Как успяват? Светът гледа на живо строителните рекорди в огнището на коронавируса (видео)

Китай е изправен пред една от най-големите биологични опасности. Новият коронавирус отне над 170 живота, заради хиляди и наложи принудителната изолация на над 60 милиона души. Вместо да обезсили бедстващите, болестта ги мобилизира до такава степен, която накара хора от цял свят да следят как Китай е готов да разбие световните рекорди по експедитивност.

Кой в наши дни е способен да издигне чисто нова, 57-етажна сграда само за 19 дни? А да реновира огромно, празно хале и да го преобрази във функционираща модерна лечебница за болните от смъртоносния корона вирус само за 2 дни? 

Китайците са го измислили... и го осъществяват. 

В 3 часа сутринта, на 29 януари над 10 милиона души изгледаха на живо как стотици китайци извършват строителни работи. Техните шарени трактори и копачи, приличащи на детски играчки, респектираха зрителите от цял свят. Особено след като стана ясен и първият краен резултат - централната  нова болница в Ухан - гнездото на заразата коронавирус.

Те са дисциплирани и ангажирани с важността на крайния резултат. Спят на работното си място - върху бали от стъклопакети и купчини със строителни материали. Хранят се и буквално живеят на строителната площадка до приключване на проекта.

Специална интернет страница прожектира строежа на болница "Лейшъншан" в Ухан, като излъчва кадри от работата на строителите на живо 24 часа в денонощието. Хората, които са следили дейностите по издигане на втората болница - "Хуошъншан", вече са надхвърлили 20 милиона.

Двете нови болници са започнати съответно на 23 и 25 януари. Те са предназначени за специализирано лечение и изолация на заразените с новия коронавирус.

Първата празна сграда беше преобразувана и оборудвана в болница с 1000 легла за рекордните 48 часа в Ухан - епицентър на смъртоносната епидемия.

Видео, показващо болницата, публикува в уебсайта си Daily Mail  вчера.

Над 500 строители, електротехници и полицаи са работили денонощно, за да бъдат оборудвани помещенията на медицинския комплекс.

Китай вече имаше подобен опит през 2003 г. За седмица в Пекин бе построена болница за борба с Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), който е познат и като вирус на Сарс.

Коронавирусът: Как Китай може да изгради болница толкова бързо?

В момента жертвите на заразата в Китай са над 170. 11-милионният Ухан е "гнездото", откъдето тръгва новата пневмония. Болниците в града са буквално претъпкани, а аптеките изчерпват лекарствата си. Трябваха спешни мерки.  

Само за няколко часа бе избрано мястото - 25 000 кв. м. площ.

"Китай държи рекорда по бързина в изпълнението на каквито и да било задачи. Дори когато говорим за монументални проекти като този", казва Янчжун Хуанг, старши сътрудник по глобално здраве в Съвета по външни отношения. 

Експертът посочва, че болницата, изградена в Пекин през 2003 г., е издигната само седем дни, така че строителният екип на новите болници вероятно си е поставил за цел да подобри именно този рекорд.

Точно като болницата в Пекин от 2003 г. и медицинският центърът на Ухан е изграден от сглобяеми сгради.

"Тази авторитарна страна разчита на мобилизационния подход, който е по схемата "отгоре-надолу". Тоест те преодоляват, като буквално прескачат бюрократичния механизъм и финансовите ограничения, и са в състояние да мобилизират всичките си ресурси, за да се започне мигновено работа. Дори без необходимите документи. Само с разрешението на държавния глава", обяснява експертът Янчжун Хуанг.

Той казва, че инженерите са докарани експресно от всички точки на цялата страна. Тяхната единствена задача е да следят сроковете си и да са готови навреме. 

"Инженерната работа е това, в което Китай е добър. Разполагаме със записи, на които се вижда как за отрицателно време може да се издигне дори небостъргач. Западняците много трудно си представят подобни похвати, по-мудни са. Но да вдигаш сгради за броени дни - разбира се, че е напълно възможно!", добавя Хуанг.

По отношение на медицинските доставки, Ухан вече е предприел и тези стъпки. Изпратени са заявки до болници в цялата страна, други медикаменти са поискани директно от фабрики.

В петък „Глобал таймс“ потвърди, че 150 души медицински персонал от армията за Народно освобождение е пристигнал в Ухан.

Въпреки това не е потвърдено дали ще работят в новата болница, след като отвори врати.

Предисторията: Епидемията Сарс

През 2003 г. в Пекин е построена болница, готова да приеме хиляди хора, заразени със Сарс. Тя е изградена за 7 дни, чупейки световния рекорд за най-бърз строеж.

Около 4000 души са работили за изграждането на болницата - денонощно!

В нея има рентгенова зала, зала за компютърна томография, интензивно отделение и лаборатория. 

Всяко отделение е оборудвано със собствени бани.

В рамките на два месеца болницата приема 1/7 от пациентите със Сарс в страната и е приветствана като "чудо в историята на медицината".

„Беше разпоредено от министерството на здравеопазването да се командироват медицински сестри и лекари от здравни заведения в страната. Те изготвяха ежедневно протоколи за ресорното ведомство, в които обясняваха как се борят с инфекциозните заболявания и критичния път на идентификацията им и изолацията им", разкриват китайски лекари.

По време на епидемията от Сарс, организацията и разходите бяха покрити от местните районни хазни, но имаше много субсидии от държавата, които осигуриха заплатите на персонала, работил по изграждането на болницата.  

"Дори не можем да си представим пред какъв тежък проблем е изправено правителството. Знаем само, че Ухан е основен приоритет в момента и ще бъдат изградени толкова болници, колкото са нужни. И то за броени дни, само гледайте", довони са строителните експерти. 

Според Янчжун Хуанг, въпросната болницата в Пекин, вдъхновила действията на хилядите китайски работници в Ухан,  е била "тихомълком изоставена, след като епидемията приключи". Каква ще е съдбата на болниците, които никнат като гъби в момента - времето ще покаже. 

Източник: dir.bg

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Гл
  гледай какви работи стават
  6 0
  11:48, 31 яну 2020
  Поканете ги да изградят тръбата до Перник защото иначе следващите 2 години най вероятно Перник ще е на режим или ще го евакуират безвъзвратно

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини