НАСА разпространи изображение на древно езеро, простирало се на 150 000 кв. мили из Сахара

НАСА разпространи изображение от въздуха на някогашно езеро – по-голямо от Каспийско море в Централна Африка.

Наречен Мега Чад огромният водоем се простирал на площ от 150 000 квадратни мили из Сахара, и ако бе оцелял до днес щеше да е най-голямото езеро на земята.

Днешното езеро Чад е една малка част от предишното и е разположено по бреговата линия на древния водоем.

Експерти отбелязват, че огромното езеро се е свило за около едва 200 години до настоящия си размер от 137 квадратни мили.

Езерото, простиращо се из Чад, Нигер, Нигерия и Камерун, намаляло още повече в резултата на употребата му за питейни нужди.

Подробности за темпото, с което езерото се е свило, бяха разпространени през 2015 от британски учени.

Смята се, че влажният период в Северна Африка, с обилни валежи в Сахарския регион, е приключил рязко преди около 5 000 години, а басейнът на езерото Боделе – понастоящем огромен източник на прах в атмосферата, е пресъхнал преди около 1 000 години.

Откритието на учените сочи, че фертилизацията в Амазония може да е станала факт преди 1000 години, като си остава загадка как джунглата се е сдобивала с жизненоважни хранителни вещества преди това.

Учените открили, че промяната е настъпила в рамките на една няколко стотин години – много по-бързо от първоначално смятаното.

Прах от Боделе бива разпръскван над Атлантическия океан и обогатява с хранителни вещества тропическите гори в Амазония.

Учените сравняват амазонските тропически гори с висяща кошница. При ежедневното напояване, хранителните вещества се отмиват от почвата, а те трябва да бъдат заменени с нещо, за да оцелеят растенията.

В случая друг, външен източник поддържа почвата плодородна.

Депресията Боделе често се сочи като най-възможния източник на тези хранителни вещества. Но според изследванията този процес е в ход от едва 1000 години.

За анализа на упадъка на Мега Чад били използвани сателитни изображения, които картографирали предишните брегови линии.

Били анализирани и брегови седименти, за да бъде изчислена възрастта на бреговите линии, проследявайки историята на езерото през последните 15 000 години.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес е възможно да попаднете на някои идеи, за което ще ви помогнат верни приятели. Не мислете че амбициите ви са неизпълними, възможно е дори резултатите да надхвърлят очакванията ви. Необходима е повече упоритост от ваша страна, а не да се отказвате при първата трудност.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Уморени сте от трудовата си седмица и домашната атмосфера ще се окаже най-добрия избор. Близките ви няма да ви притесняват, бихте могли да се отпуснете. Телефонно обаждане ще повиши очакванията ви, ще ви направи ведри и общителни. Хобито ви ще върне позабравени емоции и с носталгия ще го подновите отново.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Разграничавайки служебните взаимоотношения от личните, си запазвате свободата и авторитета. Ще проявите коректност и залагайки на принципите си, ще ги следвате без колебания. Компромисите също са част от играта, стига да бъдат спазвани правилата. Ще има и какво да ви радва: любов, пари и популярност.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Действайте решително и със замах. Не позволявайте на случайни хора да ви губят времето с ненужни съвети. Ще поставите на мястото всеки детайл и ще сглобите мозайката. Едно силно присъствие до вас ще ви подейства тонизиращо и ще внесе нови перспективи в интимният ви живот.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Около вас ще бъде шумно и е възможно това да ви създаде умора и напрежение. Задълженията ви ще са не по-малко натоварващи, но ще се справите. Всичко е във вашите възможности. Добре е да намерите време и за отмора, и за всичките неща, които ви карат да се чувствате добре.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
За повечето от вас този ден ще бъде посветен на дома и семейството. Радвате се че имате възможност да оставите професионалните си дела настрана и да се заемете с неща, които касаят най-близките ви хора. Конкретни идеи, свързани с дома ще ангажират вниманието на творческите натури. Ваш приятел има нужда от съвет, затова не пренебрегвайте оплакванията му.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес си кажете, че и вие сте човек, имащ нужда от почивка и повече удоволствия. И това е така. Направете нещо специално за себе си, поглезете се. Харесвани сте и това ще внася допълнително настроение вечерта, в компанията на приятели. Забавленията ще ви освободят от напрежението и с нови сили ще се реализирате.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Мислете положително и потискайте притесненията си. Животът ви може да стане по-хубав, стига да се освободите от инерцията, която ви владее и потърсите нови начини за развитие. Любим човек ще ви зареди с хубави емоции, ако му позволите. Ще ви обхване лекота и усещане за нещо приятно.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посетете някои тихо и приятно място, където да си починете и да съберете мислите си. Имате умения, с които приобщавате бързо околните, но е добре и да ги задържите по-дълго в обкръжението си. Дарбата ви да говорите убедително я допълнете с коректност и вежливост. Това ще ви гарантира повече добри контакти.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро настроение и отлична форма ще се чувстват повечето от вас. Много от контактите, които имате днес ще са полезни за бъдещите ви професионални изяви. Не допускате изненади. Напълно владеете положението и добрите резултати няма да закъснеят. Вървите уверено и смело напред.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С усмивка и премерени жестове се отнесете към съветите на онези, които открито се грижат за вашето добруване. Движението е начин на съществуване, предстои да го осмислите за себе си. Заслужавате най-доброто и последващите развития в живота ви ще го докажат. Благоприятно развитие на здравословен проблем.
05 апр 2020
Последни новини