Да нахраним света с пяна! Учени отглеждат зеленчуци в стари матраци

Стари, изхвърлени матраци биват използвани вместо почва за отглеждане на подправки и зеленчуци за бежанци в по-сухите и пустинни райони на земята.

Екип експерти от Университета в Шефилд си сътрудничат с бежанци в Йордания за създаване на пустинни градини с помощна на пяната от матраците.

В бежанския лагер Заатари изследователския екип, оглавяван от професор Тони Райън помага на обитателите му да отгледат чушки, домати, патладжани и мента.

Пяната от матраците поддържа корените на растенията в богата на хранителни вещества среда. Семената се поставят в пяната и растат през нея.

Според Райън техниката би могла да се използва за създаване на устойчиви градини по света и да помогне на милиони обитатели в сухите региони.

Екипът използвал матраци предназначени за изхвърляне, останали след като хуманитарните работници напуснали бежанските лагери.

Изследователите работели съвместно с бежанците, защото много от тях били опитни фермери и се учели един от друг.

Сега надеждите са да бъдат събрани 250 000 британски лири, които да покрият разходите за семена и обучение на още 3 000 бежанци. До момента 1 000 от тях са преминали обучението.

Това ще даде неограничен достъп до прясна продукция на хора, разселени в едни от най-сухите региони на планетата.

Новият тип земеделие не използва пестициди и пести около 70-80% вода.

Хуманитарни работници изхвърлят хиляди използвани матраци в различни бежански лагери по света.

Бежанците били обучени как да пълят контейнери за отпадъци с пяната от матраците и как внимателно да балансират хранителните вещества в разтвора.

Разсадът се поставя директно в пяната, която придържа корените.

Върховният комисар на ООН за бежанците, който ръководи лагера в Заатари, предоставя на сирийските бежанци достатъчно пари за закупуване на хляб и нахут, но плодовете и зеленчуците често са недостъпни, а традиционният чай от прясна мента се счита за лукс.

Източник: dailymail.co.uk
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини