Откриха връзка между овкусителите и тревожните разстройства

Готова пица, гулаш от консерва или сладкиши – добавките в храните целят да подобрят вкуса, вида и трайността на продукта. Често се използват и за да опростят производството и преработката на готови блюда. Въпреки това не се смятат за особено полезни и бързо се отразяват на здравето и външния вид, най-вече под формата на мазнини около бедрата и ханша. Неотдавнашно проучване разкри още един обезпокоителен аспект на овкусителите.  Хора, които често консумират ястия, съдържащи помощни вещества, може да усетят последствията не само върху физическото, но и върху душевното си здраве.

Учени от Университета на Джорджия са открили връзка между обичайните добавки в хранителните продукти и промяната в поведението. Резултатите от изследването им са публикувани в списание „Сайънтифик Рипортс“. Макар досега тази връзка да е била установена единствено въз основа на опити с гризачи, учените допускат, че най-вероятно се отнася и за хората. Освен това според авторите на изследването, професор Геерт де Врис и колегите му,  ефектите варират в зависимост от пола на мишките. Това означава, че овкусителите въздействат по различен начин върху мъжките и женските мозъци.

Мозъкът и поведението, повлияни от емулгатори    

Предишни проучвания на изследователския екип вече са показали, че консумацията на овкусители води до леки възпаления на червата. Те възникват вследствие на промени в чревната микрофлора - популация от милиарди клетки, които са от огромно значение за човешкото здраве. Изследванията са показали зависимост между приема на емулгатори и наднорменото тегло, нарушенията в метаболизма и възпалителните болести на червата. Разпространението на тези страдания се е увеличило значително от средата на ХХ век насам. Същевременно са зачестили и поведенческите разстройства, например случаите на аутизъм.  Това наблюдение навежда учените на извода, че е възможно функцията на мозъка да е повлияна от фактори на околната среда и нейните модерни химични субстанции. Професор де Врис разказва: „Зададохме си въпроса дали тези емулгатори не оказват въздействие върху общите възпаления на организма и оттам – върху мозъка и поведението? Отговорът беше положителен“.

Емулгатори: мъжките животни стават по-страхливи, а женските – асоциални

Учените добавили към водата за пиене на опитните животни двата най-често използвани емулгатора в хранително-вкусовата промишленост: полисорбат 80 и карбоксиметилцеллюлоза (Е466).  След две седмици установили, че чревната флора на мъжките и на женските гризачи се е променила различно. Открили, че мъжките са станали по-страхливи, а женските по-асоциални. Според де Врис макар да не успели да установят точния механизъм на връзката между консумацията на емулгатори и промените в поведението, учените се уверили, че възпаленията влияят върху клетки на локалния имунитет. Това довежда до по-нататъшни последствия за тялото, които в крайна сметка засягат други тъкани и органи, включително мозъка.  

Защо храносмилането на мъжете и на жените е различно

Но защо помощните вещества в храните въздействат различно на двата пола? Де Врис изтъква няколко причини. Така например е известно, че женската имунна система се отличава от мъжката. От това следва, че и съставът на чревните бактерии е различен, както и начинът, по който храните се преработват от организма. Ученият заключава: „Ето защо добавките в продуктите имат различни последици върху микробиома на мъжете и на жените“.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Общуването с близките ви днес ще ви донесе спокойствие и увереност за бъдещето. С лекота ще решите домашните проблеми. Не унивайте. Разчитайте повече както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Делата, започнати днес ще завършат с успех. Хубавите емоции и настроения ще ви направят и по-добри.
29 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вървите неотклонно по пътя, който сте си избрали. Макар и бавно, постигате целите си и това ви изпълва със задоволство. Не сте склонни да се поддавате на влиянието, което някои хора се опитват да наложат над вас. Следвате единствено собствените си принципи и не се интересувате от то приказките на околните. Сърдечният ви партньор има нужда от помощта ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
29 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Колебанията ви са напълно излишни. Действайте решително и желаните резултати ще се превърнат в реалност. Не се тревожете за половинката си, тя се справя чудесно и без вашите напътствия. Не прекалявайте със загрижеността си.
29 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
29 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Оставете вълната на проблемите да мине над главата ви, без да ви засегне. Любовта е тази, която ви закриля, съветва и направлява. Вслушайте се в съветите на любимия човек. Днес вие сте едно цяло. Доверете му се и заедно решавайте. Посветете се на изкушенията на една страстна любов. Този свят е сякаш само за вас двамата.
29 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Шумът и суетата не са сред представите ви за неделен ден. Във възможностите ви е да бъдете по-внимателни и добри с околните, без да ги притеснявате с претенциите си. За това потърсете тихо място за отмора, където да останете насаме със себе си и мислите си. Нечия любов ще ви помогне да се възстановите от стреса и даде сили за нови предизвикателства.
29 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пролетният ден ще привлича много от вас навън, сред природата. Там ще получите тласък на идеи и по-късно с лекота ще вземате решенията си. За да откриете пътя ви е нужна добра ориентация и подготвеност, а вие ги имате и двете. Ще срещнете подкрепа, щом сте готови да я приемете.
29 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансови несгоди и свързаните с тях семейни взаимоотношения ще притесняват много от вас. В очакване сте нещо добро да се случи, но за това ви е нужна надеждна подкрепа, с повече аргументи в своя защита, ще се справите. Консултация със специалист ще облекчи оплакванията ви и направи по-леко и бързо да преминат неразположенията ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете нужното, за да запазите доброто настроение на всички около вас. А някои от вас ще получат покана за излет сред природата. Не се колебайте дълго. Разходката, освен че ще ви разтовари, ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции.
29 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отдайте се на почивка, заслужили сте я. Работата в къщи може и да почака. Правете неща, които ви доставят удоволствие, четете, гледайте телевизия, мързелувайте активно. Вижте се с приятели, веселете се и забравете за грижите. До вас ще достигне вест, която може да ви провокира към нови търсения.
29 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-сдържани в оценките си за хората. Рискувате много, ако споделите мнението си с неподходящия човек. Не прибързвайте с отчаянието, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
29 мар 2020
Последни новини