Британски учени случайно откриха имунна клетка, която убива повечето видове рак!

„Досега никой не вярваше, че това може да е възможно“.

Статия от 21.01.2020

Новооткрита имунна клетка може да доведе до създаването на универсално лечение на рака — един вид „Свещен граал“ в лечението на този бич на съвремието, което би действало при всички видове рак за всички хора.

Нов вид имунна клетка, която убива повечето видове рак бе открита случайно от британски учени, като това откритие вероятно възвестява огромен пробив в лечението на смъртоносната болест.

Изследователи от Университета на Кардиф анализират кръв от кръвна банка в Уелс, търсейки имунни клетки, които биха могли да се борят с бактериите, когато случайно откриват изцяло нов тип Т-клетка (Т-клетките са клетките убийци на имунната система).

Забележително ново открите на Т-клетка убива няколко вида рак в лабораторията

Новооткрита имунна клетка има невиждан досега рецептор, действащ като захващаща кука, която сграбчва и убива повечето видове ракови клетки при хората, без да уврежда здравите клетки.

В лабораторни изследвания имунните клетки, екипирани с новооткрития рецептор убиват раковите клетки на следните видове рак: рак на белите дробове, кожата, кръвта, дебелото черво, гърдата, костите, простатата, яйчниците, бъбреците и маточната шийка.

Професор Андрю Сиуел, който е водещ автор на изследването и експеррт по Т-клетки от Университета на Кардиф, казва че откритието е „крайно необичайно“…

Новоотркитото универсално лечение дава преимущество на Т-клетките, вид бяла кръвна клетка, която помага на имунната система на човешкото тяло като намира в него и убива анормалните клетки. За сведение, учените наскоро започнаха да впрягат тази способност в битката с рака посредством терапия, наречена CAR-T, която включва извличането на Т-клетки от кръвта на пациент и генетично променяйки ги, така че те да търсят, намират и унищожават раковите клетки.

Макар и обещаваща, терапията CAR-T има ограничения. Тя е специфична за всеки пациент, действа само срещу малък брой видове рак и не е ефикасна срещу твърдите тумори, които се срещат при повечето видове рак.

В понеделник, 20.01.2020 г., изследователи от Университета на Кардиф публикуваха ново изследване в списанието Nature Immunology, в което те описват подробно своето откритие на Т-клетка, снабдена с нов вид Т-клетъчен рецептор (TCR), който разпознава молекула, наречена MR1.

Тази молекула се появява на повърхността на много видове ракови клетки, както и върху здрави клетки, но Т-клетките, имащи този Т-клетъчен рецептор (TCR) действат така че убиват единствено раковите клетки.

И то не само вида, свързван с един единствен вид рак, при това. Когато учените изследователи в лабораторни тестове снабдяват Т-клетките с този нов TCR, клетките убийци убиват раковите клетки при рак на белите дробове, кожата, кръвта, дебелото черво, гърдата, костите, простатата, яйчниците, бъбреците и маточната шийка — без изобщо да засягат здравите клетки.

В друг лабораторен тест, екипът модифицира Т-клетки на пациенти с меланома, за да дадат възможност за действие на новооткрития T-клетъчен рецептор и откриват, че клетките тогава са способни да се целят и да унищожават както раковите клетки на съответния пациент, така и раковите клетки на други пациенти.

Екипът трябва все още да тества модифицираните Т-клетки при истински пациенти с рак, но при изпробване върху мишки, инжектирани с човешки видове рак, клетките разпознавали молекулата MR1 и показвали „обнадеждаващи“, убиващи рака способности, според съобщение в пресата в Кардиф.

Учените от Кардиф сега планират да проведат допълнителни тестове. Ако те протекат както се надяват учените, лечението може да се окаже готово за пациенти в рамките на няколко години, казва изследователят Андрю Сиуел в комюникето.

„Целенето в ракови клетки чрез ограничени-на-MR1 Т-клетки е вълнуваща нова и все още непроучена област“, добавя той. „Тя разширява перспективата за универсално лечение на рака; един единствен вид Т-клетка, която може да е способна да унищожава много различни видове рак в населението като цяло! Досега никой не вярваше, че това е възможно“.

Източник: zdravivsekiden.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Общуването с близките ви днес ще ви донесе спокойствие и увереност за бъдещето. С лекота ще решите домашните проблеми. Не унивайте. Разчитайте повече както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Делата, започнати днес ще завършат с успех. Хубавите емоции и настроения ще ви направят и по-добри.
29 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вървите неотклонно по пътя, който сте си избрали. Макар и бавно, постигате целите си и това ви изпълва със задоволство. Не сте склонни да се поддавате на влиянието, което някои хора се опитват да наложат над вас. Следвате единствено собствените си принципи и не се интересувате от то приказките на околните. Сърдечният ви партньор има нужда от помощта ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
29 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Колебанията ви са напълно излишни. Действайте решително и желаните резултати ще се превърнат в реалност. Не се тревожете за половинката си, тя се справя чудесно и без вашите напътствия. Не прекалявайте със загрижеността си.
29 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
29 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Оставете вълната на проблемите да мине над главата ви, без да ви засегне. Любовта е тази, която ви закриля, съветва и направлява. Вслушайте се в съветите на любимия човек. Днес вие сте едно цяло. Доверете му се и заедно решавайте. Посветете се на изкушенията на една страстна любов. Този свят е сякаш само за вас двамата.
29 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Шумът и суетата не са сред представите ви за неделен ден. Във възможностите ви е да бъдете по-внимателни и добри с околните, без да ги притеснявате с претенциите си. За това потърсете тихо място за отмора, където да останете насаме със себе си и мислите си. Нечия любов ще ви помогне да се възстановите от стреса и даде сили за нови предизвикателства.
29 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пролетният ден ще привлича много от вас навън, сред природата. Там ще получите тласък на идеи и по-късно с лекота ще вземате решенията си. За да откриете пътя ви е нужна добра ориентация и подготвеност, а вие ги имате и двете. Ще срещнете подкрепа, щом сте готови да я приемете.
29 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансови несгоди и свързаните с тях семейни взаимоотношения ще притесняват много от вас. В очакване сте нещо добро да се случи, но за това ви е нужна надеждна подкрепа, с повече аргументи в своя защита, ще се справите. Консултация със специалист ще облекчи оплакванията ви и направи по-леко и бързо да преминат неразположенията ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете нужното, за да запазите доброто настроение на всички около вас. А някои от вас ще получат покана за излет сред природата. Не се колебайте дълго. Разходката, освен че ще ви разтовари, ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции.
29 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отдайте се на почивка, заслужили сте я. Работата в къщи може и да почака. Правете неща, които ви доставят удоволствие, четете, гледайте телевизия, мързелувайте активно. Вижте се с приятели, веселете се и забравете за грижите. До вас ще достигне вест, която може да ви провокира към нови търсения.
29 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-сдържани в оценките си за хората. Рискувате много, ако споделите мнението си с неподходящия човек. Не прибързвайте с отчаянието, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
29 мар 2020
Последни новини