5 километра за 20 дни. Докъде стигна тръбата за Перник

Строежът на тръбата, която трябва да доведе до Перник вода от София не върви според първоначалните предвиждания на властите, установи Свободна Европа.

Към 20 февруари, или 20 дни след началото на строителството, са положени 5 от общо 13,5 км. от водопровода между Мало Бучино и Перник, а за още 6 км. е направен изкоп. Работата по изграждането на резервоар и помпена станция е започнала, като досега е направен изкоп и е положен бетон, са отговорини от областната администрация на Перник, която е възложител на обществената поръчка за изграждането на водопровода, на въпроси на Свободна Европа.

Извън числата картината е следната. От крайните части на квартал "Мошино" до село Големо Бучино е положена тръба. Успоредно на пътя от Големо Бучино към Мало Бучино тече разкопаване за втория, по-дълъг участък. Между двете населени места пътят е затворен от багери, пазени от частна охрана, а ако искате да отидете от едното в другото трябва да обиколите през Перник и магистрала "Люлин".

От отговорите на областната управа става ясно също, че срокът, в който трябва да завърши строителството е два месеца, считано от 6 февруари. Това значи, че цялата инфраструктура трябва да бъде готова до 6 април - почти месец след крайния срок, посочен публично от представители на правителството.

„Реализирането на дейностите, независимо от кризисната ситуация, е съпроводено и с набавянето на огромна по обем документация. Всичко това е продиктувано от изискванията на действащото ни законодателство“, посочват от областната администрация, като допълват: „Планираното приключване на строителството на водопровода е да бъде завършено преди изтичането на този срок.“

През януари министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че вода към миньорския град ще потече максимум 45 дни след започване на строителството. На 1 февруари, при първата копка за тръбата, той каза, че графикът предвижда, че "между 23 дена и 25 дена ще е поръчката".

Колкото до това дали се работи денонощно, каквато заявка дадоха от правителството, областната администрация на Перник не дава отговор. Не посочва и колко общо работници и на колко смени работят те. Знае се само, че от „Монтажи“ работят 60 души.

На въпрос дали има възможност нивото на „Студена“ да се вдигне достатъчно преди приключването на строителството и новият водопровод така и да не влезе в експлоатация, от областната администрация отговарят, че е необходимо още много време, за да се напълни водоемът достатъчно.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
12 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
12 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
12 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
12 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
12 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
12 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
12 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
12 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
12 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
12 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
12 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
12 юли 2020
Последни новини