За първи път откриха О2 в друга галактика

В дива галактика на повече от половин милиард светлинни години астрономите са открили молекулярeн кислород. Това е едва третото подобно откриване извън Слънчевата система и първото извън Млечния път.

Кислородът е третият най-разпространен елемент във Вселената, след водорода (естествено) и хелия. Астрономите търсят кислород отново и отново, използвайки милиметрова астрономия, която открива дължините на вълните, излъчвани от молекулите; и спектроскопия, която анализира спектъра за търсене на дължини на вълната, абсорбирани или излъчвани от специфични молекули.

Но тези търсения показват озадачаваща липса на кислородни молекули. Което означава, че "всеобхватна картина на кислородната химия в различни междузвездни среди все още липсва", пише в нов документ екип от астрономи, ръководен от Джунджи Уанг от Китайската академия на науките.

На едно място е открит молекулен кислород - мъглявината Орион. Според научната ипотеза, в космоса кислородът е свързан с водород под формата на воден лед, който е прилепнал към праховите зърна. Но мъглявината Орион е звездна детска градина и е възможно интензивното излъчване от много горещи млади звезди да кара водния лед да сублимира и да разделя молекулите, освобождавайки кислорода.

Което ни отвежда до галактика, наречена Маркарян 231.

Маркарян 231 е специална. Намира се на 561 милиона светлинни години и се захранва от квазар. Има е изключително ярко галактическо ядро ​​с активна свръхмасивна черна дупка в центъра. Те са най-ярките обекти във Вселената, а квазарът в Маркарян 231 е най-близкият до Земята .

Всъщност астрономите смятат, че Markarian 231 може да има две активни свръхмасивни черни дупки в центъра си, които се въртят една около друга с бясна скорост.

Активното галактическо ядро ​​задвижва молекулни потоци, които могат да освободят кислород от водата в молекулните облаци. Молекулните потоци в Маркарян 231 са с особено висока скорост, така че Уанг и колегите и решават да търсят кислород.

Те използват 30-метровия радио телескоп IRAM в Испания, за да извършат наблюдения на галактиката в продължение на четири дни при редица дължини на вълните. В тези данни те откриват спектралния знак на кислорода, в съответствие с хипотезата за сублимацията.

Измерванията на екипа показват, че изобилието на кислорода сравнен с водорода е около 100 пъти по-голямо от това, което се наблюдава в мъглявината Орион, така че в галактиката Маркарян 231 може да протича по-интензивна версия на същия процес на разделяне на водни молекули.

"Откритата емисия на O2 е разположена в райони на около 10 kpc (32 615 светлинни години) от центъра на Маркариан 231 и може да бъде причинена от взаимодействието между от молекулярните потоци от активното галактическо ядро и външните дискови молекулни облаци", пишат учените.

Тъй като Маркарян 231 е галактика с интензивно звездообразуване, това е възможно. Само един регион в галактиката образува нови звезди със скорост над 100 слънчеви маси годишно. За сравнение Млечният път е доста тих, със скорост на образуване на звезди около 1 до две слънчеви маси годишно.

От друга страна, тези открития могат също да означават, че трябва да се правят повече наблюдения, за да се потвърди, че астрономите са прави като тълкуват резултатите си като кислород.

Изследването е публикувано в The Astrophysical Journal.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
31 мар 2020
Последни новини