От 15 март Перник ще пие вода само от София

Изображение 1 от 4

    Водопроводът от Мало Бучино вече е само на 100-ина метра от главната разпределителна шахта между кварталите "Изток" и "Тева" на Перник. Новите сини тръби, които идват от София, ще се свържат чрез нея с ВиК мрежата на града, но това ще стане в неделя, когато ръждясалото съоръжение ще бъде сменено. После пробно ще потече вода от София до тук. Това ще стане във вторник, 10 март, заяви пред "Дневник" инж. Трифон Крумов, главен енергетик на ВиК-Перник.

    До 15 март ще се тества цялото ново трасе от Мало Бучино точно до тази шахта. От нея водата ще поема към резервоара в централната част на града и към кварталите.

    "След тази дата (15 март) ще спре напълно подаването на вода от язовир "Студена", за да започне да се пълни от снеготопенето и валежите. Сега потреблението в града ни е средно 250 л/сек, а от София ще идват 300 л/сек", каза инж. Крумов.

    На 1 февруари при започването на строителството на водопровода министър-председателят Бойко Борисов обяви, че "до един месец трябва да подадем вода на Перник. Това сме се разбрали". Просрочването с половин месец едва ли ще ядоса перничани, които са на режим от началото на декември - само 7 часа вода в денонощието.

    Ще ползваме само вода от тръбите от София след 15 март, потвърди датата и кметът на Перник Станислав Владимиров за "Дневник". Фирмата-изпълнител на водопровода - държавното дружество "Монтажи", има ангажимент до 8 март, неделя, да завърши поставянето на тръбите.

    Новият водопровод от Мало Бучино преминава билото на Люлин планина и след това заради спускането надолу се изгражда резервоар, който трябва да успокоява скоростта на водата в тръбите. Той обаче още се изгражда, а монтажниците уверяват, че срокът е до неделя вечер и те ще го спазят.

    Кметът на Перник: От юни пак ще пием само вода от язовир "Студена"

    В началото на юни кметът на Перник вярва, че язовир "Студена" ще се напълни до 11-12 милиона куб.м и тогава ще бъде спряно подаването на рилска вода през София.

    "При влажна пролет, каквато е сега, в края на май ще можем да говорим за промяна на водния режим и той да стане само нощем. Тогава ще спрем водопровода от София", заяви той. Дори изрази надежда, че при обилни дъждове през лятото и достигане на 15 млн. куб. м в язовир "Студена" може да се отмени изцяло водният режим. "Но сме зависими от природата", прави уговорката кметът.

    При суха пролет и лято положението ще остане същото поне до края на годината. "През 1993 г. Перник пак е бил с воден режим и то за две години - до 1995 г.", добавя Владимиров.

    Перничани едва ли ще искат бързо да се отмени режимът, защото с него поне е гарантирана вода за 7 часа в денонощието, допуска инж. Крумов от ВиК-Перник. Неговата прогноза е, че режимът ще остане до края на годината, независимо дали ще е много дъждовна пролетта. "Може да се облекчи - само нощем, но ще остане."

    Малкият бизнес се държи като инвестира в хидрофори

    Фризьорски салон в центъра на Перник се справя с два 40-литрови бидона. В по-малка пластмасова кофа се топли вода с бързовар. С нея фризьорката мие косите на клиентката си.

    "Губя повече време и клиенти, защото се налага да оставям по-дълъг интервал между тях, за да затопля вода. Така броят на клиентите ми е по-малък", обяснява фризьорката. И признава, че вече наскоро установила с изненада, че е свикнала с режима, "което не е добре".

    Само на 10-ина метра е друг фризьорски салон, в който има повече посетители. Там тече постоянно вода от чешмите, защото са купили 300-литров хидрофор - резервоар, който се пълни в часовете с вода по график, а когато тя спре, с помпа се подава към чешмите.

    Управителката на салона е купила хидрофора за 400 лева и "като свърши кризата ще се опитам да го продам като втора употреба", смее се тя.

    "Ние имаме монтиран хидрофор още при строителството на сградата през 1973 г.", хвали се управителят на частния ресторант в партера на хотел "Струма" на централния площад.

    Механа "Кракра" се справя с туби

    "Нашият график е да имаме вода от 4 часа следобед до 10-11 вечерта и не е толкова зле", обясни сервитьор. В кафене "Енерги" на централния площад също са купили хидрофор, докато колегите им от съседно заведение разчитат на тънката струя, която църцори постоянно от чешмите, но само в центъра.

    "Ограничили сме потреблението и се справяме", лаконично заключи управителят. Никой не си позволи да се оплаква, хората търсят решения според възможностите си. Перничани са "жеузни", шегува се продавач на кебапчета на улицата.

    Частна детска кухня е намерила решение като получава готова сготвена храна от София. "Така режимът не ни пречи, а и имаме по-голям асортимент", обяснява управителката и добавя, че така работят от преди кризата с водата.

    Почти празният язовир "Студена" се охранява строго

    Меката зима предизвика ранно топене на снега на Витоша и трите реки, които захранват язовир "Студена" - Струма, Матница и Кладнишка, са пълноводни в момента. На пътя до чашата на водоема стърчи вдигната бариера. След нея се редуват табели, че е санитарно-охранителна зона и влизането е забранено. На 100-ина метра от калния безводен бряг на язовира има караулка с охрана. Пазачът не пуска без писмено разрешение от ВиК-Перник, което се съгласувало с ДАНС.

    Самият язовир все още липсва - само мъх и кал се редуват по дъното му. Реките, спускащи се от Витоша, докарват вода, но тя се събира в малко засега езеро в най-южната част на чашата.

    "Днес (6 март) обемът му е 5.305 милиона куб.м, а вчера беше с близо 300 хиляди куб.м по-малко. Непрекъснато расте, защото януари и февруари бяха влажни", каза кметът Владимиров. До края на април ще има 10-12 милиона куб.м, а той общо побира 20 милиона, а със спомагателните съоръжения - дори 25 милиона, уточни инж. Крумов.

    Общо 34 милиона лева ще се инвестират в ремонта на ВиК мрежата на града. Така до две-три години течът ще се намали драстично, което е гаранция, че няма да има нови кризи. Завод "Стомана" е задължен вече да черпи вода само от свои сондажи, изрежда кметът. Заедно с 27-те милиона лева за водопровода от София до тук източването на язовир "Студена" миналата есен струва на държавния бюджет 61 милиона лева.

    Източник: dnevnik.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини