След четвърт век очакване: направиха първата копка на Граничния пункт Рудозем-Ксанти

  Тържествено днес беше направена символична първа копка на строителната площадка за изграждане на Граничния контролно пропусквателен пункт Рудозем-Ксанти.

  Той е последният от трите гранични коридора, договорени по спогодба между България и Гърция през 1995 година. Другите два са изградени и отдавна функционират, а за трети днес беше даден старт на строителство на ГКПП-то.

  Церемонията започна с водосвет и благословия, както и поздравление от областния мюфтия Неджми Дъбов, слова от официалните гости от българска и гръцка страна, строители, изпълнители, представители на регионалните власти от двете страни на границата. Основен акцент в словата бяха надеждите за укрепване на търговските и културни връзки между регионите, както и благодарности към към всички, допринесли за реализирането на проекта, очакван от населението на двете страни на границата вече 25 години.

  След продължилите близо два часа официални поздравления, областният управител на Смолян Недялко Славов разби бутилка шампанско в основите на строителната машина, направила първите няколко гребвания в земята, където след 12 месеца всички се надяват вече да има реален граничен пункт с всички необходими за нуждите му съоръжения. Плановете са строителството да завърши до края на годината, отбеляза Славов.

  Изграждането на пункта се осъществява по проект „Подобряване на трансграничната достъпност“ с водещ партньор „Егнатия Одос“ от гръцка страна и партньори АПИ и областна администрация Смолян по програма ИНТЕРРЕГ Гърция-България. Инвестиционните приоритети заложени в проекта са: изграждане на ГКПП Рудозем-Ксанти, изграждане на нов път от село Димарио до българската граница, реконструкция на път II86 Средногорци-Рудозем и обходен път на град Рудозем, реконструкция на път II59 Момчилград-Ивайловград. Общият бюджет на проекта е 38 802 558 евро. Техническият инвестиционен проект е изготвен от архитектурно бюро „Панарх“, а на подходния път от „Път проект 2000“ООД, които са проектанти и на изградения път от Рудозем до пункта на границата.

  През декември 2019г българското правителство осигури и цялото допълнително финансиране в размер на 18. 446 млн.лв. за изграждането на пункта, дадената строителна линия и ниво, за да може в най-кратки срокове да бъде реализирана новата транспортна връзка по направление Пловдив-Смолян-Рудозем-Ксанти-Северна Гърция, като част от трансграничен коридор №9

  През последните години по пътна връзка Смолян-Пловдив-Рудозем са вложени над 70 млн. евро, без последните инвестиции, част от които и средства за връзката между Пловдив и Асеновград, която е част от връзката Пловдив-Ксанти.

  По силата именно на спогодбата от 1995 г. ГКПП Рудозем-Ксанти се изгражда за всички видове пътници и товари. Пунктът ще разполага с две площадки, три административни сгради, контролни кабини в двете направления, площадка за мобилен рентген, здравен контрол, щателна митническа проверка, навес с метална покривна конструкция, осова автомобилна везна за обслужване на пункта.

  Планирано е да бъдат изградени три отделни пътни трасета с по 4 самостоятелни ленти за движение, както и подход от около 800 метра с три ленти за движение. Две от тях ще имат широчина по 3.5 м. , а една от 3м. и два банкета по 1.5 м. Изпълнител на строителните дейности е консорциум партньори „Ксанти“.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 24.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
  24 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
  24 фев 2020
  Последни новини