненков от ГЕРБ побърза да се застрахова, че повдигането на темата винаги вреди на авторитета на институцията. А ГЕРБ не е подкрепял предложението на БСП, защото България е била във финансов възход. 

В понеделник ще има извънредно заседание, на което ще се разглежда предложението на ГЕРБ за замразяването на депутатските заплати. Ще се разглеждат на второ четене промените в държавния бюджет, както и новите внесени текстове в закона за извънредното положение

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е днес да се разочаровате от развитието на събитията на работното място, но за щастие ще ви се отдаде възможност да постъпите по начин, който в крайна сметка да ви удовлетвори. Подновявате стара връзка което настина ви въодушевява. Бъдете внимателни обаче, за да не останат излъгани очакванията ви. Ще бъдете заинтригувани от нещо.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С желание ще погледнете на предложение за повече развлечения днес, макар, че имате достатъчно свои ангажименти. При добра организация можете да имате всичко, което пожелаете. От вас зависи. Отношенията ви с някой, когото харесвате ще се задълбочат, бъдете търпеливи и по-малко своенравни.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Физическият ви тонус е отличен и това ще ви позволи да предприемете действия в много посоки. Ще се ангажирате с много задачи, а това предполага повече отговорност и концентрация. Не пренебрегвайте непосредствените си задължения. Съсредоточете се и определете приоритетите си. Намерете време и за разтоварване. На някои от вас предстои дълго пътуване.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налага се да свършите доста неща днес. Някои от вас са си поставили доста амбициозни цели и нямате никакво време ако сте решили да успеете на време. Притежавате необходимите качества и ви е нужна малко повече концентрация, за да се справите. Все по-близо сте до сърцето на желания човек и просто трябва да проявите търпение и да не насилвате събитията.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма съмнения, че с труда и упорството си създавате предпоставки за положителни развития в живота си. Сътрудничеството с влиятелен човек ще ускори придвижването на конкретна задача от сферата на професионалните интереси, образованието, бизнеса или в социален аспект. Всичко започнато днес обещава да свърши навреме и успешно.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте изключително работоспособни и смятате, че с всичко което ви очаква можете да се справите сами. Наистина имате реални шансове за успех, но не пренебрегвайте мнението и помощта на околните. Със сигурност могат да са ви от полза. Случайно ще разберете нещо много важно за вас и това ще ви зарадва. Съхране-те част от енергията си и зарадвайте приятно семейството си.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Духовната ви принадлежност към общочовешките ценности ви кара да търсите и да общувате с хора, близки по дух и култура. Ще дадете изява на претенциите си към някого, но това няма да го отдалечи от вас, напротив. Щастливи ще бъдете да откриете, че имате сродни интереси и се вълнувате от общи преживявания.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате доста проблеми на работното място днес, но желанието ви за успех е по-силно от всичко, затова няма да е чудно че бързо успявате да се справите с тях. Мил жест от страна на близък приятел ще ви накара да се чувствате особено значими. Силните чувства, които изпитвате към определен човек могат да станат причина за нещо, което съвсем не очаквате.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С работата си през последните дни сте създали условия за по-ускорено развитие на събитията. Няма да останете безучастни и днес, ще продължите активно да следвате логиката им, приобщавайки към идеите си и други съмишленици. За всички от знака е в сила прогнозата, че скоро ще получат това, към което се стремят.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на добро настроение днес, което до голяма степен е обусловено от положителното развитие на делата ви в личен план. Успявате да стабилизирате отношенията си с човек на когото особено държите и това повдига духа ви. За предпочитане е да не предприемате нищо грандиозно днес, тъй като едва ли ще бъдат изпълнени всичките ви очаквания.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
04 юни 2020
Последни новини