Перничани организират протест пред Министерски съвет

Перничани организират протест заради тежкото безводие в града. Той е насрочен за 25 януари от 11:30.

Протестът се организира от изпълнителния комитет на сдружението "Спаси Перник" и ще се състои пред Министерски съвет.  

Протест в подкрепа на Перник ще има днес и във Варна. Началото е обявено за 11 часа до община Варна. Организатор е инициативата "Зелен Младост" община Варна.

Преди около месец перничани бяха организирали градско шествие и молебен за вода в град Перник. 

Близо месец Перник е в бедственото положение, въпреки мерките, които бяха предприети от страна на Министерския съвет за увеличаването на притока към яз. "Студена".

Режимът на водата в Перник започна на 18 ноември 2019 г., а причината - малкото количество вода в яз. "Студена". 

Традиционният фестивал "Сурва", който трябваше да се състои в периода от 24 - 26 януари също беше отменен. 

Ето и исканията и предложенията на Инициативният комитет "Спаси Перник", които бяха публикувани във фейсбук страницата на комитета.

Заради водния геноцид в община Перник, ние, гражданите от зоната на бедствието, обединявайки гражданската си енергия с разбирането, че водата няма цвят.

НАСТОЯВАМЕ ЗА СЛЕДНОТО:

1. НАПРАВЕТЕ ВОДОПРОВОДА ОТ СОФИЯ ЗА ПЕРНИК ВЪВ ВЪЗМОЖНО НАЙ –КРАТЪК СРОК! ИСКАМЕ СРОК ЗА ЗАПОЧВАНЕ НА ИЗГРАЖДАНЕТО МУ И СРОК ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ!

2. ОСТАВКА НА МИНИСТЪРА НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО ПЕТЯ АВРАМОВА, ОСТАВКА НА ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРА НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО НИКОЛАЙ НАНКОВ, ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРА НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ КРАСИМИР ЖИВКОВ, ДИРЕКТОРА НА БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ БЛАГОЕВГРАД – РАДОСЛАВ ГЕОРГИЕВ.

3. СЪД И НАЙ-ТЕЖКИ НАКАЗАНИЯ ЗА ИЗВЪРШИЛИТЕ ГЕНОЦИДА НАД ПЕРНИЧАНИ И ПЕРНИК ОТ „ВОДОСНАБДЯВАНЕ И КАНАЛИЗАЦИЯ“ ООД – ПЕРНИК, ПРЕДХОДНОТО РЪКОВОДСТВО НА ОБЩИНА ПЕРНИК И ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ПЕРНИК, МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ, МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО, БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ – БЛАГОЕВГРАД!

4. ОПРАВЕТЕ "ВиК" ООД - ПЕРНИК, С БЕЗВЪЗМЕЗДНА ПОМОЩ ДО КРАЯ НА ВОДНАТА КРИЗА, С КАДЪРНИ РЪКОВОДИТЕЛИ И ДОБРЕ ПЛАТЕНИ СПЕЦИАЛИСТИ!

5. ПЪЛНЕТЕ ЯЗОВИР "СТУДЕНА" ОТ ЯЗОВИР "ДОЛНА ДИКАНЯ"!

6. ПРОДЪЛЖЕТЕ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЯЗОВИР "РАЯНЦИ"!

7. ИЗПОЛЗВАЙТЕ ВОДИТЕ ОТ ЯЗОВИРИТЕ "ОСЛОМЕ" И "БУШЛЯК"!

8. ПРЕЦЕНЕТЕ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЯЗОВИР "ПЧЕЛИНА" ЗА ПРОИЗВОДСТВЕНО ВОДОСНАБДЯВАНЕ, НАПОЯВАНЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА СИСТЕМАТА!

9. РЕВИЗИРАЙТЕ, ПОДДЪРЖАЙТЕ И КОНТРОЛИРАЙТЕ ВОДОХВАЩАНИЯТА И ДОВЕЖДАЩИТЕ КАНАЛИ ЗА ЯЗОВИР "СТУДЕНА"!

10. ЗАПОЧНЕТЕ НЕЗАБАВНО ГОЛЕМИЯ ПРОЕКТ ЗА ПОДМЯНА И РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ВиК МРЕЖИТЕ И СЪОРЪЖЕНИЯТА! ОПОЛЗОТВОРЯВАЙТЕ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПАРИ, НЕ ГИ УСВОЯВАЙТЕ!

11. ДО ДОВЕЖДАНЕТО НА СОФИЙСКАТА ВОДА В ПЕРНИК ОСИГУРЕТЕ ДОСТАТЪЧНО ВОДОНОСКИ С ПИТЕЙНА ВОДА ПО КВАРТАЛИТЕ, А ЗА БОЛНИТЕ И НЕПОДВИЖНИТЕ - БУТИЛИРАНА ВОДА ДО ДОМОВЕТЕ ИМ!

12. ОПРАВЕТЕ СМЕТКИТЕ НИ ЗА ВОДАТА, ЗА ДА НЕ ПЛАЩАМЕ ЗА ВЪЗДУХА ПО ТРЪБИТЕ!

13. НАМАЛЕТЕ ЦЕНАТА НА ВОДАТА - В НЕЯ ВЛИЗАТ СРЕДСТВА ЗА ОСНОВНИ РЕМОНТИ И ПОДДРЪЖКА, КОИТО НЕ СЕ ПРАВЯТ!

14. "НЕ" НА ПРЕДВАРИТЕЛНОТО ЗАВИШАВАНЕ ЦЕНАТА НА ВОДАТА ЗА БЪДЕЩО НОВО СТРОИТЕЛСТВО!

15. ПРИЕМЕТЕ ПАКЕТ МЕРКИ, В ТОВА ЧИСЛО НОРМАТИВНИ ИЗМЕНЕНИЯ ЗА КОМПЕНСИРАНЕ НА ГРАЖДАНИ И ФИРМИ ОТ ЗАСЕГНАТИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА С РЕЖИМНО ВОДОПОДАВАНЕ И ЛИПСАТА НА КАЧЕСТВЕНА ПИТЕЙНА ВОДА!

16. ОСИГУРЕТЕ БЕЗВЪЗМЕЗДНА ПОМОЩ ЗА ОБЩИНА ПЕРНИК ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ВОДНАТА КРИЗА!

17. ИНФОРМИРАЙТЕ НИ НЕЗАБАВНО ЗА ВСИЧКО, КОЕТО ПРАВИТЕ!

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ра
  Рали
  0 0
  13:03, 25 яну 2020
  Тези "винкели" вместо да викат под прозорците,да бяха взели по една лопата и да помагат на работещите по инсталациите им.Те да не мислят,че водопровод се прави лесно.Лесно е да те качат на рейсове и да те докарат в столицата да сваляш правителство,щото Нинова е наясно,че с вот няма да стане.

Хороскоп за 10.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Открито ще изразите чувствата и емоциите, които ви владеят и няма да съжалявате. Решили сте да смените подхода си към определен човек, с надеждата това да ви доближи до желаната развръзка. Освен това не се колебайте да се извините и да направите нещо специално за него, ако това е нужно.
10 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Малко движение няма да ви се отрази зле, размърдайте се. Добре е че се замисляте, но все пак не прекалявайте. Няма да разберете кога денят е минал, а вие все още не сте се събудили. Не е чудно, че близките ви не ви разбират.
10 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се заемете днес, от вас ще струи добро настроение, което влияе положително на всички около вас. Не позволявате на дребни неща да ви пречат и дори не ги забелязвате. Ще се справите успешно с личен въпрос, който ви вълнува от доста време. Помогнете на приятел, който се нуждае от деликатен съвет и ви е гласувал доверието си.
10 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
10 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
10 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Добре е да се овладеете на време и да не търсите съмнителни пътища за финансиране. Решавайте проблемите си със собствени средства. В семейството вземете твърда позиция и не се поддавайте на емоциите си. Не се месете и в личния живот на близките си. Търпението ви относно съдебно дело ще бъде възнаградено, изчакайте.
10 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават проблеми, свързани с вашето и на близките ви здраве. Не се натоварвайте прекалено много с работа. Щадете и нервите си. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да ви го търси.
10 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват.В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
10 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът към промяна на мнозина от вас, най-сетне ще бъде удовлетворен. Неочаквано събитие ще даде нова и желана от вас насока на живота ви. Предпазливостта при вземането на решение няма да ви навреди, но не се бавете много.
10 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Самостоятелните занимания днес ще ви донесат очакваните резултати, най-вече в личните дела. Обществената ви ангажираност ще ви срещнат с хора, чиито вълнения споделяте и вие. Заедно ще се опитате да промените нещата, които са по силите ви, за да направите живота си по-добър.
10 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Условията, в които се реализирате благоприятстват начинанията ви. Стремежът към успех на всяка цена, може да ви донесе неприятности. Не се колебайте да вземате бързи решения, ако ситуацията го изисква. А това може да се наложи много скоро. За здравето трябва да положите и грижи, ако не желаете то да напомня за себе си.
10 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С нагласа сте да се ангажирате и с чужди проблеми в името на доброто разбирателство, но помислете. Много скоро може да се окажете в трудна ситуация, изпадайки в невъзможност да свършите работа и то не по ваша вина. Ограничете се в своите отговорности и живейте по-спокойно. Нямате нужда от излишни главоболия.
10 авг 2020
Последни новини