Петролът под 5 долара за барел - най-лошият сценарий

Oпасенията на пазара на петрол са, че цената му може да падне до $ 20 за барел или дори по-нискo, съобщава Bloomberg, позовавайки се на експерти.

Суровият петрол WTI, според експертите ще се търгува с още три до пет долара по-евтино, а ниската цена може да продължи няколко седмици или до края на годината. Някои играчи на петролния пазар започнаха да изкупуват, надявайки се на по-високи цени в бъдеще. Други смятат, че цените ще продължат да падат.

Според анализатора на китайския хедж фонд Shanghai Youlin Investment Management, цената на суровия петрол WTI ще падне под цената на производството на шистов петрол в САЩ. Банковите анализатори също вярват, че котировките ще продължат да намаляват. В Goldman Sachs прогнозата за Брент беше понижена с десет долара до 20 долара за барел.

Citigroup разглежда сценарий от 17 долара за барел или по-ниски, а в най-лошия сценарий - до пет долара за барел или дори отрицателни реални цени в редица региони поради недостига на складови обеми и проблеми с логистиката.

Сривът на цените на петрола започна, след като страните от ОПЕК + не се договориха за промяна на параметрите на споразумението за намаляване на добива на петрол или неговото удължаване. Русия отхвърли предложението за по-нататъшно намаляване на производството и предложи да се запазят съществуващите условия.

Саудитска Арабия настояваше за намаляване на производството. От 1 април отпадат задълженията на страните, участващи в ОПЕК +.

Веднага след провала на преговорите, Рияд обяви увеличение на производството и по-ниски цени на черното злато, което срина котировките. 

Споразумението на ОПЕК и страните, които не са членки на ЕС, за намаляване на производството на петрол е в сила от началото на 2017 г.  То многократно бе удължавано и условията се променяха.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини