От 15 март Перник ще пие вода само от София

Изображение 1 от 4

  Водопроводът от Мало Бучино вече е само на 100-ина метра от главната разпределителна шахта между кварталите "Изток" и "Тева" на Перник. Новите сини тръби, които идват от София, ще се свържат чрез нея с ВиК мрежата на града, но това ще стане в неделя, когато ръждясалото съоръжение ще бъде сменено. После пробно ще потече вода от София до тук. Това ще стане във вторник, 10 март, заяви пред "Дневник" инж. Трифон Крумов, главен енергетик на ВиК-Перник.

  До 15 март ще се тества цялото ново трасе от Мало Бучино точно до тази шахта. От нея водата ще поема към резервоара в централната част на града и към кварталите.

  "След тази дата (15 март) ще спре напълно подаването на вода от язовир "Студена", за да започне да се пълни от снеготопенето и валежите. Сега потреблението в града ни е средно 250 л/сек, а от София ще идват 300 л/сек", каза инж. Крумов.

  На 1 февруари при започването на строителството на водопровода министър-председателят Бойко Борисов обяви, че "до един месец трябва да подадем вода на Перник. Това сме се разбрали". Просрочването с половин месец едва ли ще ядоса перничани, които са на режим от началото на декември - само 7 часа вода в денонощието.

  Ще ползваме само вода от тръбите от София след 15 март, потвърди датата и кметът на Перник Станислав Владимиров за "Дневник". Фирмата-изпълнител на водопровода - държавното дружество "Монтажи", има ангажимент до 8 март, неделя, да завърши поставянето на тръбите.

  Новият водопровод от Мало Бучино преминава билото на Люлин планина и след това заради спускането надолу се изгражда резервоар, който трябва да успокоява скоростта на водата в тръбите. Той обаче още се изгражда, а монтажниците уверяват, че срокът е до неделя вечер и те ще го спазят.

  Кметът на Перник: От юни пак ще пием само вода от язовир "Студена"

  В началото на юни кметът на Перник вярва, че язовир "Студена" ще се напълни до 11-12 милиона куб.м и тогава ще бъде спряно подаването на рилска вода през София.

  "При влажна пролет, каквато е сега, в края на май ще можем да говорим за промяна на водния режим и той да стане само нощем. Тогава ще спрем водопровода от София", заяви той. Дори изрази надежда, че при обилни дъждове през лятото и достигане на 15 млн. куб. м в язовир "Студена" може да се отмени изцяло водният режим. "Но сме зависими от природата", прави уговорката кметът.

  При суха пролет и лято положението ще остане същото поне до края на годината. "През 1993 г. Перник пак е бил с воден режим и то за две години - до 1995 г.", добавя Владимиров.

  Перничани едва ли ще искат бързо да се отмени режимът, защото с него поне е гарантирана вода за 7 часа в денонощието, допуска инж. Крумов от ВиК-Перник. Неговата прогноза е, че режимът ще остане до края на годината, независимо дали ще е много дъждовна пролетта. "Може да се облекчи - само нощем, но ще остане."

  Малкият бизнес се държи като инвестира в хидрофори

  Фризьорски салон в центъра на Перник се справя с два 40-литрови бидона. В по-малка пластмасова кофа се топли вода с бързовар. С нея фризьорката мие косите на клиентката си.

  "Губя повече време и клиенти, защото се налага да оставям по-дълъг интервал между тях, за да затопля вода. Така броят на клиентите ми е по-малък", обяснява фризьорката. И признава, че вече наскоро установила с изненада, че е свикнала с режима, "което не е добре".

  Само на 10-ина метра е друг фризьорски салон, в който има повече посетители. Там тече постоянно вода от чешмите, защото са купили 300-литров хидрофор - резервоар, който се пълни в часовете с вода по график, а когато тя спре, с помпа се подава към чешмите.

  Управителката на салона е купила хидрофора за 400 лева и "като свърши кризата ще се опитам да го продам като втора употреба", смее се тя.

  "Ние имаме монтиран хидрофор още при строителството на сградата през 1973 г.", хвали се управителят на частния ресторант в партера на хотел "Струма" на централния площад.

  Механа "Кракра" се справя с туби

  "Нашият график е да имаме вода от 4 часа следобед до 10-11 вечерта и не е толкова зле", обясни сервитьор. В кафене "Енерги" на централния площад също са купили хидрофор, докато колегите им от съседно заведение разчитат на тънката струя, която църцори постоянно от чешмите, но само в центъра.

  "Ограничили сме потреблението и се справяме", лаконично заключи управителят. Никой не си позволи да се оплаква, хората търсят решения според възможностите си. Перничани са "жеузни", шегува се продавач на кебапчета на улицата.

  Частна детска кухня е намерила решение като получава готова сготвена храна от София. "Така режимът не ни пречи, а и имаме по-голям асортимент", обяснява управителката и добавя, че така работят от преди кризата с водата.

  Почти празният язовир "Студена" се охранява строго

  Меката зима предизвика ранно топене на снега на Витоша и трите реки, които захранват язовир "Студена" - Струма, Матница и Кладнишка, са пълноводни в момента. На пътя до чашата на водоема стърчи вдигната бариера. След нея се редуват табели, че е санитарно-охранителна зона и влизането е забранено. На 100-ина метра от калния безводен бряг на язовира има караулка с охрана. Пазачът не пуска без писмено разрешение от ВиК-Перник, което се съгласувало с ДАНС.

  Самият язовир все още липсва - само мъх и кал се редуват по дъното му. Реките, спускащи се от Витоша, докарват вода, но тя се събира в малко засега езеро в най-южната част на чашата.

  "Днес (6 март) обемът му е 5.305 милиона куб.м, а вчера беше с близо 300 хиляди куб.м по-малко. Непрекъснато расте, защото януари и февруари бяха влажни", каза кметът Владимиров. До края на април ще има 10-12 милиона куб.м, а той общо побира 20 милиона, а със спомагателните съоръжения - дори 25 милиона, уточни инж. Крумов.

  Общо 34 милиона лева ще се инвестират в ремонта на ВиК мрежата на града. Така до две-три години течът ще се намали драстично, което е гаранция, че няма да има нови кризи. Завод "Стомана" е задължен вече да черпи вода само от свои сондажи, изрежда кметът. Заедно с 27-те милиона лева за водопровода от София до тук източването на язовир "Студена" миналата есен струва на държавния бюджет 61 милиона лева.

  Източник: dnevnik.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 08.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Открито ще изразите чувствата и емоциите, които ви владеят и няма да съжалявате. Решили сте да смените подхода си към определен човек, с надеждата това да ви доближи до желаната развръзка. Освен това не се колебайте да се извините и да направите нещо специално за него, ако това е нужно.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отдавна отлагате дадена цел и най-после ще имате възможност да започнете работа по осъществяването й. Добре е да не губите ценно време в допълнително обмисляне. Привлечени сте от човек от обкръжението ви. Не бъдете настоятелни в опитите си да привлечете вниманието му. Оставете всичко на случая, поне за сега.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Благодарение на организаторските ви умения ще се окажете на точното място и време, което ще благоприятства начинанията ви днес. Не пренебрегвайте подробностите, всичко е от значение. Ще има с кого да споделяте и кой да ви насърчава, както и вие да сте полезни някому, стига да го желаете.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Полезни ще са днес общуванията ви, резултатите от които ще ви носят задоволство. При осъществяване на търговски и финансови операции не подценявайте нищо. Четете всичко, съществува риск от недоглеждане. Отделете повече внимание на човека до вас, нуждае се от подкрепата ви.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Да бъдете добри и отзивчиви е важното сега. Събитията ще ви поставят в услуга на други хора и от вас зависи благоприятното развитие на проблемите, които ще решавате. Не изпадайте в крайности и не губете присъствие на духа си. Силни сте и ще се справите. Рискът ви ще е оправдан.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Покажете доброто си отношение към хората на работното място и ще сработите по-бързо идеите помежду ви. Условията по предстоящ проект ще благоприятстват общата ви задача и няма да срещнете трудности в реализацията им. В противен случай светът ще ви бъде сив, а настроението враждебно и скучно.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Основателно ще поставите личните си предпочитания днес на първо място, като се погрижите за нуждите си. Равносметката от постигнатото внася известно спокойствие в мислите ви и няма да позволите на никой да наруши това ви усещане. Споделете го с любимите ви хора, това ще засили чувството им за сигурност.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отнесете се с повече внимание към здравето и душевното си спокойствие. Говорете открито за всичко, което ви тревожи, има кой да ви чуе и помогне. Бизнесът ви няма да пострада, ако днес говорите по-малко за него и помислите повече за собствените си нужди, развлечения и желания.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Готовността ви да работите по отстраняване на пропуските и изпипване на детайлите говори много за вас. Прецизността ви е пословична и заслужава уважение. Разгръщайки потенциала си, ще покажете умения и в области, които до скоро са били непознати за вас. Не пренебрегвайте личния си живот. Ще имате изненади, но бъдете по-активни.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  На някои от вас денят ще предложи чудесна възможност за делова изява, която би поставила на изпитание упоритостта и дисциплинираността им. Усилието наистина си заслужава. В личен план не ви очакват никакви изненади, освен ако не се постараете да ги предизвикате. Роднинските взаимоотношения днес няма да ви носят приятни емоции.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят е успешен за вас, тъй като ви носи възможности за развитие в дългосрочен план. От вас зависи как ще ги използвате и дали ще съумеете да ги съчетаете с дейността си. Предложения за съвместна работа няма да липсват днес, затова преценете от какво можете да се възползвате. Очаквайте добра новина от ваш роднина, свързана с негов голям успех.
  08 апр 2020
  Последни новини