Перник още няма вода от Белмекен, Борисов загуби бас

Сроковете, обявени от правителството за строителството на тръбопровода, който трябва да доведе вода до язовир Студена за бедстващия Перник изтекоха, но обектът е далеч от приключване. Това показа проверка на OFFNews.

На 4 февруари премиерът Бойко Борисов се обзаложи с кмета на Перник Станислав Владимиров, че водопроводът от Мало Бучино до Перник ще стане за 30 дни, докато инспектираше полагането на тръбите. На 18 януари, когато правителството реши да строи канала, се говореше, че водата ще потече след 45 дни.

“До 30 дни ще сме готови, ще ни помогнат и от Камарата на строителите”, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на 3 февруари. По новия водопровод ще преминава вода от яз. Бели Искър по ВиК мрежата на София до Перник. Самата работа по съоръжението започна на 1 февруари.

До 4 март са положени 11,3 км тръби, съобщиха от областната управа на Перник в отговор на питане от OFFNews. Тръбопроводът би трябвало да дълъг 13.5 км. Работата по резервоара, който е част от проекта, е напреднала, построени са стени му е положена хидроизолация. В новата помпена станция са готови фундаментите, изградени са стените и дори са монтирани помпите. В петък ще бъде направена връзката на помпената станция с електрозахранването. Забавянето било заради проблеми с времето, трасето се наводнявало заради блато близо, до което минавал новият тръбопровод, според неофициална информация.

По всички изглежда, че премиерът Бойко Борисов ще загуби баса си с кмета на Перник, който е издигнат от БСП.

Правителството отпусна 27 млн. лв. за водопровода от язовира, както и 30 млн. за мрежата в самия Перник. Амортизираната мрежа в областния град и областта е една от причините за водната криза, тъй като през нея изтичат над 60% от водата.

Вчера притокът на язовир "Студена" надхвърли 2 хил. литра в секунда за пръв път от началото на водната криза в града. Перник и селата в околността, които се захранват от язовира, са на воден режим от ноември миналата година.

Местното ВиК дружество съобщи на 4 март, че е отчетен приток от 2168 л/сек., а оттокът е 252 л/сек. Обемът на язовира остава изключително нисък - 4.8 млн. куб.м при капацитет над 25.5 млн. куб.м.

След като новият тръбопровод бъде изграден, Перник трябва да се снабдява само от софийската мрежа до средата на март. Целта е ползването на вода от "Студена" да бъде напълно спряно, за да се помогне максимално за запълването на водоема, а режимът за перничани да бъде облекчен.

Оптимистичният сценарий е, че при влажна пролет водният режим ще бъде облекчен още преди началото на лятото и водата да бъде спирана само нощем. В момента Перник е на тежък режим, при който вода има само за 7 часа в денонощието.

Източник: offnews

Коментари в сайта (2)

 • 1
  За
  За какво
  3 0
  13:24, 5 мар 2020
  за какво им е вода на перничани. Нека да си траят. Обещават им, лъжат ги и си траят. Един не излезе да протестира.
 • 2
  Из
  Издислав
  0 0
  19:40, 5 мар 2020
  Пука му на дебелия г.з че е изгубил баса.Нали фирмите около него спечелиха ,кой от транспортирането от Испания??? (в България има три завода които можеха да ги произведат) ,кой от изпълнението на проекта,а може и да се откупи от Испанските власти за разследването в Испания, след като от там купуват тръбите.

Хороскоп за 30.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се чудесно със задълженията си днес. Добре ще е, ако не се ангажирате с чужди проблеми. Вашите оригинални идеи ще намерят реално приложение и това ще остави у вас чувство на задоволство. Самочувствието ви ще се подобри и от финансовата независимост, която създавате за себе си. Прилагате на практика всичко, което сте планирали до този момент.
30 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
30 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
30 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Онези от вас, на които днес предстои нещо особено важно се радват на забележителен късмет. До последно не се отказвате от целта си и сте готови да я преследвате докрай. Вярвате с своя успех и това донякъде наистина го предопределя. Нямате основания за притеснения и в личен план, където постепенно отношенията ви с любимия човек придобиват облика, който взаимно желаете.
30 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Професионалните ви ангажименти ще напомнят за себе си. Но, други ще се отдадат на почивка и разнообразни занимания. Не обвинявайте околните в незаинтересованост към проблемите ви. Опитайте се да се отпуснете, освободете напрежението и погледнете позитивно на всичко наоколо.
30 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорете си честно какво преследвате и дали целта ви е реално осъществимата. Здраво стъпили сте на земята и въпреки това се нуждаете от събуждане. Дали не искате повече, отколкото можете да дадете. Не пренебрегвайте съветите на близките си, отстрани е по-лесно да се види и оцени проблема.
30 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
30 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват. В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
30 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се към проблемите без излишно драматизиране и бъдете тактични. На моменти е по-добре да отстъпите, отколкото да усложнявате атмосферата. Можете да се справите с домашните си задължения и без излишно напрежение. Не пренебрегвайте личните си нужди. Имате натрупани недоразумения, които е добре да изчистите по-скоро, ако искате нещата ви да вървят гладко.
30 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В добро настроение сте и това ви позволява да говорите непринудено на всякакви теми. Ще дадете воля на скритите си желания и пориви. Благоприятно стечение на обстоятелствата ще направи деня ви успешен, на вас остава да се погрижите за веселата страна на живота си.
30 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на много добро здраве днес. В случай че напоследък ви е създавало проблеми, днешният ден е много благоприятен за стабилизирането му. Ако имате възможност не се задържайте дълго у дома и е много вероятно да се натъкнете на приятни изненади. Може би ще срещнете приятел, с когото отдавна не сте се виждали или пък ще се натъкнете на интригуващо предложение.
30 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Раздвижете се днес, трябва да помислите за физическата си форма. Имате нужда да предизвикате самите себе си и да отвърнете достойно на това предизвикателство. Избягвайте всякакви неща, които ви потискат и излезте на дълга разходка сред природата.
30 май 2020
Последни новини