Собствениците на камиони и автобуси на метан или природен газ могат да възстановяват половината от платените тол такси

Собствениците или ползвателите на камиони и автобуси, които се движат единствено с алтернативно гориво - метан, природен или био газ, биетанол и др., могат да възстановяват половината от сумите, платени за тол такси. Потребителите могат да се запознаят с утвърдената процедура, която се намира на сайта на Агенция "Пътна инфраструктура" www.api.bg, в секцията БГТОЛ - "Процедури", съобщиха от пресцентъра на пътната агенция.

Съгласно Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа, камионите и автобусите, използващи като единствен източник алтернативно гориво, следва да заплащат такса за изминато разстояние - тол, в размер на 50 на сто от стойността, определена за съответния вид пътно превозно средство за категория ЕВРО VI, EEV.

Сумите ще се възстановяват, независимо от използваните начини за тол таксуване - с маршрутна карта, с бордово устройство или с GPS тракер.
Заявленията се подават чрез областните пътни управления в цялата страна, АПИ или Националното тол управление. Може да се използва и електронният адрес info@bgtoll.bg, ако собственикът има електронен подпис. В заявленията трябва да е посочен периодът, за който са извършени плащанията, общата сума, както и документите, с които това се доказва. За по-бърза обратна връзка с потребителите, те следва да предоставят телефон или електронен адрес.

При първоначалното подаване заявлението трябва да е придружено от декларация, в която са описани пътните превозни средства над 3,5 т, за които се изисква възстановяването на сумите. В декларацията се посочва информация за превозните средства - регистрационен номер, вид на пътното превозно средство, брой оси и вида на горивото. Прилагат се копия от свидетелствата за регистрация, както и удостоверение за банкова сметка, по която ще се възстановяват сумите.

Образци на документите могат да се изтеглят от сайта www.api.bg, в секцията БГТОЛ, "Образци на документи" и от сайта www.bgtoll.bg, в секцията "За нас", "Заявления".

Ако след извършена проверка на данните служителите на НТУ установят пропуски или неточности, потребителят ще има възможност да ги отстрани. След това ще може да възстанови 50 на сто от сумите, които е платил за пътни такси за съответните превозни средства, се посочва в прессъобщението.

Заявлението за възстановяване трябва да се подава до 10-то число на месеца, следващ месеца, в който е извършено плащането на таксата за изминато разстояние. Срокът за възстановяване е 30 дни от датата на подаване на заявлението. При изискване на допълнителни документи и доказателства срокът се удължава с времето от тяхното изискване до предоставянето им.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини