Банките отново са готови да плащат за вашите пари

Банковите институции по света отново са готови да плащат, за да държат парите на хората. Този извод може да се направи след като се прегледат данните на германския финансов портал agesgeldvergleich.de от 12 март, пише investor.bg. 

Оказва се, че след като години наред лихвите по депозитите падаха и дори достигнаха до отрицателни нива, специализираният сайт се е натъкнал на единадесет банки и доставчици на финансови услуги, които са вдигнали лихвите за оувърнайт влогове и цели 16 банки, които са дали по-голям лихвен процент върху депозитите.

Според един от анализаторите на портала - тенденцията ще остане и дори ще се засили. 

Нулите в срочните влогове вече се заменят за такива с единици, когато клиентът е съгласен парите да останат в банката за срок до една година. Ако кризата обаче се задълбочи и банките продължават да имат нужда от свежа ликвидност, процентите ще продължат да се вдигат. 

Причината за феномена на ниските лихви от последните години се криеше в дългогодишната политика на ЕЦБ да таксува кредитните институции с 0,5% от "паркираните" в централния трезор пари. Сега обаче всичко е наобратно и банките са готови да платят, за да пазят парите там и да дадат нещо на клиентите. 

Особена роля играеше и инфлацията, която постоянно изяждаше и спестяванията. Затова хората се обръщаха към инвестиционни съветници, които пък препоръчваха инвестирането на борсата, която непрекъснато добавяше доходност след кризата от 2008 г. Сега обаче индексите се сринаха с почти 40% за месец и стара любов банка-клиент като че ще се започне да избуява отново. 

Източник: ClubZ.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини