Искате да откажете захарта? Спете повече

Ако се улавяте, че залитате повече към вредните храни и захарта, може би проблемът е в режима ви на спане. Според проучване, направено от учени в Колумбийския университет, има връзка между консумацията на захар и часовете сън. Изследването е било с продължителност от 1 година, а в него са участвали близо 500 жени.

Според учените, резултатите са много важни, тъй като жените са с по-голям риск да страдат от затлъстяване и проблеми със съня, които могат да бъдат причинени от хранителния режим. Ястията, които съдържат по-голям процент добавена захар и нездравословни мазнини са свързани и с други здравословни проблеми като захарен диабет и сърдечни болести.

„В нашето модерно общество, ние често работим късно и ядем в по-късни часове и понякога решаваме да намалим часовете за сън, но не осъзнаваме колко това влияе на здравето ни“, казва д-р Брук Агарвал, която води изследването. Според нея, резултатите показват, че тялото ни се нуждае от здравословен сън, за да контролира теглото си и да се бори със сърдечни проблеми, особено при жените.

По-малкото сън води до приема на нездравословни храни

Изследването е включило 500 жени на възраст от 20 до 76 години, които са били помолени да споделят режима си на спане, както и качеството и количеството храна, която приемат. Участничките са отговаряли на различни въпроси, свързани с тези два фактора и са обхванали период от 1 година.

Повече от 1/3 от жените са признали, че не спят добре или страдат от безсъние. Повече от 30% спят по-малко от 7 часа на денонощие, а около 25% въобще не си лягат. Средната стойност на съня на всички 500 жени е била по-малко от 7 часа.

Резултатите показали, че дамите, които не спят добре или въобще не спят, консумират от 500 до 800 калории повече от необходимото. Те надвишават здравословните граници за прием на наситени мазнини, както и добавени захари и кофеин. В добавка към това, те не вкарват достатъчно пълнозърнести храни и фибри в организма си.

По-младите жени, които страдат от лошо качество на съня, също консумират по-малко млечни продукти. Нито един от показателите обаче не е бил обвързан с приема на протеин или въглехидрати.

Връзката между малкото сън и нездравословната диета

Една от причините, поради която липсата на качествен сън може да доведе до преяждане, е защото се смята, че стимулира глада и/или потиска хормоналните сигнали, които отговарят за ситостта на организма. „Преди беше доказано, че лишаването от сън или недостатъчното сън могат да стимулират глада“, казва Агарвал пред CNN.

Нивата на безсъние могат да повлияят на хипокампуса. Това е област в мозъка ви, която регулира приема на храна. Ако желанието за сладки и мазни храни води до необичайна активност на хипокампуса, това може да попречи на здравословния ви начин на живот.

Д-р Мая Адам е директор на Центъра за здравно образование на университета в Станфорд. Тя споделя пред CNN, че липсата на сън води и до взимането на импулсивни решения, които често са управлявани от емоции, а не от разум.

Друго потенциално обяснение за връзката между лошия сън и хранителните навици е, че консумацията на твърде много храна може да причини стомашно-чревен дискомфорт, което затруднява заспиването.

Как да спим по-добре?

Д-р Агарвал казва, че за да спим по-добре е важно да разберем връзката между съня и диетата и как липсата на първия може да ни накара да ядем повече, отколкото трябва. Също така, трябва да разберем и защо имаме проблеми със съня. Най-честата причина за този проблем, е прекомерният стрес, който ни залива ежедневно.

Това, което помага срещу безсънието, е практикуването на „добра хигиена на съня“. Според Агарвал, това включва да се уверите, че спалнята ви е тъмна и прохладна. Също така трябва да намалите синята светлина от екрани като компютри, телефони и телевизори.

Някои хора предпочитат медитацията преди сън, за да се отпуснат и да забравят за проблемите през деня. Един топъл душ също помага преди да си легнете. Не забравяйте да изключите телефона си около 30 минути преди да заспите.

Здравословната диета също може да подобри съня ви. Според проучването, жените, които страдат от безсъние, са предразположени към консумация на по-големи порции храна. Един от начините за предотвратяване приема на излишни калории е избирането на по-леки ястия. Например, за обяд в офиса може да заложите на голяма салата, която ще задоволи глада ви, но няма да навреди на теглото.

„Сънят не е привилегия. Той е фундаментална човешка нужда и е част от здравословния ни начин на живот“, казва д-р Мая Адам. Според нея, проучването е начин обществото да разбере, че е важно хората да отделят нужното време за сън в натоварения си график.

Източник: Tialoto

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
31 мар 2020
Последни новини