Как успяват? Светът гледа на живо строителните рекорди в огнището на коронавируса (видео)

Китай е изправен пред една от най-големите биологични опасности. Новият коронавирус отне над 170 живота, заради хиляди и наложи принудителната изолация на над 60 милиона души. Вместо да обезсили бедстващите, болестта ги мобилизира до такава степен, която накара хора от цял свят да следят как Китай е готов да разбие световните рекорди по експедитивност.

Кой в наши дни е способен да издигне чисто нова, 57-етажна сграда само за 19 дни? А да реновира огромно, празно хале и да го преобрази във функционираща модерна лечебница за болните от смъртоносния корона вирус само за 2 дни? 

Китайците са го измислили... и го осъществяват. 

В 3 часа сутринта, на 29 януари над 10 милиона души изгледаха на живо как стотици китайци извършват строителни работи. Техните шарени трактори и копачи, приличащи на детски играчки, респектираха зрителите от цял свят. Особено след като стана ясен и първият краен резултат - централната  нова болница в Ухан - гнездото на заразата коронавирус.

Те са дисциплирани и ангажирани с важността на крайния резултат. Спят на работното си място - върху бали от стъклопакети и купчини със строителни материали. Хранят се и буквално живеят на строителната площадка до приключване на проекта.

Специална интернет страница прожектира строежа на болница "Лейшъншан" в Ухан, като излъчва кадри от работата на строителите на живо 24 часа в денонощието. Хората, които са следили дейностите по издигане на втората болница - "Хуошъншан", вече са надхвърлили 20 милиона.

Двете нови болници са започнати съответно на 23 и 25 януари. Те са предназначени за специализирано лечение и изолация на заразените с новия коронавирус.

Първата празна сграда беше преобразувана и оборудвана в болница с 1000 легла за рекордните 48 часа в Ухан - епицентър на смъртоносната епидемия.

Видео, показващо болницата, публикува в уебсайта си Daily Mail  вчера.

Над 500 строители, електротехници и полицаи са работили денонощно, за да бъдат оборудвани помещенията на медицинския комплекс.

Китай вече имаше подобен опит през 2003 г. За седмица в Пекин бе построена болница за борба с Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), който е познат и като вирус на Сарс.

Коронавирусът: Как Китай може да изгради болница толкова бързо?

В момента жертвите на заразата в Китай са над 170. 11-милионният Ухан е "гнездото", откъдето тръгва новата пневмония. Болниците в града са буквално претъпкани, а аптеките изчерпват лекарствата си. Трябваха спешни мерки.  

Само за няколко часа бе избрано мястото - 25 000 кв. м. площ.

"Китай държи рекорда по бързина в изпълнението на каквито и да било задачи. Дори когато говорим за монументални проекти като този", казва Янчжун Хуанг, старши сътрудник по глобално здраве в Съвета по външни отношения. 

Експертът посочва, че болницата, изградена в Пекин през 2003 г., е издигната само седем дни, така че строителният екип на новите болници вероятно си е поставил за цел да подобри именно този рекорд.

Точно като болницата в Пекин от 2003 г. и медицинският центърът на Ухан е изграден от сглобяеми сгради.

"Тази авторитарна страна разчита на мобилизационния подход, който е по схемата "отгоре-надолу". Тоест те преодоляват, като буквално прескачат бюрократичния механизъм и финансовите ограничения, и са в състояние да мобилизират всичките си ресурси, за да се започне мигновено работа. Дори без необходимите документи. Само с разрешението на държавния глава", обяснява експертът Янчжун Хуанг.

Той казва, че инженерите са докарани експресно от всички точки на цялата страна. Тяхната единствена задача е да следят сроковете си и да са готови навреме. 

"Инженерната работа е това, в което Китай е добър. Разполагаме със записи, на които се вижда как за отрицателно време може да се издигне дори небостъргач. Западняците много трудно си представят подобни похвати, по-мудни са. Но да вдигаш сгради за броени дни - разбира се, че е напълно възможно!", добавя Хуанг.

По отношение на медицинските доставки, Ухан вече е предприел и тези стъпки. Изпратени са заявки до болници в цялата страна, други медикаменти са поискани директно от фабрики.

В петък „Глобал таймс“ потвърди, че 150 души медицински персонал от армията за Народно освобождение е пристигнал в Ухан.

Въпреки това не е потвърдено дали ще работят в новата болница, след като отвори врати.

Предисторията: Епидемията Сарс

През 2003 г. в Пекин е построена болница, готова да приеме хиляди хора, заразени със Сарс. Тя е изградена за 7 дни, чупейки световния рекорд за най-бърз строеж.

Около 4000 души са работили за изграждането на болницата - денонощно!

В нея има рентгенова зала, зала за компютърна томография, интензивно отделение и лаборатория. 

Всяко отделение е оборудвано със собствени бани.

В рамките на два месеца болницата приема 1/7 от пациентите със Сарс в страната и е приветствана като "чудо в историята на медицината".

„Беше разпоредено от министерството на здравеопазването да се командироват медицински сестри и лекари от здравни заведения в страната. Те изготвяха ежедневно протоколи за ресорното ведомство, в които обясняваха как се борят с инфекциозните заболявания и критичния път на идентификацията им и изолацията им", разкриват китайски лекари.

По време на епидемията от Сарс, организацията и разходите бяха покрити от местните районни хазни, но имаше много субсидии от държавата, които осигуриха заплатите на персонала, работил по изграждането на болницата.  

"Дори не можем да си представим пред какъв тежък проблем е изправено правителството. Знаем само, че Ухан е основен приоритет в момента и ще бъдат изградени толкова болници, колкото са нужни. И то за броени дни, само гледайте", довони са строителните експерти. 

Според Янчжун Хуанг, въпросната болницата в Пекин, вдъхновила действията на хилядите китайски работници в Ухан,  е била "тихомълком изоставена, след като епидемията приключи". Каква ще е съдбата на болниците, които никнат като гъби в момента - времето ще покаже. 

Източник: dir.bg

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Гл
  гледай какви работи стават
  6 0
  11:48, 31 яну 2020
  Поканете ги да изградят тръбата до Перник защото иначе следващите 2 години най вероятно Перник ще е на режим или ще го евакуират безвъзвратно

Хороскоп за 28.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
28 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
28 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
28 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
28 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
28 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
28 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
28 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
28 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
28 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
28 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
28 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
28 фев 2020
Последни новини