5 километра за 20 дни. Докъде стигна тръбата за Перник

Строежът на тръбата, която трябва да доведе до Перник вода от София не върви според първоначалните предвиждания на властите, установи Свободна Европа.

Към 20 февруари, или 20 дни след началото на строителството, са положени 5 от общо 13,5 км. от водопровода между Мало Бучино и Перник, а за още 6 км. е направен изкоп. Работата по изграждането на резервоар и помпена станция е започнала, като досега е направен изкоп и е положен бетон, са отговорини от областната администрация на Перник, която е възложител на обществената поръчка за изграждането на водопровода, на въпроси на Свободна Европа.

Извън числата картината е следната. От крайните части на квартал "Мошино" до село Големо Бучино е положена тръба. Успоредно на пътя от Големо Бучино към Мало Бучино тече разкопаване за втория, по-дълъг участък. Между двете населени места пътят е затворен от багери, пазени от частна охрана, а ако искате да отидете от едното в другото трябва да обиколите през Перник и магистрала "Люлин".

От отговорите на областната управа става ясно също, че срокът, в който трябва да завърши строителството е два месеца, считано от 6 февруари. Това значи, че цялата инфраструктура трябва да бъде готова до 6 април - почти месец след крайния срок, посочен публично от представители на правителството.

„Реализирането на дейностите, независимо от кризисната ситуация, е съпроводено и с набавянето на огромна по обем документация. Всичко това е продиктувано от изискванията на действащото ни законодателство“, посочват от областната администрация, като допълват: „Планираното приключване на строителството на водопровода е да бъде завършено преди изтичането на този срок.“

През януари министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че вода към миньорския град ще потече максимум 45 дни след започване на строителството. На 1 февруари, при първата копка за тръбата, той каза, че графикът предвижда, че "между 23 дена и 25 дена ще е поръчката".

Колкото до това дали се работи денонощно, каквато заявка дадоха от правителството, областната администрация на Перник не дава отговор. Не посочва и колко общо работници и на колко смени работят те. Знае се само, че от „Монтажи“ работят 60 души.

На въпрос дали има възможност нивото на „Студена“ да се вдигне достатъчно преди приключването на строителството и новият водопровод така и да не влезе в експлоатация, от областната администрация отговарят, че е необходимо още много време, за да се напълни водоемът достатъчно.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Общуването с близките ви днес ще ви донесе спокойствие и увереност за бъдещето. С лекота ще решите домашните проблеми. Не унивайте. Разчитайте повече както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Делата, започнати днес ще завършат с успех. Хубавите емоции и настроения ще ви направят и по-добри.
29 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вървите неотклонно по пътя, който сте си избрали. Макар и бавно, постигате целите си и това ви изпълва със задоволство. Не сте склонни да се поддавате на влиянието, което някои хора се опитват да наложат над вас. Следвате единствено собствените си принципи и не се интересувате от то приказките на околните. Сърдечният ви партньор има нужда от помощта ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
29 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Колебанията ви са напълно излишни. Действайте решително и желаните резултати ще се превърнат в реалност. Не се тревожете за половинката си, тя се справя чудесно и без вашите напътствия. Не прекалявайте със загрижеността си.
29 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
29 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Оставете вълната на проблемите да мине над главата ви, без да ви засегне. Любовта е тази, която ви закриля, съветва и направлява. Вслушайте се в съветите на любимия човек. Днес вие сте едно цяло. Доверете му се и заедно решавайте. Посветете се на изкушенията на една страстна любов. Този свят е сякаш само за вас двамата.
29 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Шумът и суетата не са сред представите ви за неделен ден. Във възможностите ви е да бъдете по-внимателни и добри с околните, без да ги притеснявате с претенциите си. За това потърсете тихо място за отмора, където да останете насаме със себе си и мислите си. Нечия любов ще ви помогне да се възстановите от стреса и даде сили за нови предизвикателства.
29 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пролетният ден ще привлича много от вас навън, сред природата. Там ще получите тласък на идеи и по-късно с лекота ще вземате решенията си. За да откриете пътя ви е нужна добра ориентация и подготвеност, а вие ги имате и двете. Ще срещнете подкрепа, щом сте готови да я приемете.
29 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансови несгоди и свързаните с тях семейни взаимоотношения ще притесняват много от вас. В очакване сте нещо добро да се случи, но за това ви е нужна надеждна подкрепа, с повече аргументи в своя защита, ще се справите. Консултация със специалист ще облекчи оплакванията ви и направи по-леко и бързо да преминат неразположенията ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете нужното, за да запазите доброто настроение на всички около вас. А някои от вас ще получат покана за излет сред природата. Не се колебайте дълго. Разходката, освен че ще ви разтовари, ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции.
29 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отдайте се на почивка, заслужили сте я. Работата в къщи може и да почака. Правете неща, които ви доставят удоволствие, четете, гледайте телевизия, мързелувайте активно. Вижте се с приятели, веселете се и забравете за грижите. До вас ще достигне вест, която може да ви провокира към нови търсения.
29 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-сдържани в оценките си за хората. Рискувате много, ако споделите мнението си с неподходящия човек. Не прибързвайте с отчаянието, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
29 мар 2020
Последни новини