Борисов към турските власти за товарния трафик през Капитан Андреево: Тази артерия на ЕС трябва да работи

    Премиерът Бойко Борисов и министърът на МВР глав. комисар Младен Маринов, заедно с представителите на товарния бранш у нас се срещнаха тази сутрин на ГКПП Капитан Андреево с турските власти. Разговорите са по искане от българска страна заради превозването на товарите от България и Западна Европа към Турция и Близкия Изток. Заради строгите мерки, наложени от Турция на входа на страната им, се пропускат  само български ТИР-ове и шофьори и турски, останалите трябва да са под карантина в България.

    Срещата обаче е заради сигнали от българските превозвачи, че има случаи на недопускане на турска територия и наши камиони, и то без причина. От организацията на международните превозвачи у нас посочиха, че вчера на  ГКПП Капъкуле  е имало спрени 20 български камиона, без обяснение.

     „Това е артерия на ЕС и трябва да работи”, каза премиерът на България Бойко Борисов пред валията на Одрин Екрем Джаналп. Той посочи, че ако се налага, стоките от другите европейски държави ще бъдат претоварвани на наша територия в български камиони. „Това КПП-най-голямото в Европа трябва да остане да работи и този „зелен” коридор за товарите да е свободен”, посочи още министър-председателят пред представителите от турската страна.

    Валията на Одрин увери, че няма да има проблеми.

    По данни на вътрешния министър Младенов на буферния паркинг край с.Узунджово, където се отклоняват ТИР-овете, за да няма опашки по границата, на престой заради карантинен период в момента има шофьори на 80 камиона.

    „Нашите отношения между България и Турция са скъпи и чисти, приятелски. Това е вторият най -голям граничен пункт в света и е, както винаги с голяма натовареност, но благодарение на връзките между нас, ние добре се справяме на този пункт.”, посочи валията на Одрин и отбеляза, че заради факта, че и от двете страни се работи на 24 часова смяна, е приключен проблемът с опашките към Турция.

    ”Транзитното икономическо развитие е важно и за нашата икономика.”, добави Екрем Джаналп като отбеляза ”Има съгласие за това, че по време на епидемията трябва да се налагат строги санкции, но и трябва да се справяме и с икономиката и икономическите факти. Затова ние винаги ще работим с взаимност с вас и вашата страна за справяне на тези икономически факти”

    Трябва да има организация от двете страни, защото това ще продължи дълго, а този „зелен коридор” трябва да работи, посочи от своя страна премиерът Борисов.

    Всекидневно над 2000 ТИР-ове минават чрез България през нашата граница, посочи валията Канали.

    В края на срещата Екрем Джаналп покани на кафе премиера Борисов-турско кафе, защото знаел, че го харесва. Борисов обаче отхвърли предложението за почерпката, като обясни, че в София по обяд има извънреден Министерски съвет. „ Виж, какво време дойде- като във война, да не можем да си кажем здрасти и да се прегърнем” отвърна той към валията на Одрин и му обща, че когато всичко се оправи, ще има и разговор на кафе.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Хо
      Ходжата на ГРОБ/ДПС
      17 -9
      12:18, 30 мар 2020
      Двама велики Лидери на Свободния свят - Шефа ми Бараба Ганьос и Брат му - Турския Паша Реджеб
    • 2
      Ne
      nelicha - нелича
      12 -2
      13:40, 30 мар 2020
      Времето за транзитно преминаване на камиони извън Евро съюза през нашата страна . Трябва да бъде ограничено в рамките на дванайсет часа . За всеки час просрочено време да се плаща глоба . Това естествено не може да се отнася за камионите , които товарят на наша територия . Според мен само това може да реши проблема с опашката на КПП Капитан Андреево . И няма да има нужда от дипломатически совалки .
      • Ne
        nelicha - нелича
        5 -3
        16:37, 30 мар 2020
        Ако ина подобна договореност . Турската страна няма да си позволи да бави трафика през Капитан Андреево . За това иде реч .
      • Ne
        nelicha - нелича
        6 -1
        17:26, 30 мар 2020
        Има и друго по просто решение . Да не се пускат дя влязат в страната , докато не се изчисти опашката на Капитан Андреево . В условията на пандемия , това е най разумното решение . Проблема става за съседите . Не за нас .
    • 3
      Хи
      Химената
      7 -4
      14:17, 30 мар 2020
      Въ р те да въ р им да точим нафта от летището.
    • 4
      Пе
      Петлето
      10 -1
      15:02, 30 мар 2020
      Ромите от Симеоновград и близките села са вече там.
    • 5
      Бе
      Без бойко
      10 -1
      18:27, 30 мар 2020
      За по-малко от месец се спука балонът за просперитета на държавата и лъсна истината-всичко е оглозгано до кокал и държавата е фалирала.И всичко това-без да е даден и 1 лев за подпомагане на хората и икономиката,доколкото я има. От началото на годината и до сега са взети и предстои да бъдат взети-пет транша по 200 000 000 лв-общо 1 000 000 000 лева и предстои заем от още 1 000 000 000 лева. Два милиарда,за които не знаем,за какво вече са похарчени и за какво ще се похарчат в бъдеще. Грабежът е в колосални размери и ни съсипва за поколения напред. Докато сме арестувани по домовете си е добре да си зададем и си отговорим на един въпрос-вярно ли е ,че от нас не зависи нищо и кой печели от насаждането на чувство за безнадеждност и безпомощност у хората ? Желая здраве на всички !
    Последни новини