Протестът на медицинските специалисти продължава и днес

Медицинските специалисти и днес ще излязат на протест, заяви Мая Илиева, председател на синдиката им, предаде БНР. 

Шествието ще тръгне от Министерския съвет и ще продължи до болница "Пирогов".

Вчера медицинските специалисти подновиха, своите искания за по-високи начални заплати или за спазване на договорената по колективен трудов договор сума от 950 лева.

Преди време представителите на профсъюза се срещнаха с премиера Бойко Борисов, но сега те не искат среща с никого, а решение на проблемите.

Към протестиращите от Синдиката на медицинските специалисти се присъединиха и майките на деца с увреждания, които обявиха безсрочен протест с палатков лагер пред Министерския съвет с настояване за оставка на социалния министър Деница Сачева. По думите им тя пренебрегвала Закона за личната помощ и в страната близо 15 хил. души са без лични асистенти.

През цялата нощ в палатковия лагер е имало хора.

В писмо до медиите от Министерството на здравеопазването обявиха, че са в постоянен диалог с представителите на протестиращите медицински сестри. Отбелязва се, че последната среща на министър Ананиев с тях била в средата на миналата седмица. Немалка част от исканията са изпълнени, а по други се работи в момента, уверяват от здравното ведомство.

Предстои до дни да се публикува за обществено обсъждане искането на медицинските специалисти за 7-часов работен ден на реанимационните сестри.

Министерството на труда и социалната политика също изпрати до медиите позиция, в която се подчертава, че е разработена национална програма за услуги в домашна среда, с която тези хора да получат личен асистент.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини