Коронавирусът може да се предава и чрез фекалиите, според ново изследване

Изпражненията може да са вторичен път на предаване на новия коронавирус, според последно проучване, включващо пациенти с коремни симптоми и диария.

Основният път за разпространение на коронавируса се смята, че са капчиците от кашлица на заразен човек, въпреки че изследователите казват, че първоначално са се фокусирали силно върху пациенти с респираторни симптоми и може да са пренебрегнали тези, свързани с храносмилателния тракт.

Общо 14 от 138 пациенти (10 процента) в болница в Ухан, които са изследвани в новата работа на китайски учени, публикувана в списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA), първоначално са имали диария и гадене един или два дни преди развитието на треска и затруднено дишане.

Първият пациент в САЩ, диагностициран с 2019-nCoV, също е оплаквания от червата в продължение на два дни и впоследствие вирусът е бил открит в изпражненията му, а в Китай има документирани и други такива случаи.

"Важно е, че 2019-nCoV се съобщава на друго място в изпражненията на пациенти с атипични коремни симптоми, подобно на SARS, което предполага фекален път на предаване, който е силно преносим“, заяви Уилям Кийвил, професор по екологично здравеопазване в университета в Саутхемптън в коментар.

Възможността не е напълно изненадваща за учените, като се има предвид, че новият вирус принадлежи на същото семейство като SARS.

Фекалното предаване на SARS зарази стотици в жилищния комплекс Amoy Gardens в Хонконг през 2003 г. Надигащият се плътен топъл въздух от баните замърси няколко апартамента и беше транспортиран от вятъра до съседни сгради в комплекса.

"Вирусът 2019-nCoV, открит в изпражненията, може да бъде предаден чрез фекално разпространение", счита Джиаю Лиао, биоинженер в Калифорнийския университет, Ривърсайд. Но допълва: "Все още не знаем колко дълго този вирус може да оцелее извън тялото - ХИВ може да оцелее само приблизително 30 минути извън тялото, и към какъв температурен диапазон 2019-nCoV е чувствителен."

По-вероятно е фекалното разпространение да бъде проблем вътре в болниците, които могат да станат "усилватели" на епидемиите, заяви Дейвид Фисман, епидемиолог от Университета в Торонто.

Бенджамин Нойман, експерт по вирусология в Тексаски университет A&M-Тексаркана, предупреди, че фекалното предаване "със сигурност си струва да се обмисли", но "капковият път и докосването на замърсени повърхности, следвано от триене на очите, носа или устата“, вероятно са основният начин за предаване на вируса въз основа на текущите данни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
05 юни 2020
Последни новини