Полша иска скоро да настигне Германия

През януари в Берлин мнозина останаха слисани, когато Ярослав Качински, лидер на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) каза, че през следващите 20 години икономиките на страните от Централна и Източна Европа ще настигнат тези на Запада. Качински прогнозира, че до 2033-а година Полша ще достигне средната стойност на европейския брутен вътрешен продукт (БВП) и през 2040-а ще настигне Германия. Към този момент Федералната република е шампион с БВП над 3 000 милиарда евро, докато Полша, дългогодишен бенефициент на финансови помощи от ЕС, генерира само около 500 милиарда. С оглед на факта, че икономическият успех на Полша се дължи до голяма степен на тесните ѝ връзки с Германия и на плащанията по различни пера от ЕС, прогнозата на Качински трябва да бъде разгледана по-внимателно.

Да, можем!

"До известна степен тези изказвания са само политическа реторика, отправена към електората на ПиС преди президентските избори през май", смята полският икономист Александър Лашек. "Без политически реформи ще бъде трудно да се достигне европейската средна стойност на БВП до 2033-а година, но с малко късмет може и да стане. Да настигнем обаче Германия? Това е невъзможно", казва Лашек.

Не всички обаче споделят това мнение. През 2019-а Варшавското училище по икономика изчисли, че ако Полша продължи да поддържа същите темпове на растеж като тези от 1990-а до 2018-а година, страната би могла да настигне Германия след 21 години (т.е. именно през 2040-а). Хана Годлевска-Майковска, преподавател в училището, посочва, че през 2015-а Полша е настигнала Гърция по ниво на БВП на глава от населението, а тази година ще изпревари Португалия.

Когато преди почти 16 години Полша се присъедини към ЕС, тя беше една от най-бедните страни в Общността - само Латвия бе по-назад. Безработицата бе 19 процента, а средният месечен доход - само 510 евро.

Оттогава икономиката на страната нараства с около четири процента годишно - три пъти повече от средния ръст в останалите страни от ЕС. През 2004-а полският БВП възлизаше на 44 процента от средния за ЕС, а през 2018-а - на  67 на сто.

Разликите остават

В доклад на консултантската агенция "Маккинзи" се отбелязва, че производителността в Полша се увеличава с четири процента годишно: от 13 евро на час през 2004-а е достигнала до 21 евро през 2018-а. В Западна Европа обаче тази стойност е средно около 40 евро. Експертите от агенцията смятат, че ако Полша увеличи производителността си до това ниво, икономиката й може да нарасне двойно.

Големи разлики съществуват и при заплатите. През 2015-а за един работен час в ЕС се плащат средно 25 евро, а в Полша - само 8,60. Така тя се превръща в една от от шестте "най-евтини" страни в Общността, изчислява Емилия Скрок, икономист в Световната банка. "Уеднаквяването със заплатите в Германия става само много бавно. Производителността и реалните заплати в Германия са много по-обвързани, отколкото в Полша", посочва Скрок. В Полша производителността се е увеличила с 51 процента от 2000-та до 2016-а, но заплатите са нараснали едва с 33 процента.

 

С чужда помощ и със собствени усилия

Според Полския икономически институт, Полша вече е получила или ще получи в близко бъдеще 164 милиарда евро от еврофондовете, което е приблизително двойно повече от актуалния държавен бюджет. "За нас това беше нещо като план "Маршал". Тези средства помогнаха за извършването на повечето инфраструктурни дейности от 2004-а насам", казва Пьотр Арак, директор на института. Според него в бъдеще Полша може да заеме лидерска позиция на европейския пазар в производството на козметика и фармацевтични продукти. Въздухоплаването е още една от перспективните сфери, след като полската държавна авиокомпания "LOT" купи германската "Condor" и планира изграждането на ново голямо летище близо до столицата.

Анализите на консултантската агенция "Маккинзи" съдържат два възможни сценария за икономическо развитие до 2030-а. В първия случай икономиката на Полша ще нараства с около три процента годишно и така за десет години полският брутен вътрешен продукт ще се увеличи с около 190 милиона евро. Вторият сценарий предвижда пет процента годишен растеж. Но за да се реализира, ще са необходими както повече кадри на пазара на труда, които да допринесат за увеличаването на производителността, така и повече инвестиции. Само така икономиката на Полша би могла да достигне 900 милиарда евро до 2030-а.

От "Маккинзи" отбелязват, че и двата сценария са свързани с многобройни рискове: намаляване на хората в трудоспособна възраст, отпадане на помощите от ЕС по-рано от предвиденото или отлив на чуждестранните инвестиции. Ръстът на производителността би могъл да се забави и ако не се подобрят образователната система и обменът между фирмите и учебните заведения.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Общуването с близките ви днес ще ви донесе спокойствие и увереност за бъдещето. С лекота ще решите домашните проблеми. Не унивайте. Разчитайте повече както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Делата, започнати днес ще завършат с успех. Хубавите емоции и настроения ще ви направят и по-добри.
29 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вървите неотклонно по пътя, който сте си избрали. Макар и бавно, постигате целите си и това ви изпълва със задоволство. Не сте склонни да се поддавате на влиянието, което някои хора се опитват да наложат над вас. Следвате единствено собствените си принципи и не се интересувате от то приказките на околните. Сърдечният ви партньор има нужда от помощта ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
29 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Колебанията ви са напълно излишни. Действайте решително и желаните резултати ще се превърнат в реалност. Не се тревожете за половинката си, тя се справя чудесно и без вашите напътствия. Не прекалявайте със загрижеността си.
29 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
29 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Оставете вълната на проблемите да мине над главата ви, без да ви засегне. Любовта е тази, която ви закриля, съветва и направлява. Вслушайте се в съветите на любимия човек. Днес вие сте едно цяло. Доверете му се и заедно решавайте. Посветете се на изкушенията на една страстна любов. Този свят е сякаш само за вас двамата.
29 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Шумът и суетата не са сред представите ви за неделен ден. Във възможностите ви е да бъдете по-внимателни и добри с околните, без да ги притеснявате с претенциите си. За това потърсете тихо място за отмора, където да останете насаме със себе си и мислите си. Нечия любов ще ви помогне да се възстановите от стреса и даде сили за нови предизвикателства.
29 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пролетният ден ще привлича много от вас навън, сред природата. Там ще получите тласък на идеи и по-късно с лекота ще вземате решенията си. За да откриете пътя ви е нужна добра ориентация и подготвеност, а вие ги имате и двете. Ще срещнете подкрепа, щом сте готови да я приемете.
29 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансови несгоди и свързаните с тях семейни взаимоотношения ще притесняват много от вас. В очакване сте нещо добро да се случи, но за това ви е нужна надеждна подкрепа, с повече аргументи в своя защита, ще се справите. Консултация със специалист ще облекчи оплакванията ви и направи по-леко и бързо да преминат неразположенията ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете нужното, за да запазите доброто настроение на всички около вас. А някои от вас ще получат покана за излет сред природата. Не се колебайте дълго. Разходката, освен че ще ви разтовари, ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции.
29 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отдайте се на почивка, заслужили сте я. Работата в къщи може и да почака. Правете неща, които ви доставят удоволствие, четете, гледайте телевизия, мързелувайте активно. Вижте се с приятели, веселете се и забравете за грижите. До вас ще достигне вест, която може да ви провокира към нови търсения.
29 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-сдържани в оценките си за хората. Рискувате много, ако споделите мнението си с неподходящия човек. Не прибързвайте с отчаянието, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
29 мар 2020
Последни новини