За първи път откриха О2 в друга галактика

В дива галактика на повече от половин милиард светлинни години астрономите са открили молекулярeн кислород. Това е едва третото подобно откриване извън Слънчевата система и първото извън Млечния път.

Кислородът е третият най-разпространен елемент във Вселената, след водорода (естествено) и хелия. Астрономите търсят кислород отново и отново, използвайки милиметрова астрономия, която открива дължините на вълните, излъчвани от молекулите; и спектроскопия, която анализира спектъра за търсене на дължини на вълната, абсорбирани или излъчвани от специфични молекули.

Но тези търсения показват озадачаваща липса на кислородни молекули. Което означава, че "всеобхватна картина на кислородната химия в различни междузвездни среди все още липсва", пише в нов документ екип от астрономи, ръководен от Джунджи Уанг от Китайската академия на науките.

На едно място е открит молекулен кислород - мъглявината Орион. Според научната ипотеза, в космоса кислородът е свързан с водород под формата на воден лед, който е прилепнал към праховите зърна. Но мъглявината Орион е звездна детска градина и е възможно интензивното излъчване от много горещи млади звезди да кара водния лед да сублимира и да разделя молекулите, освобождавайки кислорода.

Което ни отвежда до галактика, наречена Маркарян 231.

Маркарян 231 е специална. Намира се на 561 милиона светлинни години и се захранва от квазар. Има е изключително ярко галактическо ядро ​​с активна свръхмасивна черна дупка в центъра. Те са най-ярките обекти във Вселената, а квазарът в Маркарян 231 е най-близкият до Земята .

Всъщност астрономите смятат, че Markarian 231 може да има две активни свръхмасивни черни дупки в центъра си, които се въртят една около друга с бясна скорост.

Активното галактическо ядро ​​задвижва молекулни потоци, които могат да освободят кислород от водата в молекулните облаци. Молекулните потоци в Маркарян 231 са с особено висока скорост, така че Уанг и колегите и решават да търсят кислород.

Те използват 30-метровия радио телескоп IRAM в Испания, за да извършат наблюдения на галактиката в продължение на четири дни при редица дължини на вълните. В тези данни те откриват спектралния знак на кислорода, в съответствие с хипотезата за сублимацията.

Измерванията на екипа показват, че изобилието на кислорода сравнен с водорода е около 100 пъти по-голямо от това, което се наблюдава в мъглявината Орион, така че в галактиката Маркарян 231 може да протича по-интензивна версия на същия процес на разделяне на водни молекули.

"Откритата емисия на O2 е разположена в райони на около 10 kpc (32 615 светлинни години) от центъра на Маркариан 231 и може да бъде причинена от взаимодействието между от молекулярните потоци от активното галактическо ядро и външните дискови молекулни облаци", пишат учените.

Тъй като Маркарян 231 е галактика с интензивно звездообразуване, това е възможно. Само един регион в галактиката образува нови звезди със скорост над 100 слънчеви маси годишно. За сравнение Млечният път е доста тих, със скорост на образуване на звезди около 1 до две слънчеви маси годишно.

От друга страна, тези открития могат също да означават, че трябва да се правят повече наблюдения, за да се потвърди, че астрономите са прави като тълкуват резултатите си като кислород.

Изследването е публикувано в The Astrophysical Journal.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се занимавате с подготовката на мероприятие от служебен, семеен или обществен характер. На работното място направете всичко, за да предотвратите назряващ конфликт. Успехите ви ще са налице, но няма да задоволят и ще продължите да преследвате целите си. Любовта ви даде сили, не я загърбвайте.
07 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се получи застой в работните ви планове. Това е по причини, не зависещи от вас лично. Изчакването на по-благоприятен момент за действие само ще увеличи шансовете ви. Няма да ви липсва добро настроение. Заслугата за една придобивка ще бъде на човек, с чиято помощ ще я осъществите.
07 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес бъдете сигурни, че ще се справите успешно. От лъха увереност и ентусиазъм за всяко нещо, с което се захващате. Ще ви се наложи да обясните бъдещите си намерения на ваш познат, който ви е разбрал погрешно. Бъдете спокойни, че нищо няма да попречи на конкретно ваше намерение днес, свързано с любимия човек. поощрение
07 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
07 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрата атмосфера на работното място и в семейството ще направи денят ви успешен. С творчески подход ще подобрите работните си проекти, намирайки по-доброто решение за всеки от тях. Естествено, има още какво да научите и тази перспектива ви кара да не спирате в развитието си.
07 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С правилните си решения ще успеете да подредите делата си по начина, който желаете и това ще внесе спокойствие в душата ви. Професионалната ви подготовка е факт, с който ще се съобразяват и който ще ви доближи до успеха. В тази връзка предстои да получите оферта, която ще ви привлече с перспективите си.
07 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ви днес ще е много ползотворна. Настойчиви сте, когато искате да постигнете нещо и това ще се окаже определящо за резултатите, които постигате. Предстои ви период на утвърждаване на позициите, по време на който не трябва да пестите усилия, за да вършите както досега работата си. Очаква ви финансово стабилизиране.
07 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се оставяйте на течението. Вземете нещата в свои ръце и ще получите повече. Развитието на служебен въпрос ще ви направи по-нетърпеливи, но вие умеете да се въздържате. Рискът от загуби също е реален, мислете преди да подписвате важни документи. Добра развръзка на семейно събитие.
07 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е днес да ви се наложи да заемете страна от два възможни избора, а на вас да ви се иска да комбинирате повече варианти. С повече дипломатичност и убедителни доводи имате шанс за успех, но не бива да се предавате при първия малък неуспех. Изберете онова, което е най-добро да вас и работата ви, дори да ви се наложи да правите неща, които не са ви приятни.
07 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени трудности днес да представителите на Козирог, но възможностите ви също не са за пренебрегване. Имате избора за решите как точно да постъпите в дадена ситуация и само можете са се радвате, че не сте поставени пред свършен факт. Заедно с близък човек ще успеете да намерите най-доброто решение на възникнал въпрос. Любимия човек очаква нещо от вас.
07 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте обсебени от сърдечни въпроси и не ви се мисли за работа. Имате добри шансове с представител на зодия Близнаци, но внимавайте с тяхната двойственост. Любовта ви изпълва с енергия и жизненост и нови творчески проекти.
07 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Погълнати сте от предстоящо начинание, в което ще участвате наравно с други. Обмислете условията и се обърнете към подходящите хора или институции. Ако решите да действате самостоятелно, рискувате да се изправите пред пречки, които са трудно преодолими за сам човек. Не се лишавайте от опита на колегите си.
07 юли 2020
Последни новини