Ген. Мутафчийски с апел към съвестта на обществото. Преглед на печата

Разпространението на коронавируса и мерките срещу него отново са водеща тема за вестниците.

"Коронавирусът взе втора жертва в България. Почина 74-годишният пациент в столичната болница "Пирогов", чиято съпруга почина на 11 март, също заразена с COVID-19. Междувременно само за ден заразените в страната се увеличиха с 30%. Установените днес нови случаи са 10, с което общият им брой нарасна до 41 души. България е в извънредно положение до 13 април. Затворени са ресторанти, барове и нощни клубове, детски градини и училища, отменени са и всички спортни, културни и обществени събития. Повече за ограниченията вижте тук. От днес са в сила и тежки наказания за нарушения на разпорежданията на властите за коронавируса. Междувременно днес властите направиха уточнение за това кои обекти могат да работят и кои не - хотелите и магазините, извън големите търговски центрове, могат да работят, но ако не допускат струпване на хора. Повече по темата тук. На този фон обаче председателят на националния щаб обяви, че ще поиска да бъдат наложени още по-тежки мерки - затваряне на всичко, с изключение на магазините за храни, аптеките, бензиностанциите, банките и застрахователните компании..." - в. "Дневник".

"Хранителни магазини, аптеки, банки, застрахователи, бензиностанции. Само това ще са обектите, които ще останат отворени. Всички останали публични места ще бъдат затворени. Това ще поиска ръководителят на националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА на извънреден брифинг в МС. Причината е, че наложените досега мерки не дават желания резултат. Видях колаж с моя снимка - отиваме на купон. Не, не отивате на купон, не е време за купон, възмути се ген. Мутафчийски от леконравното отношение на българите към заразата. И изнесе страшни данни. 41 заразените у нас. Само за последните часове бройката се увеличи на 10. Това е 30 на сто ръст. Повече от 200 проби за денонощието изследвани. В Германия за един ден заразените са се увеличили с 50%. Цяла Европа налага безпрецедентни мерки, въпреки ясното съзнание за икономическия ефект от тях. Защото въпросът е за физическото оцеляване на населението на Европа и света и то на особено беззащитната му част - възрастните хора, хората с хронични и придружаващи заболявания, каза генералът. Слава Богу, децата ни са пощадени. Но не по-малко чувствителни сме към нашите родители, към нашите баби и дядовци, трябва да ги защитим, допълни началникът на ВМА. Наложените мерки като че ли не дават желания резултат, каза той. Днес на много места в София животът продължаваше сякаш нищо не се е случило. Може да е добре, че нацията ни има кураж, но не може да сме лекомислени. Към нас се забава епидемия с невиждана ярост в човешката история. Трябва да сме изключително отговорни към нас, към родителите ни, към приятелите и колегите ни, продължи ген. Венцислав Мутафчийски. Изпаднахме в дребнотемие - дали фризьорските салони ще работят. Цял ден ми звънят хора, питат какво ще стане с фитнеса ми, с магазинчето за банички. И аз отговарям, продължи с възмущение ген. Венцислав Мутафчийски. И каза: Предстоят ни времена на изпитания. Ще загубим близки - тези които са ни отгледаме. Ние не бива да ги разочароваме в нашето безхаберие. С цялата отговорност стоя пред вас и ще предложа на кабинета да приложи възможно най-твърдите мерки. Разбира се, не бива да се посяга върху това без което не можем - магазините за хранителни стоки, аптеките. Но моля ви не ме питайте за фризьорския салон, защото това значи, че не разбирате за какво става въпрос. Опитайте се да спасите вашите баби и дядовци, вашите възрастни родители. Вашето магазинче ще оцелее, след като мине бурята, каза още Мутафчийски. И с болка в гласа завърши: Гледам колегите в Италия как умират. Мислите ли, че има значение фризьорският им салон." - в. "Стандарт".

"Борисов: Чуйте упрека, болката и гнева на Мутафчийски "Моля, изгледайте брифинга на генерал Мутафчийски! Гледайте го - гледайте с разума, сърцето си и всичките си сетива. Чуйте упрека му, болката му, гнева му", апелира в своята Фейсбук страница министър-председателят Бойко Борисов. "Осъзнайте отговорността му - неговата и на всички лекари, медицински сестри, санитари, учени, полицаи, щаб, РЗИ, местни власти. Слушайте всяка дума! Сега всичко зависи от нас, защото държавата - това сме ние!", казва още премиерът. "Единни трябва да бъдат и институциите в борбата срещу пандемията, така че българските граждани да имат непоколебимо доверие в държавата в този момент и да са сигурни, че ще тя ще работи изцяло в техен интерес. Това заявих в телефонен разговор с президента Румен Радев. Човешкият живот трябва да бъде поставян на първо място, независимо от перспективата за икономически загуби. В хода на разговора подчертах, че за да бъде ясна цялата решителност на държавата за справяне със ситуацията с коронавируса, предприеманите мерки трябва да бъдат под формата на законодателство", завършва той." - в. "Монитор".

"Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента Румен Радев във връзка със ситуацията с коронавируса в страната. Премиерът Борисов заедно с председателя на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски и главния секретар на МВР Ивайло Иванов, които също присъстваха на разговора на министър-председателя, информираха държавния глава за мерките, които Щабът и правителството са предприели до момента. Премиерът изтъкна пред държавния глава необходимостта всички институции да бъдат единни в борбата срещу пандемията, така че българските граждани да имат непоколебимо доверие в държавата в този момент и да са сигурни, че ще тя ще работи изцяло в техен интерес. Борисов акцентира и върху забележителния консенсус, с който Народното събрание гласува обявяването на извънредно положение в страната. Министър-председателят отбеляза, че броят на установените случаи на коронавирус в България само за един ден се е увеличил с 30 % и случаите на инфектирани са вече общо 41 за страната. Премиерът Борисов заяви, че напълно подкрепя позицията на Националния оперативен щаб за необходимостта от въвеждането на най-твърдите мерки. Борисов беше категоричен, че човешкият живот трябва да бъде поставян на първо място, независимо от перспективата за икономически загуби, които на този етап не могат да бъдат изчислени. Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че за да бъде ясна цялата решителност на държавата за справяне със ситуацията с коронавируса, предприеманите мерки трябва да бъдат под формата на законодателство. По тази причина министър-председателят заяви намерението си да разговаря с представители на всички парламентарни групи." - в. "Труд".

"Досега не е имало такава ситуация в България, при която трябва да се вземат спешни мерки и то радикални, тъй като мерките, които са взети, са още от средата на февруари, но трябва да не се допусне разпространението на коронавирус. Това каза пред БНТ министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Според него сигурно ще се появят спекулации, че това е военно положение. "Не е военно, извънредно положение е. Тук не се отменят правата на гражданите, не се суспендира НС, Конституцията и законите, въвеждат се повече правила за дисциплина и ред, защото в края на краищата държавата е длъжна да вземе мерки и ако някой гражданин, който е заразен още повече ако го знае и му е разпоредено да е под карантина, но не я спазва, той е опасен за другите", допълни министърът. Той отново заяви, че никакви права и свободи на гражданите няма да бъдат ограничавани, но когато става дума за сигурност, ще има малко повече рестрикция. И припомни мерките, обявени вчера. "Никакво военно положение няма да има. Никакви танкове по улиците няма да има, ако се наложи, армията може да подпомага при граничните пунктове, при магистралите, но към момента не се налага", каза Красимир Каракачанов. Той посъветва гражданите да не се възползват от оферти за евтини почивки, защото това е рисково. Другото нещо: да не изпадат в паника. "Най-големият проблем е паниката и виждаме, че има струпване по големите хипермаркети, хората се зареждат с храна, все едно че идва потоп. Няма проблем - храна има. Моят апел е: Не изпадайте в паника и не се натрупвайте в магазините да купувате огромни количества - опасността някой да се зарази на тези опашки или обикаляйки по щандовете, е голяма", каза още Каракачанов. Министърът призова още хората да отложат семейните тържества, рождени и имени дни. Той каза, че извънредното положение може да бъде удължено, но не цяла година. Към момента парадът за 6 май не се отлага." - в. "24 часа".

"Божествените литургии в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъдат излъчвани на живо от 09.30 часа на официалната страница на Светия Синод във Фейсбук, съобщиха от Св. Синод на БПЦ. Мярката се въвежда от утре, втората седеля на Великия пост - св. Григорий Палама във връзка с епидемиологичната обстановка в страната и въведеното извънредно положение. Освен от Патриаршеската катедрала, пряко излъчване на ще има от 8.00 ч. и по Пловдивската православна телевизия и от 9.00 ч. по БНТ 2." - в. "24 часа".

Неделните вестници съобщават също, че главният прокурор поема контрола над цените на лекарствата и храните в ситуацията на извънредно положение с оглед на опитите за спекула.

"Главният прокурор пое и контрола над цените на лекарствата и храните в ситуацията на извънредно положение заради коронавируса COVID-19 и възложи на Върховната административна прокуратура и институции да следят за това. Вчера под негово ръководството бе създаден щаб, който да следи за спазването на правилата и мерките в условията на извънредно положение. По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, Върховната административна прокуратура възложи проверки при продажбата на лекарствени продукти и храни, съобщи пресцентърът на държавното обвинение. На ръководителите на Изпълнителната агенция по лекарствата, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата и на Комисията за защита на потребителите е възложено да предприемат спешни мерки по предотвратяване на продажбата на лекарствени продукти на цени, различни от образуваните по реда на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, осъществяването на търговия с лекарствени продукти без съответното разрешение, както и на онлайн продажбата на лекарствени продукти. Тези институции следва да извършват незабавни проверки, които да продължат до края на обявеното извънредно положение (13 април - бел.ред.), а при необходимост да търсят съдействие от структурите на НАП и на МВР. Те следва и да уведомяват съответните териториални прокуратури при данни за извършване на престъпления..." - в. "Дневник".

"... Копия на писмото на заместника на главния прокурор при ВАП е изпратено до министрите на здравеопазването, на вътрешните работи, на икономиката и на финансите, както и до изпълнителния директор на НАП. Гешев и ВАП наредили и на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните да следи за нарушения и предприемането на спешни мерки във връзка с обявеното извънредно положение, свързани с предлагането на храни и хранителни продукти. На ръководителя на БАБХ било обърнато внимание контролните органи да налагат санкции и принудителни административни мерки при установяване на нарушения на Закона за храните. По преценка следвало да се информират органите на МВР, а при наличието на данни за извършени престъпления съответната прокуратура. Били информирани и административните ръководители на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново, на които е възложено да осъществяват контрол по провеждането на допълнителни проверки във връзка с продажбата на лекарствени проверки и храни, които са се осъществилит от съответните окръжни прокуратури, Регионалните здравни инспекции и БАБХ, а при необходимост и със съдействието на органите на НАП и на МВР. Вече има и единични случаи на опити за телефонни измами, при които от хората се искат пари за лечение на болни от коронавируса роднини, каза днес вътрешният министър Младен Маринов. Той не даде подробности, но посъветва гражданите да се доверяват на информация, която идва само от компетентните органи - районните здравни инспекции, вътрешното и здравното министерство. Полицията е готова да упражнява "по-интензивен контрол" върху ромските квартали, по-конкретно да възпира провеждането на големи сватби, увери Маринов. За работата с малцинството ще бъде ангажирана и мрежата от 250 здравни медиатори, които ще раздават на ромите специално разработена брошура, написана на достъпен език - както твърдят от министерството. Съвместни екипи на МВР и РЗИ София-област започват масови проверки в курортния комплекс Боровец. Ще бъдат проверявани хотели, ресторанти, барове и кафенета." - в. "Сега".

Всекидневниците информират и за ограниченията за придвижване през европейските граници.

"Близо 400 български камиона са блокирани в Европа заради затворени граници и не могат да се приберат в България. Това съобщи за "Сега" Красимир Лалов, зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи. През последните три дни няколко държави - Словения, Австрия, Унгария и Румъния - затвориха границите си за пътници и камиони, пристигащи от Италия. Наши шофьори вече шести ден са блокирани на граничните пунктове между Италия и Словения, и Словения и Унгария, и също рискуват здравето си. Унгария е обещала в неделя да разреши транзитен коридор, но не е ясно какво може да се случи на румънската или сръбската граници. Затова сдруженията на българските превозвачи настояват на европейско ниво да се вземе решение за "зелени коридори" през Европа, за да не бъде блокиран транспортът на стоки. Едва в сряда обаче ще се проведе извънреден съвет на министрите на транспорта чрез видеоконферентна връзка, на който ще участва и министър Росен Желязков. В петък Желязков обяви, че България се опитва да реши проблема с блокираните наши шофьори с помощта на посолствата ни на място. "Превозът на стоки не трябва да спира, иначе ще се получи ефектът на доминото - загуби и фалити за производителите, загуби и за финансовите институции, защото транспортните фирми не могат да плащат лизинга на превозните средства", посочва Лалов. Международният транспорт не по-малко от туризма търпи загуби от мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса в Европа, смятат от бранша. Направлението Италия формира 25% от превоза на стоки от България. Ако и Германия затвори граници, икономиката ни спира, казва Красимир Лалов. Затворените граници на Унгария и Австрия всъщност вече са ограничили пътя на българските тирове към Германия, Франция, Испания, Белгия, Нидерландия..." - в. "Сега".

"Посолството ни в Белград съдейства на българи блокирани на хърватско-сръбската граница Българският вицеконсул Георги Христов спешно пътува от Белград за границата между Сърбия и Хърватия, за да окаже съдействие на десетките блокирани там български граждани, съобщиха от МВнР. Това се наложило, след като преди малко правителството на Сърбия разширило списъка на страните, от които не пропуска граждани, идващи от тяхна територия.Граждани, идващи от Франция, Германия, Словения, Австрия, Испания, Гърция и Швейцария, няма да бъдат допускани да преминават на територията на страната, включително транзит. Тези страни допълват досегашния списък, състоящ се от Италия, Иран и Румъния, както и от отделни градове и провинции на Китай и Република Южна Корея.В близките часове се очаква да бъде отворен коридор за транзитно преминаващи товарни автомобили от Италия към Турция през Словения, Хърватия, Сърбия и България..." - в. "Монитор".

"Външното министерство публикува подробности за някои нови ограничения при пътуването в Европа.От понеделник Чехия забранява влизането на чужди туристи в страната, като забраната не се отнася за чужденците с постоянно пребиваване в Чешката република. Забраната не се отнася и за шофьорите на тежкотоварни камиони. Полските авиолинии ЛОТ прекратяват всички международни полети от 15 до 25 март. Това включва и полетите от и за София и Варна.Граничната полиция на Босна и Херцеговина забранява влизането в страната на чужди граждани, които са пребивавали в най-засегнатите от COVID-19 държави - Италия, Китай, Южна Корея и Иран.От безбройните мерки, които са различни за всяка точка на света, пътуванията се превръщат в кошмар. Различни изисквания са в сила на всяка граница, а пътуването с автомобил е затруднено заради огромни опашки на граничните контролно-пропускателни пунктове.По сухопътната граница на България със Северна Македония няма затворени пунктове, обявено е извънредно положение в Дебар и Център Жупа, което не засяга България.Чуждите граждани, влизащи в Румъния, независимо от националност, попълват декларация на английски от къде са тръгнали и от къде са минали.На сръбската граница са се образували огромни опашки от тирове, допуска се транзитно преминаване от 5 до 10 камиона, които са конвоирани от полицейски автомобил до излизането от Сърбия. По турските гранични пунктове има термокамери, а всички турски граждани, идващи от чужбина, се подлагат на 14-дневна карантина. Няма затворени пунктове с България. За Гърция в момента не са наложени ограничения, но с фериботи пътуването е невъзможно, тъй като билетите са изкупени. За Германия препоръката на външното министерство е да се пътува само със самолет, засилен е граничният контрол по границите с Австрия и Швейцария в дълбочина до 30 км. Полша въведе контрол по границите с всички държави от Европейския съюз първоначално до 25 март, но срокът може да бъде удължен. Словакия също върна контрола по границите си, освен по контролните пунктове с Полша. В страната се допускат само словашки граждани или хора с разрешително за престой. Австрия и Унгария затвориха границите си за пристигащи от Италия, а преминаването през Хърватия и Сърбия става след многочасово чакане. Пълният списък с всички държави по света може да бъде открит на сайта на външното министерство и се актуализира непрекъснато." - в. "Стандарт".

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини