Откриха връзка между овкусителите и тревожните разстройства

Готова пица, гулаш от консерва или сладкиши – добавките в храните целят да подобрят вкуса, вида и трайността на продукта. Често се използват и за да опростят производството и преработката на готови блюда. Въпреки това не се смятат за особено полезни и бързо се отразяват на здравето и външния вид, най-вече под формата на мазнини около бедрата и ханша. Неотдавнашно проучване разкри още един обезпокоителен аспект на овкусителите.  Хора, които често консумират ястия, съдържащи помощни вещества, може да усетят последствията не само върху физическото, но и върху душевното си здраве.

Учени от Университета на Джорджия са открили връзка между обичайните добавки в хранителните продукти и промяната в поведението. Резултатите от изследването им са публикувани в списание „Сайънтифик Рипортс“. Макар досега тази връзка да е била установена единствено въз основа на опити с гризачи, учените допускат, че най-вероятно се отнася и за хората. Освен това според авторите на изследването, професор Геерт де Врис и колегите му,  ефектите варират в зависимост от пола на мишките. Това означава, че овкусителите въздействат по различен начин върху мъжките и женските мозъци.

Мозъкът и поведението, повлияни от емулгатори    

Предишни проучвания на изследователския екип вече са показали, че консумацията на овкусители води до леки възпаления на червата. Те възникват вследствие на промени в чревната микрофлора - популация от милиарди клетки, които са от огромно значение за човешкото здраве. Изследванията са показали зависимост между приема на емулгатори и наднорменото тегло, нарушенията в метаболизма и възпалителните болести на червата. Разпространението на тези страдания се е увеличило значително от средата на ХХ век насам. Същевременно са зачестили и поведенческите разстройства, например случаите на аутизъм.  Това наблюдение навежда учените на извода, че е възможно функцията на мозъка да е повлияна от фактори на околната среда и нейните модерни химични субстанции. Професор де Врис разказва: „Зададохме си въпроса дали тези емулгатори не оказват въздействие върху общите възпаления на организма и оттам – върху мозъка и поведението? Отговорът беше положителен“.

Емулгатори: мъжките животни стават по-страхливи, а женските – асоциални

Учените добавили към водата за пиене на опитните животни двата най-често използвани емулгатора в хранително-вкусовата промишленост: полисорбат 80 и карбоксиметилцеллюлоза (Е466).  След две седмици установили, че чревната флора на мъжките и на женските гризачи се е променила различно. Открили, че мъжките са станали по-страхливи, а женските по-асоциални. Според де Врис макар да не успели да установят точния механизъм на връзката между консумацията на емулгатори и промените в поведението, учените се уверили, че възпаленията влияят върху клетки на локалния имунитет. Това довежда до по-нататъшни последствия за тялото, които в крайна сметка засягат други тъкани и органи, включително мозъка.  

Защо храносмилането на мъжете и на жените е различно

Но защо помощните вещества в храните въздействат различно на двата пола? Де Врис изтъква няколко причини. Така например е известно, че женската имунна система се отличава от мъжката. От това следва, че и съставът на чревните бактерии е различен, както и начинът, по който храните се преработват от организма. Ученият заключава: „Ето защо добавките в продуктите имат различни последици върху микробиома на мъжете и на жените“.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
12 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
12 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
12 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
12 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
12 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
12 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
12 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
12 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
12 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
12 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
12 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
12 юли 2020
Последни новини