Коронавирусът остава с часове във въздуха и дни - върху повърхности

Коронавирусът е стабилен няколко часа до дни в аерозоли и на повърхности, според ново проучване на учените от американските Национални здравни институти, CDC, UCLA и Университета в Принстън, публикувано на 17 март в The New England Journal of Medicine.

Учените откриха, че коронавирусът на тежкия остър респираторен синдром 2 (SARS-CoV-2) се открива в аерозоли до три часа, до четири часа на мед, до 24 часа в картон и до два- три дни на пластмаса и неръждаема стомана.

Резултатите предоставят ключова информация за стабилността на SARS-CoV-2, която причинява заболяването Covid-19, и предполага, че хората могат да се заразят с вируса във въздуха и след докосване на замърсени предмети. Информацията от проучването беше широко споделена през последните две седмици, след като изследователите поставиха съдържанието на сървър за предпечат, за да споделят бързо своите данни с колеги.

Учените от NIH от Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания в Монтана в Rocky Mountain Laboratories сравниха как околната среда влияе на SARS-CoV-2 и SARS-CoV-1, което причинява SARS. SARS-CoV-1, подобно на неговия наследник, който сега обикаля по целия свят, излезе от Китай и зарази повече от 8 000 души през 2002 и 2003 г. SARS-CoV-1 беше изкоренен чрез интензивни мерки за проследяване на контакти и изолиране на случаите и не са откривани случаи от 2004 г. SARS-CoV-1 е човешкият коронавирус, който е най-тясно свързан със SARS-CoV-2. В проучването за стабилност двата вируса се държали по подобен начин, което за съжаление не успява да обясни защо Covid-19 се е превърнал в много по-голяма епидемия.

Изследването на NIH имитира депонирането на вируса от заразен човек върху ежедневни повърхности в домашни или болнични условия, например чрез кашлица или докосване на предмети. След това учените проучиха колко дълго вирусът остава заразен на тези повърхности.

Учените изтъкват допълнителни наблюдения от своето проучване:

Ако жизнеспособността на двата коронавируса е подобна, защо SARS-CoV-2 води до повече случаи? Появилите се доказателства показват, че хората, заразени със SARS-CoV-2, може да разпространяват вирус, без да разпознаят или преди да разпознаят симптомите. Това би направило мерките за контрол на болестта, които са били ефективни срещу SARS-CoV-1, по-малко ефективни спрямо неговия приемник.

Резултатите потвърждават указанията на специалистите по обществено здраве да се използват предпазни мерки, подобни на тези за грип и други респираторни вируси, за да предотвратят разпространението на новия коронавирус:

Избягвайте тесен контакт с болни хора.
Избягвайте да докосвате очите, носа и устата.
Останете вкъщи, когато сте болни.
Покрийте лице при кашлица или кихане си с кърпичка, след което я изхвърлете в кошчето.
Почиствайте и дезинфекцирайте често докосвани предмети и повърхности, като използвате обикновен домакински спрей за почистване или кърпа.

N van Doremalen, et al. Аерозолна и повърхностна стабилност на HCoV-19 (SARS-CoV-2) в сравнение със SARS-CoV-1. The New England Journal of Medicine. DOI: 10.1056 / NEJMc2004973 (2020).

Новото изследване на учените от американските здравни институти напълно се синхронизира с резултатите на техните германски колеги, публикувани преди месец.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Открито ще изразите чувствата и емоциите, които ви владеят и няма да съжалявате. Решили сте да смените подхода си към определен човек, с надеждата това да ви доближи до желаната развръзка. Освен това не се колебайте да се извините и да направите нещо специално за него, ако това е нужно.
08 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отдавна отлагате дадена цел и най-после ще имате възможност да започнете работа по осъществяването й. Добре е да не губите ценно време в допълнително обмисляне. Привлечени сте от човек от обкръжението ви. Не бъдете настоятелни в опитите си да привлечете вниманието му. Оставете всичко на случая, поне за сега.
08 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благодарение на организаторските ви умения ще се окажете на точното място и време, което ще благоприятства начинанията ви днес. Не пренебрегвайте подробностите, всичко е от значение. Ще има с кого да споделяте и кой да ви насърчава, както и вие да сте полезни някому, стига да го желаете.
08 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Полезни ще са днес общуванията ви, резултатите от които ще ви носят задоволство. При осъществяване на търговски и финансови операции не подценявайте нищо. Четете всичко, съществува риск от недоглеждане. Отделете повече внимание на човека до вас, нуждае се от подкрепата ви.
08 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Да бъдете добри и отзивчиви е важното сега. Събитията ще ви поставят в услуга на други хора и от вас зависи благоприятното развитие на проблемите, които ще решавате. Не изпадайте в крайности и не губете присъствие на духа си. Силни сте и ще се справите. Рискът ви ще е оправдан.
08 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Покажете доброто си отношение към хората на работното място и ще сработите по-бързо идеите помежду ви. Условията по предстоящ проект ще благоприятстват общата ви задача и няма да срещнете трудности в реализацията им. В противен случай светът ще ви бъде сив, а настроението враждебно и скучно.
08 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
08 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Основателно ще поставите личните си предпочитания днес на първо място, като се погрижите за нуждите си. Равносметката от постигнатото внася известно спокойствие в мислите ви и няма да позволите на никой да наруши това ви усещане. Споделете го с любимите ви хора, това ще засили чувството им за сигурност.
08 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се с повече внимание към здравето и душевното си спокойствие. Говорете открито за всичко, което ви тревожи, има кой да ви чуе и помогне. Бизнесът ви няма да пострада, ако днес говорите по-малко за него и помислите повече за собствените си нужди, развлечения и желания.
08 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Готовността ви да работите по отстраняване на пропуските и изпипване на детайлите говори много за вас. Прецизността ви е пословична и заслужава уважение. Разгръщайки потенциала си, ще покажете умения и в области, които до скоро са били непознати за вас. Не пренебрегвайте личния си живот. Ще имате изненади, но бъдете по-активни.
08 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
На някои от вас денят ще предложи чудесна възможност за делова изява, която би поставила на изпитание упоритостта и дисциплинираността им. Усилието наистина си заслужава. В личен план не ви очакват никакви изненади, освен ако не се постараете да ги предизвикате. Роднинските взаимоотношения днес няма да ви носят приятни емоции.
08 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Денят е успешен за вас, тъй като ви носи възможности за развитие в дългосрочен план. От вас зависи как ще ги използвате и дали ще съумеете да ги съчетаете с дейността си. Предложения за съвместна работа няма да липсват днес, затова преценете от какво можете да се възползвате. Очаквайте добра новина от ваш роднина, свързана с негов голям успех.
08 апр 2020
Последни новини