Алгоритъм пише всички възможни мелодии и ги пускат свободно за неограничено използване

Деймиън Рил (Damien Riehl), който е юрист, програмист и музикант, съвместно с музиканта Ноа Рубин (Noah Rubin) направи интересен опит за спиране на всички бъдещи съдебни искове за нарушение на авторски права. За реализирането на тази идея е генериран огромен масив с MIDI мелодии, след това са получени авторските права за тези автоматични мелодии и накрая въпросните мелодии са публикувани за обществено достояние.

Идеята е, че музиката може да се разглежда като математика и има краен брой мелодии. Ако някои композиции изглеждат подобни, то това не винаги е плагиатство, а най-вероятно случайно съвпадение, предизвикано от крайния брой на възможните мелодии. С времето музикалните композиции стават все повече и повече, като в най-близко бъдеще ще стане все по-трудно да бъдат измислени уникални мелодии, които досега не са срещани и чувани.

Генерирането и публикуването за безвъзмездно използване на всички възможни мелодии ще защити музикантите от бъдещи съдебни искове за нарушени авторски права, понеже в съда става възможно моментално да се демонстрира факта за създадена по-рано почти същата мелодия, която вече е публикувана със свободен достъп като обществено достояние за неограничено използване. Освен това, ако мелодиите бъдат разглеждани като предопределени цифрови константи, които съществуват изначално, става възможно да се докаже, че мелодиите са част от математиката и са само факти, върху които не може да има авторски права.

Авторите на този проект са създали алгоритъм, който автоматично да определи всички възможни мелодии в една октава. За генерирането на тези мелодии алгоритъмът създава комбинации от 8-нотни и 12-тактови мелодии, като просто генерира всички възможни комбинации, подобно на метода на грубата сила за разбиване на пароли и хешове на пароли. Алгоритъмът е бърз и може да генерира около 300 хиляди мелодии в секунда. Кодът на този своеобразен генератор е написан на програмния език Rust и е публикуван в GitHub под Creative Commons Attribution 4.0 лиценз. Всяка мелодия може да се счита за защитена, щом е записана във формат, който може да се възпроизведе, като например в MIDI формат. Готовият архив на генерираните MIDI мелодии с размер 1,2 TB е качен в интернет архива archive.org във вид на обществено достояние.

Идеята е много интересна, но може да доведе до абсурд. Появиха се мнения, че по този начин ще стане възможно да се прикрият случаите на действителна кражба на музикални произведения. Някой бездарник може да открадне мелодията на известен композитор, която е написана в друга държава преди няколко десетилетия и след това да остане ненаказан и нагло да отрича своята кражба. Но в крайна сметка положителният ефект от тази идея може да се окаже повече от отрицателния и да се отпусне хватката на търговците на авторски права.

Източник: kaldata

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини