Стартира специален сайт, който следи развитието на коронавируса в България

В подкрепа на усилията за борба с пандемията от коронавирус, ЕСРИ България изготви и поддържа специализирано уеб ГИС приложение с актуална информация за разпространението на опасния вирус у нас. Приложението представлява дашборд, който дава ясна визуална картина на обстановката в страната, като отразява информацията, оповестявана от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, заедно с редица графики и анализи.

От сайта всеки може да се информира за броя потвърдени случаи по населени места и области в България, както и за техния статус. Данните са представени обобщено в няколко информационни табла, като същевременно могат да бъдат лесно преглеждани и директно от картата. В комбинация с тази информация е интегрирана и демографска статистика за дела на възрастното население над 65 години, представена визуално по области и общини.

Дашбордът предлага и аналитичен компонент

На отделно табло в графичен вид е изобразен мащабът на разпространение на вируса в България от първия открит случай на 08 март до днес. Наред с другите данни в удобна логаритмична скала е представена кривата на разпространение на вируса, от която може ежедневно да се проследява темпът на зарязване с новия коронавирус у нас. Приложението предлага и по-лека мобилна версия за бързо преглеждане на основната информация.

Разработеното уеб ГИС приложение следва вече утвърдения модел на интерактивния дашборд на университета „Джонс Хопкинс“, с помощта на който целият свят продължава да следи глобалното разпространение на COVID-19. При изготвянето и на двете приложения е използвана ЕСРИ ГИС технологията, която дава така необходимия географски контекст за обхвата и интензитета на пандемията.

Създаденото ГИС приложение ще продължи да бъде развивано, така че да предоставя и други важни за обществото пространствени анализи.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини