Перничани организират протест пред Министерски съвет

Перничани организират протест заради тежкото безводие в града. Той е насрочен за 25 януари от 11:30.

Протестът се организира от изпълнителния комитет на сдружението "Спаси Перник" и ще се състои пред Министерски съвет.  

Протест в подкрепа на Перник ще има днес и във Варна. Началото е обявено за 11 часа до община Варна. Организатор е инициативата "Зелен Младост" община Варна.

Преди около месец перничани бяха организирали градско шествие и молебен за вода в град Перник. 

Близо месец Перник е в бедственото положение, въпреки мерките, които бяха предприети от страна на Министерския съвет за увеличаването на притока към яз. "Студена".

Режимът на водата в Перник започна на 18 ноември 2019 г., а причината - малкото количество вода в яз. "Студена". 

Традиционният фестивал "Сурва", който трябваше да се състои в периода от 24 - 26 януари също беше отменен. 

Ето и исканията и предложенията на Инициативният комитет "Спаси Перник", които бяха публикувани във фейсбук страницата на комитета.

Заради водния геноцид в община Перник, ние, гражданите от зоната на бедствието, обединявайки гражданската си енергия с разбирането, че водата няма цвят.

НАСТОЯВАМЕ ЗА СЛЕДНОТО:

1. НАПРАВЕТЕ ВОДОПРОВОДА ОТ СОФИЯ ЗА ПЕРНИК ВЪВ ВЪЗМОЖНО НАЙ –КРАТЪК СРОК! ИСКАМЕ СРОК ЗА ЗАПОЧВАНЕ НА ИЗГРАЖДАНЕТО МУ И СРОК ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ!

2. ОСТАВКА НА МИНИСТЪРА НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО ПЕТЯ АВРАМОВА, ОСТАВКА НА ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРА НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО НИКОЛАЙ НАНКОВ, ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРА НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ КРАСИМИР ЖИВКОВ, ДИРЕКТОРА НА БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ БЛАГОЕВГРАД – РАДОСЛАВ ГЕОРГИЕВ.

3. СЪД И НАЙ-ТЕЖКИ НАКАЗАНИЯ ЗА ИЗВЪРШИЛИТЕ ГЕНОЦИДА НАД ПЕРНИЧАНИ И ПЕРНИК ОТ „ВОДОСНАБДЯВАНЕ И КАНАЛИЗАЦИЯ“ ООД – ПЕРНИК, ПРЕДХОДНОТО РЪКОВОДСТВО НА ОБЩИНА ПЕРНИК И ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ПЕРНИК, МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ, МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО, БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ – БЛАГОЕВГРАД!

4. ОПРАВЕТЕ "ВиК" ООД - ПЕРНИК, С БЕЗВЪЗМЕЗДНА ПОМОЩ ДО КРАЯ НА ВОДНАТА КРИЗА, С КАДЪРНИ РЪКОВОДИТЕЛИ И ДОБРЕ ПЛАТЕНИ СПЕЦИАЛИСТИ!

5. ПЪЛНЕТЕ ЯЗОВИР "СТУДЕНА" ОТ ЯЗОВИР "ДОЛНА ДИКАНЯ"!

6. ПРОДЪЛЖЕТЕ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЯЗОВИР "РАЯНЦИ"!

7. ИЗПОЛЗВАЙТЕ ВОДИТЕ ОТ ЯЗОВИРИТЕ "ОСЛОМЕ" И "БУШЛЯК"!

8. ПРЕЦЕНЕТЕ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЯЗОВИР "ПЧЕЛИНА" ЗА ПРОИЗВОДСТВЕНО ВОДОСНАБДЯВАНЕ, НАПОЯВАНЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА СИСТЕМАТА!

9. РЕВИЗИРАЙТЕ, ПОДДЪРЖАЙТЕ И КОНТРОЛИРАЙТЕ ВОДОХВАЩАНИЯТА И ДОВЕЖДАЩИТЕ КАНАЛИ ЗА ЯЗОВИР "СТУДЕНА"!

10. ЗАПОЧНЕТЕ НЕЗАБАВНО ГОЛЕМИЯ ПРОЕКТ ЗА ПОДМЯНА И РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ВиК МРЕЖИТЕ И СЪОРЪЖЕНИЯТА! ОПОЛЗОТВОРЯВАЙТЕ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПАРИ, НЕ ГИ УСВОЯВАЙТЕ!

11. ДО ДОВЕЖДАНЕТО НА СОФИЙСКАТА ВОДА В ПЕРНИК ОСИГУРЕТЕ ДОСТАТЪЧНО ВОДОНОСКИ С ПИТЕЙНА ВОДА ПО КВАРТАЛИТЕ, А ЗА БОЛНИТЕ И НЕПОДВИЖНИТЕ - БУТИЛИРАНА ВОДА ДО ДОМОВЕТЕ ИМ!

12. ОПРАВЕТЕ СМЕТКИТЕ НИ ЗА ВОДАТА, ЗА ДА НЕ ПЛАЩАМЕ ЗА ВЪЗДУХА ПО ТРЪБИТЕ!

13. НАМАЛЕТЕ ЦЕНАТА НА ВОДАТА - В НЕЯ ВЛИЗАТ СРЕДСТВА ЗА ОСНОВНИ РЕМОНТИ И ПОДДРЪЖКА, КОИТО НЕ СЕ ПРАВЯТ!

14. "НЕ" НА ПРЕДВАРИТЕЛНОТО ЗАВИШАВАНЕ ЦЕНАТА НА ВОДАТА ЗА БЪДЕЩО НОВО СТРОИТЕЛСТВО!

15. ПРИЕМЕТЕ ПАКЕТ МЕРКИ, В ТОВА ЧИСЛО НОРМАТИВНИ ИЗМЕНЕНИЯ ЗА КОМПЕНСИРАНЕ НА ГРАЖДАНИ И ФИРМИ ОТ ЗАСЕГНАТИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА С РЕЖИМНО ВОДОПОДАВАНЕ И ЛИПСАТА НА КАЧЕСТВЕНА ПИТЕЙНА ВОДА!

16. ОСИГУРЕТЕ БЕЗВЪЗМЕЗДНА ПОМОЩ ЗА ОБЩИНА ПЕРНИК ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ВОДНАТА КРИЗА!

17. ИНФОРМИРАЙТЕ НИ НЕЗАБАВНО ЗА ВСИЧКО, КОЕТО ПРАВИТЕ!

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ра
  Рали
  0 0
  13:03, 25 яну 2020
  Тези "винкели" вместо да викат под прозорците,да бяха взели по една лопата и да помагат на работещите по инсталациите им.Те да не мислят,че водопровод се прави лесно.Лесно е да те качат на рейсове и да те докарат в столицата да сваляш правителство,щото Нинова е наясно,че с вот няма да стане.

Хороскоп за 29.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Като истински реалисти не храните големи очаквания, но е сигурно, че ще има какво да ви зарадва днес. Ще се почувствате доволни, че сте помогнали на някого, а за другото, вие сте свикнали. Целите ви са по-дълготрайни и липсата на финансови успехи няма да се отрази неблагоприятно на изпълнението им.
29 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ако искате силите ви да стигнат за всичко, което предвиждате днес, работете по-спокойно. Излишните емоции ще ви изхабят бързо, което не е във ваш интерес. В този ред на мисли не търсете конфронтация с никой и не пречете на другите да говорят. Погрижете се за себе си, като решите собствените си проблеми.
29 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Опитайте се да не преувеличавате проблемите, които ще съпътстват деня ви. От вас зависи да им се поддадете или да откриете позитивните възможности, които също няма да липсват. Ще имате подкрепата на ваши близки и това вероятно ще ви е изключително полезно. Усмихвайте се по-често.
29 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
29 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Изпълнени сте със самоувереност и добро настроение. Това е чудесно, но не подценявайте реалността. Вие най-добре знаете, че тя не винаги е такава, каквато ви изглежда. Опитвайте се да избягвате споровете, рискувате да си навлечете излишни неприятности. В интимната сферата очаквайте голям интерес към вас.
29 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Интересите ви в нова сфера на дейност ще ви подтикнат да се запознаете отблизо с детайли и тънкости, скрити на пръв поглед. Общите занимания също ще се толерират и в тази връзка ще ускорите приключването на срочна задача. Не пропускайте да зарадвате близките си с жест на внимание, още повече, че те го очакват.
29 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Погрижете се да не поемате чужди задължения, дори ако се наложи да не направите услуга на някого. В противен случай рискувате да объркате всичките си ангажименти за деня. Изненадайте вашия партньор с малък подарък. Очакват ви предложения, на които не бързайте да отказвате. Успехът ви там няма да бъде бърз, но за това пък ще ви носи дълго време печалба.
29 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Случващото се около вас ще затвърди усещането ви, че можете да се справите не по-зле от всеки друг, предвид общи задачи и ангажименти. Не позволявайте на депресията да ви завладее, имате сили и ще успеете. Нечия любов и внимание ще ви дават кураж и вдъхновение. Дамите ще се чувстват в свои води днес и ще извлекат дивиденти за бъдещето си.
29 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви занимават преди всичко грижите по семейството и на втори план личното ви здраве. Не допускайте евентуално недоразумение с околните да помрачи настроението ви. Изяснете се на мига и продължете напред. Не тръгвайте в последния момент на път, неподготвени. Помислете и за външния си вид.
29 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В стремежа си да побеждавате на всяка цена, разчитайте най-вече на себе си. Така ще вините само себе си, ако в края на деня се почувствате неудовлетворени. Но повече имате шансове да успеете. Положително развитие на връзка, която до сега ви е носила повече тревоги.
29 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Свършете работата, която ви е останала днес и едва тогава помислете да приятното прекарване, което сте планирали. Ако направите обратното, най-вероятно ще останете разочаровани и от двете. Приятелите ви посочват грешки, които най-добре ще е да коригирате. Не проявявайте излишна упоритост в това отношение, просто не е във ваша полза.
29 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Деня ще бъде напрегнат. Сведете контактите си до минимум за да не се разочаровате. Ще срещнете враждебност, която, като бумеранг може да връщате на подателя й , ако сте добронамерени. Запазете за себе си своите мисли и не се налагайте. Вашия духовен свят ще ви приюти и защити от недоброжелатели.
29 фев 2020
Последни новини