Хора от цял свят даряват изчислителна мощ за борба с коронавируса

Биомедицинският изследователски проект Folding@Home вече използва повече изчислителна мощност от най-мощните суперкомпютри в света. Замислен в Станфорд, това е проект за разпределени изчисления, който използва дарена процесорна сила от домашните персонални компютри на хора по цял свят за решаване на биомедицинска задача – търсене на лек за Covid-19.

Откакто бе обявен преди няколко седмици, проектът увеличи ресурсите си няколко пъти. Според страницата със статистически данни на Folding@Home, той вече използва обща изчислителна производителност от над 1,5 екзафлопа (1 500 000 000 000 000 000 операции с плаваща запетая в секунда), което надминава изчислителната способност дори на най-мощните суперкомпютри на планетата.

За да добием представа за този потенциал, можем да се сетим за неотдавнашното съобщение на IBM, че компанията работи с американското министерство на енергетиката и други ведомства, за да комбинира изчислителната мощ на няколко суперкомпютъра (отново за борба с коронавируса). Инициативата използва 16 от най-мощните суперкомпютри в света. Сред тях са и тези, управлявани от MIT и NASA.

В крайна сметка обединеният им капацитет е 330 петафлопа за изчисленията, свързани с Covid-19. Това е само 0,33 екзафлопа, тоест по-малко от четвърт от онова, на което Folding@Home вече е способен.

Фактът, че проектът е в състояние да генерира такова колосално количество изчислителна мощност, използвайки свободното време на основните и графичните процесори на домашни компютри от цял свят, е доказателство за това колко голям обществен интерес е привлякло начинанието.

Според HotHardware, около 98 петафлопа е била силата на проекта Folding@Home към началото на март. Това означава, че инициативата е набрала скорост и е постигнала повече от 15-кратно увеличение на дарените ресурси, откакто е обявено началото на изследванията, свързани с коронавируса.

Този възход на възможностите на Folding@Home е подкрепен от ресурсите на някои големи сили в света на компютърните изчисления. Сред тях са компании като Ubisoft и Nvidia, а също и общности като Linus Tech Tips и гейминг-общността на Reddit.

Това позволи на проекта да добави огромен изчислителен ресурс: геймърите обикновено притежават много мощни компютри, защото за техните любими игри обикновено е необходима мощна графична карта. В случая това се оказва много благоприятно за извършването на разпределените изчисления, които Folding@Home изисква.

Какво следва? Крайната цел на използването на цялата тази изчислителна мощност е да се помогне за разработване на ваксина срещу Covid-19 чрез моделиране на поведението на протеините на вируса, отбелязва Vice. Д-р Грег Бауман, директор на Folding@Home, публикува в социалните медии пример как точно работи системата.

В своята 20-годишна история Folding@Home вече се радва на изобилие от изследвания, които са проверени и анализирани от научната общност и подплатени със съответните рецензии. При това постиженията му са факт без огромната „огнева мощ”, която сега е на разположение на учените. Затова медиците смятат, че шансовете проектът да изиграе значима роля за намирането на коронавирусна ваксина изглеждат големи.

Независимо от това дали конкретната инициатива ще постигне желания краен резултат, сегашните възможности на проекта са добро напомняне за силата на човешката солидарност и единност.

Хората от цял свят, които даряват хардуера на обикновения си домашен компютър за подобна добра кауза, са всъщност създателите на мрежа за разпределени изчисления, която е над десет пъти по-мощна от най-мощния суперкомпютър в света.

Източник: technews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
02 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
02 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
02 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
02 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
02 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
02 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
02 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
02 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
02 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
02 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
02 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
02 юни 2020
Последни новини