Държавата поема 60% от заплатите на заплашени от съкращение, ББР с линия за бизнес в ликвидна криза. Преглед на печата

Коронавирус.

"Монитор":

51 болни у нас, коронавирусът стигна Варна

51 станаха общо заболелите от коронавирус у нас, след като днес бяха регистрирани 10 нови случая. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Коронавирусът стигна и Варна, където е установен първият случай - 47-годишен мъж, приет в болница "Света Марина". Останалите новорегистрирани болни са в София и един в Плевен. Броят на починалите остава непроменен - двама.

Преди да се върне у нас, варненският пациент е обиколил голяма част от Европа. "В разгара на епидемията в Италия, след 10 март, заразеният хваща самолета от Варна и отива в центъра на епидемията - Бергамо. От там и в Барселона, откъдето се прибира до София. След това по сухопътен транспорт се прибира във Варна", обясни за пътя на пациента от Варна проф. Мутафчийски. Той уточни, че когато се е прибирал, варненецът веднага отишъл в болница. "Навярно, защото е разбрал за какви мерки става въпрос - 5 години затвор и голяма глоба", посочи председателят на щаба. Той обясни, че са установени лицата от първа група, които са били контактни с варненеца и се знаят полетите, на които е пътувал.

Мерки.

"24 часа":

Първи мерки: Държавата поема 60% от заплатите на заплашени от съкращение, ББР с линия за бизнес в ликвидна криза

Първи икономически мерки в подкрепа на бизнеса и работниците обяви правителството на извънреден брифинг. "Новите мерки целят да улеснят социалното дистанциране и да подкрепят секторите в икономиката", разясни вицепремиерът Томислав Дончев.

Държавата е готова през Националния осигурителен институт да поеме 60% от заплатата на работници, които се налага да бъдат съкратени заради затруднения на бизнеса покрай ограничителните мерки заради коронавируса. Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов. Помощта ще е в срок на един месец, колкото НОИ така или иначе ще плати при съкращение на работника.

Предлагаме на бизнеса, вместо да уволняват хора, да си поделим цената на тези временни затруднения, обясни Владислав Горанов. Ако един ресторант е решил утре да съкрати персонала си, ние ще му предложим да ги съхрани, а ние да платим 60% от тази сметка, обясни Горанов. Така или иначе той след месец пак ще трябва да търси тези хора, за да ги наеме, добави той.

"Сега":

Съдебните заседания спират в цялата страна

Всички съдебни заседания по търговски, наказателни и граждански дела се преустановяват за срока на обявеното извънредно положение до 13 април. Това реши единодушно Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на извънредно заседание. "Съдебните сгради не затварят, правосъдието също, но ограниченията вече са наложителни", обобщи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Освен това се зaбpaнявa дocтъпът дo cъдeбнитe cгpaди нa гpaждaни, aдвoĸaти, вeщи лицa и дpyги, ocвeн пpизoвaнитe зa "нeoтлoжни" дeлa. Няма да бъдат връчвани призовки, съдебни книжа и уведомления, а свидетелствата за съдимост ще се издават само по електронен път. Подаването на документи ще става само по пощата или по електронен път.

Съдиите ще продължат да работят по преписки, но дистанционно. Изготвените съдебни актове се предават и резултатите по тях се вписват в срочните книгите след отпадане на извънредното положение.

"Дума":

БСП иска мораториум върху битовите сметки и по-строги санкции срещу спекулата

Няколко конкретни предложения за икономически и социални мерки, свързани с кризата около коронавируса обяви БСП. От левицата настояват още от утре правителството да се опита да представи конкретни данни за това какво на първо време може да се промени в законодателството по тази тема.

Лидерът на социалните Корнелия Нинова призова властта да намери начин да включи и частните болници в битката със заразата и поемането на болни пациенти. Частните лечебни заведения вече заявиха готовност да се включат, но все още никой не ги е потърсил, заяви тя на брифинг след спешно заседание на ИБ на БСП и ръководството на парламентарната група.

След здравния въпрос и здравето на хората за нас са най-важни социалните измерения на кризата. Искаме краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки, подчерта Нинова. И обяви няколко предложения към правителството и Народното събрание. Предлагаме мораториум върху битови плащания, ток, телефон, вода и бързи кредити. Искаме спиране на административни и граждански дела на частни съдебни изпълнители. При извънредните мерки хората не могат да се явят в съда и да си защитават правата, но пък могат да им бъдат отнети имущества, мотивира се Корнелия Нинова.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини