Новият коронавирус открит в панголини

Китайски учени установиха още един възможен носител на заразния за хората коронавирус. Геномната последователност на новия коронавирус, изолиран от панголини, е 99% идентична с генома на новия коронавирус 2019nCoV при заболели хора. Специалистите отбелязват, че панголините може да не са единствените междинни гостоприемници на вируса.

Изследването е проведено от специалисти от Южнокитайския селскостопански университет и лабораторията за модерно земеделие в Линан-Гуандун. Те изследвали хиляда проби от генетичен материал на различни животни, съобщават световни агенции.

Експертите обаче не уточняват дали коронавирусът може да бъде предаден на хората от панголини.

Според предишни изследвания на китайски учени, първоначално коронавирусът е прескочил на човек от змия. Учени съобщиха също, че източникът на вируса може да бъдат прилепите.

Панголините са бозайници, покрити с големи люспи, обитаващи Африка и Азия, и са защитен вид. Панголините са изключително популярни сред бракониерите в Азия. Китайските медии сравняват цената на панголина на черния пазар с цената на среброто. Бронята му е популярна в китайската традиционна медицина за лечение на всякакви заболявания, от астма до артрит.

Панголиновото месо също е високо ценено, в Китай и Виетнам се счита за деликатес.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини