Блокиране на слънчевата светлина довело до измиране на динозаврите?

Учени от университета на Кънектикът установиха, че довелият до масово изчезване на видове сблъсък на астероид със Земята преди 66 милиона години е предизвикал блокиране на слънчевата светлина, което станало причина за измирането на динозаврите, съобщи Физ.орг.

Специалистите създали модел на приноса за глобалните климатични промени от изхвърлянето на сяра, прах и сажди вследствие падането на небесното тяло. Резултатите показали, че е настъпил голям, но недостатъчен за масово измиране студ.

Изхвърлянето на сажди в резултат на големи горски пожари обаче направило небето непроницаемо за слънчевите лъчи и преустановило фотосинтезата за повече от година. По този начин било сериозно засегнато храненето на растителноядните динозаври. Това оказало своето влияние върху хранителната верига.

Получените резултати допринасят да се разбере какво ще се случи в резултат на ядрена зима, предизвикана от война, при която се използва ядрено оръжие.

Падането на астероида, свързано с формирането на кратера Чиксулуб, е изхвърлило горещ облак разтопени твърди скали в горните слоеве на атмосферата. При падането си обратно на Земята тези разтопени скали са предизвикали глобални горски пожари. В резултат се е формирал прашен облак, който блокирал слънчевата светлина и понижил средната температура с 26 градуса Целзий.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини