Учени отбелязаха пробив в областта на квантовото заплитане

Учени успяха да заплетат два “квантови памети” на разстояние много по-голямо от преди - пробив, който някой ден може да промени начина, по който функционира интернет.

Откритието може да се окаже огромна крачка напред в посока квантов интернет.

Изследователите се надяват, че това ще позволи заплитания на далечни разстояния и установяването на възли, нужни за изграждането на подобна мрежа.

Учените отдавна се надяват да разработят квантов интернет, създавайки нов вид мрежа, възползваща се от необичайното поведение на квантовия свят за пренос на данни с подобрена скорост и сигурност.

Квантовата мрежа се базира на идея, подобна на традиционния интернет, позволявайки преноса на големи количества данни на далечни разстояния. За целта тя ще използва квантови битове, или кубити, между квантови процесори, предлагайки нови възможности в допълнение към настоящия класически интернет.

Те обаче ще трябва да са в състояние да пренасят заплетени частици – призрачно явление, позволяващо на частиците да взаимодействат мигновено помежду си на далечни разстояния. През последните години беше отбелязан пробив в това отношение, което помогна на учените да пренесат заплетени частици чрез кабели или с помощта на сателити, но на ограничени разстояния.

При квантовия пренос на големи разстояния, разпределението невинаги е успешно, защото връзката се губи и преносът е ненадежден.

Досега най-далечното разстояние, на което учени са успели да заплетат квантови памети е 1.3 км. Това подсказва, че съществуват трудности в мащабирането на една подобна система, така че тя да е функционална, като преносът на данни из града.

В рамките на новопроведеното изследване, инженерите успели пренесат заплетени частици на далеч по-голямото разстояние от 50 км. Постигнали го като използвали определен квантов ефект, позволяващ пренос на по-големи разстояния.

Преносът на подобни разстояния ще позволи свързване на градове и ще допринесе за сбъдване на мечтата за квантов интернет.

Учените искали да установят как да пренесат два квантови памети – квантовата версия на нормалната компютърна памет, или еквивалента на твърд диск. Докато компютърната памет съхранява информация като единици и нули, квантовата съдържа квантово състояние, теоретично позволявайки далеч по-голяма компютърна мощ.

За преплитането на тези два квантови памети, учените изстреляли фотони или отделни частици светлина, по 50-км кабел. След като изминали това разстояние, двете памети си взаимодействали една с друга, правейки експеримента успешен и демонстрирайки, че е възможно два квантови памети да бъдат заплетени на подобно разстояние.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
28 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
28 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
28 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
28 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
28 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
28 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
28 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
28 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
28 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
28 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
28 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
28 мар 2020
Последни новини