Перничани организират протест пред Министерски съвет

Перничани организират протест заради тежкото безводие в града. Той е насрочен за 25 януари от 11:30.

Протестът се организира от изпълнителния комитет на сдружението "Спаси Перник" и ще се състои пред Министерски съвет.  

Протест в подкрепа на Перник ще има днес и във Варна. Началото е обявено за 11 часа до община Варна. Организатор е инициативата "Зелен Младост" община Варна.

Преди около месец перничани бяха организирали градско шествие и молебен за вода в град Перник. 

Близо месец Перник е в бедственото положение, въпреки мерките, които бяха предприети от страна на Министерския съвет за увеличаването на притока към яз. "Студена".

Режимът на водата в Перник започна на 18 ноември 2019 г., а причината - малкото количество вода в яз. "Студена". 

Традиционният фестивал "Сурва", който трябваше да се състои в периода от 24 - 26 януари също беше отменен. 

Ето и исканията и предложенията на Инициативният комитет "Спаси Перник", които бяха публикувани във фейсбук страницата на комитета.

Заради водния геноцид в община Перник, ние, гражданите от зоната на бедствието, обединявайки гражданската си енергия с разбирането, че водата няма цвят.

НАСТОЯВАМЕ ЗА СЛЕДНОТО:

1. НАПРАВЕТЕ ВОДОПРОВОДА ОТ СОФИЯ ЗА ПЕРНИК ВЪВ ВЪЗМОЖНО НАЙ –КРАТЪК СРОК! ИСКАМЕ СРОК ЗА ЗАПОЧВАНЕ НА ИЗГРАЖДАНЕТО МУ И СРОК ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ!

2. ОСТАВКА НА МИНИСТЪРА НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО ПЕТЯ АВРАМОВА, ОСТАВКА НА ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРА НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО НИКОЛАЙ НАНКОВ, ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРА НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ КРАСИМИР ЖИВКОВ, ДИРЕКТОРА НА БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ БЛАГОЕВГРАД – РАДОСЛАВ ГЕОРГИЕВ.

3. СЪД И НАЙ-ТЕЖКИ НАКАЗАНИЯ ЗА ИЗВЪРШИЛИТЕ ГЕНОЦИДА НАД ПЕРНИЧАНИ И ПЕРНИК ОТ „ВОДОСНАБДЯВАНЕ И КАНАЛИЗАЦИЯ“ ООД – ПЕРНИК, ПРЕДХОДНОТО РЪКОВОДСТВО НА ОБЩИНА ПЕРНИК И ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ПЕРНИК, МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ, МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО, БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ – БЛАГОЕВГРАД!

4. ОПРАВЕТЕ "ВиК" ООД - ПЕРНИК, С БЕЗВЪЗМЕЗДНА ПОМОЩ ДО КРАЯ НА ВОДНАТА КРИЗА, С КАДЪРНИ РЪКОВОДИТЕЛИ И ДОБРЕ ПЛАТЕНИ СПЕЦИАЛИСТИ!

5. ПЪЛНЕТЕ ЯЗОВИР "СТУДЕНА" ОТ ЯЗОВИР "ДОЛНА ДИКАНЯ"!

6. ПРОДЪЛЖЕТЕ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЯЗОВИР "РАЯНЦИ"!

7. ИЗПОЛЗВАЙТЕ ВОДИТЕ ОТ ЯЗОВИРИТЕ "ОСЛОМЕ" И "БУШЛЯК"!

8. ПРЕЦЕНЕТЕ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЯЗОВИР "ПЧЕЛИНА" ЗА ПРОИЗВОДСТВЕНО ВОДОСНАБДЯВАНЕ, НАПОЯВАНЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА СИСТЕМАТА!

9. РЕВИЗИРАЙТЕ, ПОДДЪРЖАЙТЕ И КОНТРОЛИРАЙТЕ ВОДОХВАЩАНИЯТА И ДОВЕЖДАЩИТЕ КАНАЛИ ЗА ЯЗОВИР "СТУДЕНА"!

10. ЗАПОЧНЕТЕ НЕЗАБАВНО ГОЛЕМИЯ ПРОЕКТ ЗА ПОДМЯНА И РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ВиК МРЕЖИТЕ И СЪОРЪЖЕНИЯТА! ОПОЛЗОТВОРЯВАЙТЕ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПАРИ, НЕ ГИ УСВОЯВАЙТЕ!

11. ДО ДОВЕЖДАНЕТО НА СОФИЙСКАТА ВОДА В ПЕРНИК ОСИГУРЕТЕ ДОСТАТЪЧНО ВОДОНОСКИ С ПИТЕЙНА ВОДА ПО КВАРТАЛИТЕ, А ЗА БОЛНИТЕ И НЕПОДВИЖНИТЕ - БУТИЛИРАНА ВОДА ДО ДОМОВЕТЕ ИМ!

12. ОПРАВЕТЕ СМЕТКИТЕ НИ ЗА ВОДАТА, ЗА ДА НЕ ПЛАЩАМЕ ЗА ВЪЗДУХА ПО ТРЪБИТЕ!

13. НАМАЛЕТЕ ЦЕНАТА НА ВОДАТА - В НЕЯ ВЛИЗАТ СРЕДСТВА ЗА ОСНОВНИ РЕМОНТИ И ПОДДРЪЖКА, КОИТО НЕ СЕ ПРАВЯТ!

14. "НЕ" НА ПРЕДВАРИТЕЛНОТО ЗАВИШАВАНЕ ЦЕНАТА НА ВОДАТА ЗА БЪДЕЩО НОВО СТРОИТЕЛСТВО!

15. ПРИЕМЕТЕ ПАКЕТ МЕРКИ, В ТОВА ЧИСЛО НОРМАТИВНИ ИЗМЕНЕНИЯ ЗА КОМПЕНСИРАНЕ НА ГРАЖДАНИ И ФИРМИ ОТ ЗАСЕГНАТИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА С РЕЖИМНО ВОДОПОДАВАНЕ И ЛИПСАТА НА КАЧЕСТВЕНА ПИТЕЙНА ВОДА!

16. ОСИГУРЕТЕ БЕЗВЪЗМЕЗДНА ПОМОЩ ЗА ОБЩИНА ПЕРНИК ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ВОДНАТА КРИЗА!

17. ИНФОРМИРАЙТЕ НИ НЕЗАБАВНО ЗА ВСИЧКО, КОЕТО ПРАВИТЕ!

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ра
  Рали
  0 0
  13:03, 25 яну 2020
  Тези "винкели" вместо да викат под прозорците,да бяха взели по една лопата и да помагат на работещите по инсталациите им.Те да не мислят,че водопровод се прави лесно.Лесно е да те качат на рейсове и да те докарат в столицата да сваляш правителство,щото Нинова е наясно,че с вот няма да стане.

Хороскоп за 19.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва самочувствие и то ще се отразява на работата ви днес. Затрудненията ще ги преодолявате по-леко и ще продължавате да търсите предизвикателства, достойни за вниманието ви. Нещата ви ще са наред и ще вървите спокойни напред. Интересуваща ви личност ще отговори на вниманието ви и ще узнаете намеренията й.
19 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Без колебание ще пресечете нечии опити да ви отклонят от намеренията ви днес. Вложили сте достатъчно енергия и няма да допуснете работата ви да пропадне. Мотивирани сте да приключите навреме започнатото, още повече, че очакванията ви са големи. В личен план ви очаква събитие с добър изход за вас.
19 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
От днешния ден може да зависи и успеха на по-нататъшната ви работа. Нужен ви е повече реализъм и трезва преценка за нещата. Тогава едва ли ще срещнете трудности при решаването на проблемите. Можете да се доверите на човек от обкръжението си. Това ще ви свали част от напрежението, което ви се събира напоследък.
19 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съобразявайки се с развитието на събитията и своето място в тях, ще вземате решенията си в движение. Не по-малко внимание ще отделяте и на проблемите на околните. Подкрепата ви ще се цени, получавайки в замяна уважение и подобаващ реванш. Занимаващите се с право, бизнес, енергетика ще имат своите силни изяви.
19 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще запазите отговорното си отношение към преките си задължения, но няма да криете и търсенията си. Внимателно ще проучвате новите възможности и ще пристъпвате към реализацията им с премерен риск. Ще привлечете към себе си нови хора, запознавайки ги с намеренията си и в съдружие с някои от тях ще реализирате плановете си.
19 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Не се отчайвайте ако делата ви не вървят по план. Имате време да осмислите всичко и да прецените местата, където бъркате. Посъветвайте се с вашите близки хора, те могат да ви дадат ценни напътствия и неоценима подкрепа.
19 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Постарайте се днес да не се нагърбите наведнъж с всичко, което трябва да свършите, защото едва ли ще успеете да постигнете плановете си. Действайте постепенно, като споделяте работата си с хората около вас. Ще се учудите на готовността, с която ще се отзоват околните. Бъдете предпазливи в личните ви взаимоотношения, възможни са спорове.
19 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявявате настойчивост днес когато ви се налага да се справяте с даден проблем. Откривате най-доброто решение, за което и хората около вас ще ви бъдат благодарни. В личен план на някои от вас предстои взимането на нелеко решение. Вслушайте се в съветите на околните, но не допускайте те да ви влияят твърде много когато става дума за вашия личен живот.
19 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С много от действията си ще благоприятствате финансовото си, психическо и духовно равновесие. Прагматичните Стрелци ще помислят и за подходящи инвестиции, но се пазете от авантюри. Служебно пътуване ще ви обогати с нови впечатления и ще повиши възможностите пред вас за професионално развитие.
19 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Успявате без проблеми да се справите с голяма част от задачите, които сте планирали. Малко неща ще са в състояние да ви попречат да направите онова, което сте решили. Такива днес едва ли ще срещнете. В личен план се надявате на повече, отколкото реално в момента можете да получите.
19 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Време е да се действа, ако се оставите в плен на колебанията, ще се изгубите. Ще ви се даде избор, от вас зависи да го направите най-добрия. Ще спечелите нечие доверие и ще убедите някого в предимствата на доводите си. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
19 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Финансовите притеснения, които присъстваха в живота ви са на път да отшумят. Материални придобивки, погасяване на задължения и други. Изразен късмет и любовни сполуки. Постиженията в професионалната сфера също ще ви носят удовлетворение. Предстоящо пътуване ще ви постави в трескава подготовка.
19 май 2021
Последни новини