Как да се предпазим от новия коронавирус COVID-19?

Съвети за предотвратяване на разпространението на инфекцията
Новият коронавирус COVID-19 предизвика паника по целия свят. У нас са регистрирани първите 4 случая на заболели от инфекцията. За да знаем как да ограничим разпространението ѝ и за да предпазим себе си и близките си, нека се запознаем с официалната информация, която Министерство на здравеопазването публикува на сайта си с цел информиране на гражданите и ограничаване на заразата.

По какъв начин се предава заразата с новия коронавирус?
Въпреки че източник на инфекцията са животни, сега вирусът се предава от човек на човек. Към момента няма достатъчно епидемиологична информация, която да потвърди колко лесно и устойчиво вирусът се предава между хората. Изглежда вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат. Те обаче полепват и по повърхностите наоколо, което допълнително разпространява вирусните частици чрез докосване.


Източник: ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china/ mh.government.bg

Какви са симптомите на COVID-19?
Вирусът може да причини грипоподобни симптоми, като:

треска;
кашлица;
затруднено дишане;
мускулни болки;
отпадналост.
Инкубационният период е между 2 и 14 дни.


В по-сериозните случаи се развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис, възпаления на централната нервна система. Хората със съществуващи хронични заболявания изглежда са по-предразположени към тежко протичане на заболяването с усложнения.

Кои хора са по-предразположени към усложнения, причинени от вирусната инфекция?

Като цяло възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания, като артериална хипертония, сърдечносъдови заболявания, белодробни заболявания, диабет, чернодробни заболявания, се очаква да бъдат по-податливи на развитие на усложнения вследствие инфекцията с COVID-19.

Има ли лечение за COVID-19?

Няма специфично лечение за това заболяване, така че подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми (треска, затруднено дишане). Ако имате съмнение, че страдате от инфекция с COVID-19 е много важно да не отивате директно в болница, а да се обадите първо на личния си лекар по телефона, който да предприеме последващи действия или да ви насочи какво трябва да направите. По този начин може да се ограничи разпространението на заразата. Самолечението е изключително опасно.

Как да се предпазим от инфекция с новия коронавирус?

Избягвайте контакт с болни хора, особено такива с кашлица;
Избягвайте посещения на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
Прилагайте общите хигиенни правила по отношение хигиената на ръцете и хигиената на храната. Мийте ръцете с топла вода и сапун в продължение най-малко на 20 секунди, като наблягате на всички части, включително горната част на ръцете и зоната между пръстите. Мийте и китките;
Мийте ръцете по 20 пъти на ден;
Преди да докоснете лицето си или да се храните, дезинфекцирайте ръцете с дезинфектант за ръце на спиртна основа;
Използвайте дезинфектант на алкохолна (спиртна) основа след докосване на животни;
Избягвайте контакт с телесни течности, екскременти или изпражнения на животни.
Как да се борим с бацилите в сезона на вирусите и настинките?

Ефективни ли са маските за лице в превенцията на COVID-19?

Маските за лице помагат да се предотврати по-нататъшното разпространяване на инфекцията от тези, които са болни. Досегашната информация показва, че те не са толкова ефикасни при носене от здрави хора, защото най-малките вирусни частици могат да преминат през маската за лице и да достигнат устата или носа.

Ако носите маска, тя трябва да е плътно прилепнала към лицето и да покрива добре носа. Поставя се с бялата страна откъм лицето, като не се докосва с пръсти в тази зона.

Източник: az-jenata

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини