Неизвестно царство разгромило цар Мидас, открито в Анадола

  Всичко, до което се докоснел, се превръщала в злато. Легендарният крал Мидас си пожелал това и така си осигурил ужасна съдба, защото и  храната му се превръщала в злато, след като я докоснел. Но сега отдавна изгубена хроника на неговия разгром буквално изплува в Турция.

  Миналата година археолози изследват древна могила в централна Турция, наречено Тюркмен-Карахюк. Регионът - равнината Коня, изобилства от изгубени метрополиси, но дори и така, изследователите не били подготвени за това, което щели да открият.

  Местен фермер разказал на групата, че в наскоро изкопан канал е излязъл голям странен камък с надпис на непознат език

  "Можехме да видим, че все още стърчи от водата, така че скочихме право в канала - до кръста", казва археологът Джеймс Осбърн от Чикагския университет.

  "Веднага стана ясно, че е древен и разпознахме езика, на който беше написан: Лувиан, езикът, използван през бронзовата и желязната епоха в района."

  С помощта на преводачи изследователите откриват, че текстът на този древен каменен блок, наречен стела, са в чест на военна победа. И не просто някаква военна победа, а разгрома на Фригия, царство, съществувало преди около 3000 години.

  Фригия е била управлявана от няколко различни мъже на име Мидас, но запознанството на стелата, основано на лингвистичен анализ, предполага, че надписите на блока могат да се отнасят за цар Мидас с магарешките уши, който превръщал в злато всичко, до което се докосне..

  Специален символ на камъка показва, че съобщението за победата идва от друг цар на име Хартапу. Това предполага, че Мидас е заловен от силите на Хартапу.

  "Боговете на бурите предадоха [противостоящите] царе на негово величество", гласи камъкът.

  Важното при това е, че почти нищо не се знае за крал Хартапу, нито за царството, което той управлявал. Независимо от това, стелата предполага, че гигантската могила на Тюркмен-Карахюк може да е била столица на Хартапу, обхващаща около 300 декара в разцвета си.

  "Нямахме представа за това кралство", казва Осборн. "В един миг получихме дълбока нова информация за желязната епоха в Близкия изток."

  В този продължаващ археологически проект предстоят мно още разкопки и засега откритията трябва да се считат за предварителни. Международният екип няма търпение да продължи разкопките през тази година, за да разбере повече за това кралство, което изглежда е липсва в историята.

  "Вътре в тази могила има дворци, паметници, къщи“, казва Осбърн. "Откриването на тази стела беше чудесен, невероятен късмет, но това е само началото."

  Можете да научите повече за изследванията тук и тук.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 06.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Умеете правилно да преценявате хората и това ви помага да намирате верния път към тях. Доверието, с което се отнасяте към малко познат човек няма да ви разочарова. Проявете разбиране към проблемите на близък човек и му помогнете да се справи с тях. Щастието ще ви се усмихне и ще изживеете един вълшебен миг.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Смирено и с компромиси от своя страна ще се стремите да изгладете отношенията с близките си. Ще имате удовлетворяващи ви и споделени мигове в компанията на семейството си и това ще направи деня ви пълноценен. Доволни ще бъдете от себе си, заради разума и волята, които сте проявили.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ангажирани сте с помощ за другите и ще им посветите голяма част от времето си. Добре е да помислите и за себе си. Има неща, които трябва да свършите и то скоро. Бъдете предпазливи в общуването си с хора, които са чувствителни към темите, които ви вълнуват. Предстоят ви новости и благоприятно развитие на професионален проблем.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се спирате пред нищо, за да са постигнете нещо ново, което отдавна е вашата единствена цел. Това е добре, но ако наистина си струват всичките усилия, които полагате. Имате и редица по-малки цели, които също чакат своята реализация, затова не ги пренебрегвайте. В интимен план ви очаква нещо, което ще промени ежедневието ви в положителна насока.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Организирайте добре още от сутринта работата си, за да съумеете да се справите с всичко. Имате всички шансове да осъществите плановете си, трябва да изчакате само сгоден случай да започнете да действате. С вашия нюх няма да е трудно.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Преодоляване на препятствия от различен характер ще ви държат будни и в активна позиция днес. Не унивайте, с постоянство и малко късмет ще постигнете целите си. Ще получите съдействие от човек, който е доказал доброто си отношение към вас. Не бъдете прекалено мнителни.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят ви носи промени и те ще решат в известна степен развитието на проблем, който ви интересува. Ще се изпълнят очакванията ви и това ще ви гарантира бъдещ просперитет. Помогнете на приятел, заплашен е от опасността да попадне под чуждо влияние, което силно ще му навреди. В личните си взаимоотношения търсете разбирателство с близките си, не се конфронтирайте с тях.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Споделените проблеми по-бързо се решават, особено, когато имате до себе си хора, които ви обичат. Ще се почувствате защитени и това ще върне блясъка в очите ви. Получената подкрепа ще ви помогне да станете по-уверени и да не се тревожите излишно за бъдещето си.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не проявявайте самоинициатива, вслушвайте се в желанията и мнението на хората около себе си. Това ще ви сближи и повиши настроението. Щастливи моменти ще имате с любимия ви човек, но само, ако му позволите да бъде искрен с вас, което значи да го предразположите към интимност и откровеност.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Този ден ще бъде свързан с хубави емоции и положително развитие на връзки. В деловата сфера са възможни разногласия с партньори, касаещи минали събития. Ако проявите повече толерантност ще останете удовлетворени. Отворени сте към новостите и скоро ще ви се отдаде възможност да се заемете с нещо вълнуващо.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Положителните ви мисли и добрата енергия, която излъчвате ще създава спокойствие и добро настроение на обкръжението ви. Служебните въпроси ще решавате в движение, предвид натовареността ви, но въпреки това ще се справите. Важна среща ще ви подтикне към повече активност в подготовката си за нея.
  06 апр 2020
  Последни новини