Радев обяви война на правителството. Преглед на печата

Войната, обявена от президента Радев на правителството, е водеща тема за вестниците в сряда.

"Президентът Румен Радев обяви, че официално снема доверието си от правителството, което не действа в интерес на българските граждани. "Днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. В борбата за отстояването на нашите права аз съм редом с вас. Бъдещето на България е на свободна, европейска страна, в която гражданите не се страхуват от репресиите, а се уповават на закона и морала. Това е бъдещето на смелите и достойните българи! На младите и просветените, на възрастните, честните и отрудените, на всички, които ще възродим отечеството. Да се обединим за справедливостта и държавността. За доброто на България!", обяви държавният глава в обръщение до народа. Обръщението бе направено в Гербовата зала в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова и съветници на държавния глава. В началото на обръщението Румен Радев каза, от три години призовава правителството да работи отговорно и ефективно в интерес на гражданите, но не като политически опонент, а като държавен глава "с мисъл и грижи за бъдещето на България", но за съжаление това не става. "Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищенията, методичното погазване на закона и морала доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции без аналог в историята на българския преход. Жителите на Перник и цели села от региона са оставени без вода, за което кабинетът отказва да поеме политическа отговорност", обяви още държавният глава. Той спомена и разследвания на чужди медии и институции, които са осветлили горенето на чужди боклуци у нас, което трови въздуха и природата. "България не е бунище и никой няма право да излага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции", обяви още Румен Радев. Според президента кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд, за чиито смисъл и основание българите очакват ясни разяснения. Той каза още, че законодателството у нас се превръща в заложник на лобистки интереси, докато бедността и неравенствата се задълбочават. "Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване", каза ще държавният глава, но не даде подробности..." - в. "Дневник".

"Час и половина след обръщението на президента Румен Радев, в което обяви, че снема доверие от правителството, премиерът Бойко Борисов отиде на строителната площадка на водопроводната връзка между София и Перник, шофирайки джипа си. На живо във фейсбук профила му бе излъчена инспекцията на министър-председателя, след което той отговори на въпроси на журналисти, които критикува, че го гонят като мисирки. "Аз декември месец съм свалил от него. Това е официалният коментар", обяви Бойко Борисов в отговор на въпроси за изявлението на президента. Преди това каза, че още през декември е обявил: "За мене той не е президент като обединител, защото разединява нацията". После го нарече "разединител на нацията". "Пак да похарчим 100 млн. за избори", попита премиерът и каза, че ремонтите в Перник заради водната криза ще струват толкова. Според Борисов президентът си търси враг и изявлението му има пряка връзка със записите, които прокуратурата публикува . "Прокуратурата е опасно да атакуваш, затова си търсиш друг враг, за да отклоняваш", каза още министър-председателят. Той каза още: "Съжалявам, че си е изпуснал нервите. Проблемът му не е с правителството, а с други независими институции". По-късно Борисов каза, че Радев иска да отклони атаката към премиера и правителството, защото те са беззащитни. Премиерът каза още по адрес на президента: "Той е с настроения малко. Явно проблемите, които има с прокуратурата, от които ние сме се дистанцирали изключително, дори съм забранил да се говори по тази тема...". Бойко Борисов каза, че би оневинил за себе си Румен Радев, тъй като всеки за любимата жена е готов да направи нещо. После нарече "келеш такъв" главния секретар на президента - Димитър Стоянов, за когото се разбра, че е пратил съобщение от мобилния си телефон на главния прокурор Иван Гешев. "Той (Стоянов - бел. авт.) си привиква прокурори - това е проблемното според мен", обяви премиерът и според него след това нарочно търсел противопоставяне с правителството..." - в. "Дневник".

"Бившият служебен премиер Георги Близнашки заяви пред БНТ, че обществото е дълбоко разделено, а държавният глава с поредицата свои обръщения към гражданите нажежава напрежението. Днешното му изявление за снемане на президентското доверие от правителството на Борисов, според Близнашки, е опасно за демокрацията в България. Проф. Близнашки упрекна Румен Радев, че е повдигнал въпроса за дебат за прокуратурата в момент, когато е протичал изборът на Главния прокурор, но изрази задоволство от провала на противниците на Иван Гешев. Близнашки беше категоричен, че прокуратурата не може да се извади от съдебната власт. Този дебат отдавана е приключил, заяви той. Като юрист, гостът в студиото защити питането на Главния прокурор към Конституционния съд относно имунитета на Президента. Добави, че президентският имунитет не е абсолютен. Близнашки похвали действията на прокуратурата в последно време. "Прокуратурата работи на високи обороти и това вече дава резултати. Тя заслужава цялата подкрепа на обществото. Дойде момент, отвъд който търпимостта ( към престъпността - бел. ред.) е невъзможна", каза още Близнашки." - в. "Труд".

"След като заяви, че БСП напълно споделя мотивите, с които президентът Румен Радев обяви, че снема доверие от правителството, Корнелия Нинова призова да обединение за промяна. Тя отрече да има договорка между БСП, ДПС и Румен Радев и обяви, че всички те назовават проблеми в държавата. "Правителството е неспособно да даде развитие и перспектива на България. Грижат се за собственото си оцеляване, но това се превръща в агония за държавата и българския народ. Колкото повече остават на власт, толкова повече ни гарантират кризи и липса на развитие на перспектива. Затова нека всички, които искат промяна, да се обединим и да поискаме тази промяна", обяви Корнелия Нинова пред журналисти на летище София, преди да замине за Брюксел. Лидерът на БСП призова хората "ако искат, да изразят мнението си, да излязат и да го направят". Според нея всеки протест е справедлив и конституционен. Попитана дали БСП ще оглави бунт, тя отговори: "Не предвиждам бунт", предаде "Фокус". "Очевидно кризите, агонията и безпътицата за България и българските граждани ще продължават. Виждате, че те не могат да родят някакво развитие или реформа. Те са в ситуация на оцеляване. Такова правителство не може да гарантира просперитет или перспектива някаква", каза още Нинова. На въпрос какво ще стане, ако има война между институциите, тя отвърна, че отдавна има напрежение между институциите и това генерира нестабилност." - в. "Дневник".

"Това е генералска битка. Така Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 година, коментира пред БНР обръщението на президента Румен Радев към нацията, в което той сне доверието си от правителството на Бойко Борисов. "Ето ви генералската битка се случва. Тази битка между "добрия" и "лошия" генерал", добави той и припомни, че в много свои изявления е говорил, че за президент на България имаме генерал популист. Плевнелиев цитира сентенцията "Ако нямаш кауза, имаш нужда от война" и призова да се запитаме каква е каузата на Румен Радев, който по думите му не се е посветил на единството на нацията и постоянно е бил контра на управляващите, че Радев е заложил само на картата, че той е морален стожер и моралната алтернатива за българските граждани, а накрая се е провалил. Росен Плевнелиев коментира в предаването "12+3" тезата на държавния глава за влизането на България в еврозоната: "В не едно свое интервю съм предсказвал, че тази година ще сме свидетели на най-важната геополитическа битка в България - това е битката за влизането на страната ни в еврозоната. ... Ако България влезе в ERM II през април, това означава откъсване на България от руската геополитическа орбита. Това означава силна нова фаза на България в еврозоната, в богата и демократична Европа". Според него вече виждаме как всички, които са против това, се организират и ще действат. По думите му най-голямата лъжа, която се разпространява през последните дни в България, е, че се прави каквато и да било реформа във валутния борд: "Това, което се случва сега е изпускане на нервите на всички руски хибридчици, на всички, които не искат да влезем в еврозоната. Обявява се война на правителството, за да може България да не влезе в еврозоната". В България има консенсус, че валутният борд е това, което не трябва да се пипа, уточни Плевнелиев. Според Плевнелиев президентът има право да снеме доверието си от правителството, както и самият той постъпи през 2013-а година спрямо правителството на Пламен Орешарски, но: "Дотук Румен Радев не е дал нито едно решение на посочените проблеми в страната. Нека държавният глава да извика тези институции да работят заедно. Три години той не изгради никакво доверие с управляващите, а воюваше с правителството". По думите му всички скандали са факт, но трябва да се даде решение за тях. От тук нататък президентът Радев ще прави всичко възможно, за да се прожектира като алтернатива на правителството, прогнозира Плевнелиев и добави, че според него Румен Радев не се чувства добре като президент, а се бори за властта." - в. "24 часа".

В. "Стандарт" публикува коментар на политолога Антоний Гълъбов по темата: "В изказването на президента виждаме радикализиране на неговата позиция. Предстои да разберем дали тази радикализация ще прерасне във война на институциите. Въпреки че отдавна се говори за такава война, до този момент я няма. Това би означавало блокиране на всякакъв тип взаимодействия между двете администрации - на президента и на министерски съвет. А това би довело до самоизолация на президентската институция и би влошило състоянието на държавността. Същественият момент за мен е доколко е готов да стигне до това президентът Радев. Между президента и премиера не може да има пряко съперничество. Но това изявление може да стигне до неговата оставка - той би могъл да поиска, да предизвика предсрочни президентски избори, но няма законов начин, по който да предизвика парламентарни избори. Тезата за това, че от едната страна стоят едни лоши управляващи, а от другата - един страдащ народ, е популистка. Изявления, официално дадени от страна на президента, че България е превърната в бунище, би трябвало да се избягват. Още повече от човек, който е държавен глава, и който го прави в официален формат на изказване - обръщение към нацията. А премиерът коментира думите на президента в неформална среда, така че няма начин да има опит за симетрия."

Разследването срещу бизнесмена Васил Божков също е сред водещите теми.

"Задържаният в Обединените арабски емирства бизнесмен с интереси в хазарта Васил Божков вече е разследван за убийства, принуди и изнасилвания, както и за участие в организирана престъпна група, действала в страната от 2012 г. до сега. Специализираната прокуратура съобщи, че са отделени материали от първото досъдебното производство срещу него, което е за неплатени такси по Закона за хазарта, пране на пари и други. Изискани са досъдебни производства от други прокуратури, касаещи конкретни случаи, свързани с разследване на убийства и опити за такива. Извършва се анализ на всички убийства през годините, свързани с лица, осъществявали хазартна дейност, както и случаи на извършени изнасилвания, посочват от прокуратурата. Държавното обвинение и МВР призовават всички граждани, които имат информация за престъпната дейност на групата, да сигнализират на телефони 02 982 8998; 02 9828590, като уверяват, че анонимността им е гарантирана. Миналата седмица специализираната прокуратура повдигна задочно 7 обвинения на Божков - за това, че от 2014 г. до днес е ръководил организирана престъпна група, данъчни престъпления, изнудване, принуда, пране на пари и подкупи. Тогава бе съобщено и че е обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол и че е издадена Европейска заповед за ареста му. В събота, на 2 февруари, главният прокурор Иван Гешев потвърди, че Божков е задържан в Обединените арабски емирства и предстои да бъде екстрадиран в България. В края на януари бившият партньор на Васил Божков Цветомир Найденов го обвини, че го е заплашил с убийство, и обяви в телевизионния ефир, че е "сериен изнасилвач"..." - в. "Дневник".

"Главният прокурор е на работна визита в Брюксел, откъдето коментира думите на президента Радев, който заяви, че снема доверието си от кабинета, защото има криза и хаос, а липсва закон и морал и даде последни подробности около обвиненията и екстрадирането на Васил Божков. "Не успях да видя изказването на президента. Разбрах че касае прокуратурата. Главният прокурор няма лични врагове, прокуратурата няма лични влагове, единствената война, която водим е тази - с престъпността, с тези, които нарушават закона, независимо каква позиция заемат", заяви Гешев. "Образно казано, прокуратурата играе на полето за противодейстиве на престъпността, на полето на доказателствата. Прокуратурата не е политически играч и затова нямаме допирни точки с политиците. А освен това, нямам право да коментирам други институции", каза още главният прокурор. По отношение на Божков, Гешев повтори, че това е един от най-опасните българи, който разполага с много пари и по тази причини има много повече възможности от тези на правоохранителните органи, които само спазват закона. ОАЕ много бързо реагираха, за което им благодаря, каза Гешев и добави: "Сигурен съм, че ще екстрадират Божков". Главният прокурор повтори, че е логично с такива финансови възможности Божков, по подобие на Цветан Василев, да развие различни хибридни атаки, давайки за пример фалшивата новина за торбичките, с които изнасят артефактите от офисите на Божков. "Знаем срещу какво се изправяме, не се страхуваме", каза Гешев и допълни, че част от тези съкровища са изровени от иманяри, изнесени са нелегално, а после парите са изпрани през аукциони в чужбина и отново върнати в страната. "Сега проверяваме техния произход", каза Гешев, но добави, че е смешно да се говори, че само 1 човек и само на едно място те могат да бъдат съхранявани. Хората, които защитават подобни тези се покриват с подсъдимите Прокопиев, Василев и защитават личния си интерес. Въпрос на доказване е, че Божков е меценат, каза Гешев. Той припомни, че задълженията на Божков не са към държавата, а към гражданите, до които не са стигнали и не са се отразили в по-големите техни пенсии или надбавки. "Само загряваме", така отговори главният прокурор на въпроса ще спрат ли акциите. Прокуратурата ще продължи, готви обвиненията, сега топката е българския съд, добави той. Главният прокурор обяви още, че вече има досъдебно производство срещу Божков за убийство, свързано с хазартната дейност." - в. "Стандарт".

"Гешев даде пример с фалшивата новина, че се изнасят ценни предмети от колекцията на Божков в чували от разследващите и че нямало друго място в страната, където тези антики да се съхраняват. "Смешно е да се твърди, че само един единствен човек и само едно единствено място може да ги съхранява в България. Всеки здравомислещ човек ще разбере, че това не отговаря на истината. Отделно - много от хората, които излязоха да защитават тази теза, се покриват в един аспект с тези и хората около тях. Представят го като някакъв меценат. Възможно и да е такъв. Това е въпрос на доказване, включително и в досъдебното производство", заяви още Гешев. Той обаче наблегна на факта, че интересите на тези лица да нападат прокуратурата съвпадат. "Хората, които излязоха, защитават своя личен интерес като говорители на г-н Божков. Целта е да се уязви прокуратурата, хората, които прилагат закона", категоричен бе Гешев. Той обясни, че в момента разследващите проверяват колекцията на Божков. "Тези съкровища са откраднати и изкопани от българската земя. Имаме данни , че те са закупени, не малка част от тях, от иманяри, изнесени са нелегално от страната и са препрани през аукциони, за да попаднат в тази колекция. Имаме данни, които проверяваме също, че част от тази колекция има незаконен произход", заяви още Гешев..." - в. "Монитор".

Вестниците публикуват и огласената от посланика на САЩ Херо Мустафа, че Вашингтон скоро ще обяви името на българин, на когото се налага забрана за влизане в страната.

"До няколко дни държавният секретар на САЩ ще оповести името на българин, който е със забрана да влиза в страната заради корупция. Това обяви американският посланик Херо Мустафа по Нова телевизия. "САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби, в борбата с корупцията. Затова скоро ще оповестим първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция. Има конкретна разпоредба в законодателството на Конгреса, която дава право на държавния секретар на САЩ да назове длъжностни лица, замесени в корупционна дейност. Месец, след като казах, че ще направим това, ние действително ще оповестим име. Причината е, че защото смятам, че е важно да работим заедно в борбата с корупцията и когато можем да свършим нашата работа, ние го правим. Впоследстиве ще разгледаме целесъобразността на приложим глобалния закон "Магнитски" и други твърди мерки. Ние не се отнасяме към този въпрос повърхностно. За да назовем конкретно лице, трябва да имаме доказателства. Този първи случай е много ясен и затова решихме да действаме бързо. И това ще се случи след няколко дни", каза Херо Мустафа..." - в. "Сега".

"Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще каже до няколко дни името на първото българско високопоставено лице, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в Щатите заради корупция. Това стана ясно от интервю за Нова TV на американския посланик у нас Херо Мустафа. "САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби в борбата с корупцията и аз държа на сумата си. Затова скоро ще оповестим името на първия българин, на когото ще му бъде наложена забрана за влизане заради корупция", обяви тя, като припомни, че в законодателството на Конгреса има конкретна разпоредба, даваща право на държавния секретар на САЩ да назове личности, длъжностни лица, замесени в корупционни действия. "Причината да направим това е, защото вярваме, че е важно да работим като партньори в борбата с корупцията и когато можем да свършим нашата част от работата, ние го правим", подчерта дипломатът. "В случая това оповестяване ще бъде първото. Ще има и други. Впоследствие ще разгледаме целесъобразността да приложим глобалния закон "Магнитски" и други мерки", допълни Херо Мустафа, като изрично посочи, че САЩ не се отнася към този въпрос повърхностно. "Върховенството на закона е много важно за нас и когато имаме такива доказателства, тогава оповестяваме. Този първи случай е много ясен и затова решихме да действаме бързо, за да покажем, че сме сериозни в намерението си да сме добри партньори в тази борба с корупцията", посочи Херо Мустафа. Прилагане на "мерки със зъби" от страна на САЩ бе анонсирано от посланик Мустафа още на първата й публична лекция у нас - пред Атлантическия клуб, в края на миналата година. Тогава тя обясни, че сред въпросните мерки е и прилагане на раздел 7031(с) от разпоредбата за противодействие на клептокрацията и права на човека, включена в годишния закон за разпределение на бюджета на Държавния департамент. Посочи и че в посолството на САЩ ще има постоянен съветник по юридическите въпроси. Това е прокурор Джесика Ким, която пристигна у нас в началото на януари 2020 г. Всички тези стъпки са част от стратегическия диалог между България и САЩ, чийто старт беше даден при срещата на премиера Бойко Борисов с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом през ноември 2019 г. Самата Херо Мустафа припомни в интервюто си, че стратегическият диалог има три стълба - върховенство на закона, сигурност и отбрана и икономика, търговия и енергетика. "За нас върховенството на закона е един от стълбовете на стратегическия диалог", подчерта тя. На въпрос дали трябва да има промяна в конституцията по отношение на съдебната система, Мустафа коментира, че решението за каквото и да било изменение е на българското правителство, парламента и българския народ. На друг въпрос - за евентуалното отпадане на визите за САЩ, US-посланикът припомни, че тази тема също бе обсъдена на срещата на Борисов с Тръмп, като при нея от страна на Белия дом бе посочено, че Щатите са ангажирани с присъединяването на страната ни към програмата за безвизово пътуване. В началото на март предстои първото посещение на помощник държавния секретар по консулските въпроси, посочи дипломатът, като обясни, че това е и най-висшестоящият представител на Държавния департамент, занимаващ се с темата... Американците разполагат с изключително подробна информация за всички финансови операции, които се случват във всяка точка на света. Така бившият ни консул в Дубай Милен Керемедчиев коментира в интервю за Нова тв думите на посланик Херо Мустафа. "Посланик Мустафа е един от най-силните такива, идвали в България. Тя е много целенасочена и устремена в това, което е дошла да направи. От самото начало заяви, че нейни приоритети ще бъдат борбата срещу корупцията и диверсификацията на енергийните доставки в страната. Изпълнявайки политиката на САЩ, тя вече стига до конкретика", подчерта Керемедчиев. Според него анонсираната от US дипломата мярка няма да бъде взета срещу само един човек, а ще има по-дълъг списък. Предположението на бившия консул е, че Мустафа говори за бизнесмен, а не за политик." - в. "Монитор".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини