Държавата поема 60% от заплатите на заплашени от съкращение, ББР с линия за бизнес в ликвидна криза. Преглед на печата

Коронавирус.

"Монитор":

51 болни у нас, коронавирусът стигна Варна

51 станаха общо заболелите от коронавирус у нас, след като днес бяха регистрирани 10 нови случая. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Коронавирусът стигна и Варна, където е установен първият случай - 47-годишен мъж, приет в болница "Света Марина". Останалите новорегистрирани болни са в София и един в Плевен. Броят на починалите остава непроменен - двама.

Преди да се върне у нас, варненският пациент е обиколил голяма част от Европа. "В разгара на епидемията в Италия, след 10 март, заразеният хваща самолета от Варна и отива в центъра на епидемията - Бергамо. От там и в Барселона, откъдето се прибира до София. След това по сухопътен транспорт се прибира във Варна", обясни за пътя на пациента от Варна проф. Мутафчийски. Той уточни, че когато се е прибирал, варненецът веднага отишъл в болница. "Навярно, защото е разбрал за какви мерки става въпрос - 5 години затвор и голяма глоба", посочи председателят на щаба. Той обясни, че са установени лицата от първа група, които са били контактни с варненеца и се знаят полетите, на които е пътувал.

Мерки.

"24 часа":

Първи мерки: Държавата поема 60% от заплатите на заплашени от съкращение, ББР с линия за бизнес в ликвидна криза

Първи икономически мерки в подкрепа на бизнеса и работниците обяви правителството на извънреден брифинг. "Новите мерки целят да улеснят социалното дистанциране и да подкрепят секторите в икономиката", разясни вицепремиерът Томислав Дончев.

Държавата е готова през Националния осигурителен институт да поеме 60% от заплатата на работници, които се налага да бъдат съкратени заради затруднения на бизнеса покрай ограничителните мерки заради коронавируса. Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов. Помощта ще е в срок на един месец, колкото НОИ така или иначе ще плати при съкращение на работника.

Предлагаме на бизнеса, вместо да уволняват хора, да си поделим цената на тези временни затруднения, обясни Владислав Горанов. Ако един ресторант е решил утре да съкрати персонала си, ние ще му предложим да ги съхрани, а ние да платим 60% от тази сметка, обясни Горанов. Така или иначе той след месец пак ще трябва да търси тези хора, за да ги наеме, добави той.

"Сега":

Съдебните заседания спират в цялата страна

Всички съдебни заседания по търговски, наказателни и граждански дела се преустановяват за срока на обявеното извънредно положение до 13 април. Това реши единодушно Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на извънредно заседание. "Съдебните сгради не затварят, правосъдието също, но ограниченията вече са наложителни", обобщи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Освен това се зaбpaнявa дocтъпът дo cъдeбнитe cгpaди нa гpaждaни, aдвoĸaти, вeщи лицa и дpyги, ocвeн пpизoвaнитe зa "нeoтлoжни" дeлa. Няма да бъдат връчвани призовки, съдебни книжа и уведомления, а свидетелствата за съдимост ще се издават само по електронен път. Подаването на документи ще става само по пощата или по електронен път.

Съдиите ще продължат да работят по преписки, но дистанционно. Изготвените съдебни актове се предават и резултатите по тях се вписват в срочните книгите след отпадане на извънредното положение.

"Дума":

БСП иска мораториум върху битовите сметки и по-строги санкции срещу спекулата

Няколко конкретни предложения за икономически и социални мерки, свързани с кризата около коронавируса обяви БСП. От левицата настояват още от утре правителството да се опита да представи конкретни данни за това какво на първо време може да се промени в законодателството по тази тема.

Лидерът на социалните Корнелия Нинова призова властта да намери начин да включи и частните болници в битката със заразата и поемането на болни пациенти. Частните лечебни заведения вече заявиха готовност да се включат, но все още никой не ги е потърсил, заяви тя на брифинг след спешно заседание на ИБ на БСП и ръководството на парламентарната група.

След здравния въпрос и здравето на хората за нас са най-важни социалните измерения на кризата. Искаме краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки, подчерта Нинова. И обяви няколко предложения към правителството и Народното събрание. Предлагаме мораториум върху битови плащания, ток, телефон, вода и бързи кредити. Искаме спиране на административни и граждански дела на частни съдебни изпълнители. При извънредните мерки хората не могат да се явят в съда и да си защитават правата, но пък могат да им бъдат отнети имущества, мотивира се Корнелия Нинова.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
31 мар 2020
Последни новини