Защо климатичната филантропия на милионерите винаги е част от проблема

Джеф Безос - изпълнителният директор на Amazon и най-богатият жив човек, наскоро се появи в заглавията с обещанието да дари 10 милиарда долара за нов "Фонд на Земята Безос", за да помогне в борбата с изменението на климата. Това е един от най-големите благотворителни дарения в историята. Въпреки че подробности относно точния вид работа, която ще бъде финансирана, са оскъдни, Безос отбеляза в съобщението си в Instagram, че новата глобална инициатива ще „финансира учени, активисти, НПО - всяко усилие, което предлага реална възможност да се помогне за опазването на природата".

Въпреки че интересът на Безос към изменението на климата е похвален, последното му начинание е далеч по-проблематично, отколкото може да изглежда първоначално. Някои вече обърнаха внимание на иронията на неговото решение, предвид огромния въглероден отпечатък на Amazon и че компанията разчита на непрекъсната евтина консумация.

Има многобройни спорове около заплащането и условията на труд, по-специално около решението на Безос да намали здравните застраховки на работниците на непълно работно време в своите хранителни магазини Whole Foods, спестявайки еквивалента на това, което печели за няколко часа.

Благотворителността на Безос подчертава опасностите да се разчита на милиардерска филантропия за сметка на демократичната социална трансформация, която е необходима за адекватно справяне с климата и екологичната криза. Допринасяйки с толкова значителни суми, заможният елит упражнява все по-голямо влияние върху организациите, които контролират, медийните платформи и дискусиите за публична политика.

Може би най-важното е, че милиардери като Безос представляват провал на социално-икономическата система, която укрепва неравенството и изостря влошаването на околната среда.

Консолидиране на властта

Не е тайна, че световният богат елит - най-богатите 26 от които притежават повече богатство от най-бедната половина на човечеството, оказва значително влияние върху нашия социален и политически живот. Те използват огромното си богатство, за да формират политики и избори и дори информацията, която получаваме чрез масовите медии. Джеф Безос е собственик на "Вашингтон пост" например, а медийният магнат Рупърт Мърдок притежава и контролира 70% от вестниците в Австралия и няколко национални вестника във Великобритания.

По подобен начин милиардите в благотворителни фондове от хора като Безос и Бил Гейтс им позволяват да контролират какво правят организациите като новия „Фонд на Земята Безос“ и как функционират. Както американският икономист Робърт Райх изтъква, именно чрез такива начинания богатите "превръщат частните си активи в обществено влияние".

В областта на политологията и социологията, "елитни теоретици" като К. Райт Милс отдавна посочват недемократичните последици от заможните хора и бизнес интересите, притежаващи непропорционална политическа сила.

Може би най-проблемният аспект на милиардерската филантропия е, че личности като Безос са ключова част от проблемите, които се опитват да решат. Те са неизбежните продукти на неолибералния капитализъм, социално-икономическа система, основана на безкраен ръст, приватизация на общините и натрупване на капитал във все по-малко ръце.

Все повече доказателства сочат връзка между изключителното богатство, неравенството и екологичната деградация.

Начина на живот на богатите е силно ресурсен и въглеродно интензивен - емисиите, причинени от начина на живот на най-заможните 1% от човечеството, се оценяват на над 30 пъти по-големи от най-бедните 50%. Освен това, изследванията сочат, че колкото повече е неравенството в обществото, толкова по-голям е неговият екологичен отпечатък. Това е така, защото крайната разлика между "имащите" и "нямащите" оказва натиск върху "нямащите" да подобрят социалния си статус чрез увеличено потребление на ресурси.

Какво можем да се направи? Да ограничи екстремното богатство

Милиардерите и екстремното неравенство в богатството по-общо не са от полза за социалното и екологичното благополучие. Оттук идва и неотдавнашният призив на известния френски икономист Томас Пикети за данъци за милиардерите.

Вместо да се разчита на приноса на свръхбагатите в световен мащаб, може да се започне с приемането на мерки за радикално намаляване на социално-икономическото неравенство. Това може да се постигне чрез прогресивни данъчни схеми като предложената от Пикети и прогресивни политици като Бърни Сандърс или чрез увеличаване на минималната работна заплата и въвеждане на максимална заплата. Генерираните средства могат да бъдат използвани за подкрепа на инициативи като новата Зелена сделка.

Не можем да разчитаме на щедростта на богатия елит в света, колкото и добронамерени да са някои. Непропорционалният размер на богатството и политическата сила, които притежават, и тяхното печелившо потребление на световните ресурси лежат в основата на сегашните ни екологични неволи.

Статията на Heather Alberro е публикуванa в The Conversation под Creative Commons.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е днес да се разочаровате от развитието на събитията на работното място, но за щастие ще ви се отдаде възможност да постъпите по начин, който в крайна сметка да ви удовлетвори. Подновявате стара връзка което настина ви въодушевява. Бъдете внимателни обаче, за да не останат излъгани очакванията ви. Ще бъдете заинтригувани от нещо.
03 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С желание ще погледнете на предложение за повече развлечения днес, макар, че имате достатъчно свои ангажименти. При добра организация можете да имате всичко, което пожелаете. От вас зависи. Отношенията ви с някой, когото харесвате ще се задълбочат, бъдете търпеливи и по-малко своенравни.
03 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Физическият ви тонус е отличен и това ще ви позволи да предприемете действия в много посоки. Ще се ангажирате с много задачи, а това предполага повече отговорност и концентрация. Не пренебрегвайте непосредствените си задължения. Съсредоточете се и определете приоритетите си. Намерете време и за разтоварване. На някои от вас предстои дълго пътуване.
03 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налага се да свършите доста неща днес. Някои от вас са си поставили доста амбициозни цели и нямате никакво време ако сте решили да успеете на време. Притежавате необходимите качества и ви е нужна малко повече концентрация, за да се справите. Все по-близо сте до сърцето на желания човек и просто трябва да проявите търпение и да не насилвате събитията.
03 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма съмнения, че с труда и упорството си създавате предпоставки за положителни развития в живота си. Сътрудничеството с влиятелен човек ще ускори придвижването на конкретна задача от сферата на професионалните интереси, образованието, бизнеса или в социален аспект. Всичко започнато днес обещава да свърши навреме и успешно.
03 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте изключително работоспособни и смятате, че с всичко което ви очаква можете да се справите сами. Наистина имате реални шансове за успех, но не пренебрегвайте мнението и помощта на околните. Със сигурност могат да са ви от полза. Случайно ще разберете нещо много важно за вас и това ще ви зарадва. Съхране-те част от енергията си и зарадвайте приятно семейството си.
03 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Духовната ви принадлежност към общочовешките ценности ви кара да търсите и да общувате с хора, близки по дух и култура. Ще дадете изява на претенциите си към някого, но това няма да го отдалечи от вас, напротив. Щастливи ще бъдете да откриете, че имате сродни интереси и се вълнувате от общи преживявания.
03 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате доста проблеми на работното място днес, но желанието ви за успех е по-силно от всичко, затова няма да е чудно че бързо успявате да се справите с тях. Мил жест от страна на близък приятел ще ви накара да се чувствате особено значими. Силните чувства, които изпитвате към определен човек могат да станат причина за нещо, което съвсем не очаквате.
03 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С работата си през последните дни сте създали условия за по-ускорено развитие на събитията. Няма да останете безучастни и днес, ще продължите активно да следвате логиката им, приобщавайки към идеите си и други съмишленици. За всички от знака е в сила прогнозата, че скоро ще получат това, към което се стремят.
03 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
03 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на добро настроение днес, което до голяма степен е обусловено от положителното развитие на делата ви в личен план. Успявате да стабилизирате отношенията си с човек на когото особено държите и това повдига духа ви. За предпочитане е да не предприемате нищо грандиозно днес, тъй като едва ли ще бъдат изпълнени всичките ви очаквания.
03 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
03 юни 2020
Последни новини