Гешев изпрати писма до европейските институции и до Висшия съд в Белград за екстрадицията на Цветан Василев

Главният прокурор на Република България Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които отново ги сезира за възникналите трудности по изпълнението на изпратените до сръбските власти две молби за екстрадиция на българския гражданин Цветан Василев.

„Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава - Република Сърбия  по този конкретен случай, във връзка с  водено от българските власти наказателно производство срещу  българския гражданин Цв.В., поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на  задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок“, пише в писмото на главния прокурор. В него се напомня, че към настоящия момент са изтекли близо 5 години и 6 месеца от изпращането до сръбските власти по съответния ред на първоначалната молба, както и 4 години и 8 месеца от  изпращането на допълнителната молба за екстрадиция на въпросното лице.

Писмото на Иван Гешев е с копие до председателя на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с оглед бъдещата преценка относно готовността на Република Сърбия като кандидат за членство в Европейския съюз и прилагане на принципа за върховенство на закона в съдебните процедури. Главният прокурор припомня, че по отношение на процедурите за предаване на издирвани за престъпления лица съгласно Европейски заповеди за арест, се прилагат сроковете до 90 дни /3 месеца/, които са несравнимо по-кратки  за произнасяне на  окончателни съдебни решения за предаване или отказ от предаване на издирвани лица спрямо тези по конкретния случай.

Главният прокурор на Република България Иван Гешев изпрати писмо и до Висшия съд в Белград, Сърбия, в което информира, че молбите на българската страна от 2014 г. за екстрадицията на Цветан Василев продължават да са валидни.

„Изразяваме недоумение от забавянето на Вашето решение с близо 5 години и 6 месеца от изпращане на първоначалната ни молба за екстрадиция на българския гражданин Цв.В. и повече от 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба. Информираме Ви, че такова забавяне в получаването на отговор от замолена страна е безпрецедентен случай в нашата практика като молеща страна в историята на  приложението на правния механизъм  на Европейската конвенция за екстрадиция, след като своевременно е била изпращана и всяка искана  допълнителна информация“, пише още в писмото на главния прокурор.

„Отново бихме желали да отбележим, че наказателното производство срещу Цветан Василев, относно присвояването на пари от КТБ е без аналог в историята на българското правораздаване, с огромно въздействие върху икономиката и финансовата стабилност на страната ни“, обръща се Иван Гешев към Висшия съд в Белград, Сърбия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини