Дистанционното обучение - какво показва национално проучване

Национално проучване за работния ден на учители и директори и отношението на педагозите към учебния процес е направено от синдикат „Образование“. Изследването има за цел да направи обществено известно подготовката и провеждането на дистанционното обучение в образователните институции и ползите от него.

В изследването са участвали повече от 2500 учители и директори от цялата страна, като в него са включени 6 въпроса.

Дължината на работния ден на учителя, включващ подготовка за дистанционен урок и провеждане на часовете, подготовка на материали и изпращане на учениците, организация на на обучението от разстояние от ръководствата на образователни институции показва дължина, достойна за уважение.

Болшинството от педагогически специалисти 56% са отговорили, че имат работен ден в размер между 10 и 12 часа, а 13,1% работят над 12 часа. 25,3% работят от 5 до 8 часа, 5,6% работят 5 часа.

От този резултат следва извода, че учители и директори работят при огромно натоварване на ръба на своите възможности, като 94,4% от колегията работи над „нормалните“ за КТ 8 часа.

По този повод 84% от педагозите чувстват огромна умора и прегаряне, като едва 15.3% не чувстват умора, поради това, че преди това са имали изграден свой електронен облак и са били квалифицирани за работа в електронна среда.

42,6% от учителите в дистанционен режим са преподавали нови знания още от началото на дистанционното обучение, а 43% са започнали да интегрират новите знания след препоръката на МОН за това. Всички учители имат готовност да извършат оценяване и оформяне на годишна оценка.

48% от учители и директори смятат, че дистанционния учебен процес е ефективен, колкото и нормалния, а други 48% отговарят, че е по-малко ефективен, като 4% смятат, че дистанционната форма е по-ефективна.

По въпроса за увеличаване на учебната година, колегията е сякаш единна с 85%, които смятат, че засега не е необходимо удължаване на учебната година, защо това би обезсмислило този огромен по времетраене и голям по значимост труд. Едва 9,1% смятат за логично удължаване на учебната година. 

На въпроса: „Коя според Вас е обективната оценка за ученика в 4 клас?“, 41,5% от учителите отговарят, че Институционалното оценяване на четвъртокласниците в училище е по-обективно, защото учителите познават и следят развитието на ученика. 43% от респондентите отговарят, че не е необходимо НВО в 4 клас, а 5,4% отговарят, че малките матури са по обективни, защото са външни.

Изследването показва огромната мотивация на българските учители и директори, които направиха чудо при настройване на системата в дистанционен режим и сега всеки ден неуморно вършат подвизи в мирно време, за да получат българските ученици в този много труден исторически момент качествено образование и завършат успешно учебната година. 

И в заключение от Синдикат „Образование“ са категорични, че българските учители вършат отлично своята работа, заслужават огромни обществени адмирации, а въпроса със заплащането на техния труд не би трябвало да буди някакво съмнение от правителството на Република България. Защото българското общество най-сетне даде своя позитивен мандат и почит на лекари и учители.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (2)

  • 1
    За
    загрижен
    7 -1
    14:01, 31 мар 2020
    Те са на първа линия!!! По 1000 лв отгоре!!!
  • 2
    Ро
    Родител
    2 -3
    17:02, 31 мар 2020
    Като правят проучването нека да попитат и двете страни. Родителите освен да работят от вкъщи трябва и да участват в учебният процес/работният им ден е безкраен/.
Последни новини