Непознатият Ухан, откъдето тръгна смъртоносният коронавирус

    Заради внезапно появилата се нова смъртоносна зараза, светът тези дни непрекъснато получава новини от Ухан - китайският град, който се смята за родно място на коронавируса. Не така познат като Пекин или Шанхай, този град в източен Китай е мегаполис с над 3500-годишна история, а съвременното му значение може да обясни както бързото разпространение на новия коронавирус, така и поставянето му под карантина.

    Ухан е столица на провинция Хъбей, най-големият град в провинцията и най-населеният град в Централен Китай, с население над 11 милиона, седмия по население китайски град и един от деветте национални централни градове на Китай. 

    Ухан е основен транспортен център с местно население от девет милиона плюс пет милиона мигранти. Потокът хора към Ухан за лунната нова година обаче възлиза на 30 милиона души. И това е голямо предизвикателства за превенцията на епидемията в града.

    Преди поставянето на Ухан под карантина общо 300 000 души са напуснали града с влак от трите гари в сряда, според China Railway Wuhan Group.

    От новата история на града: Въстанието в Уханг довело до разпадането на династията Цин и създаването на Република Китай. Ухан е за кратко столица на Китай през 1927 г.  Градът служи като военна столица на Китай през 1937 г. в продължение на десет месеца по време на Втората китайско-японска война. По време на китайската културна революция въоръжен конфликт между две враждебни групировки, които се бият за контрол над града, става известен като инцидента в Ухан.

    Днес Ухан се счита за политически, икономически, финансов, търговски, културен и образователен център на Централен Китай. Той е основен транспортен център с десетки железопътни линии, пътища и автостради преминаващи през града и свързващи го с други големи градове.  Поради своята ключова роля във вътрешния транспорт, Ухан понякога е наричан "китайския Чикаго".

    "Златният воден път" - река Яндзъ и най-големият й приток, река Хан, преминава през градската зона и разделя Ухан на трите района Уханг, Ханку и Ханянг.

    Язовирът Трите клисури, най-голямата електроцентрала в света по отношение на инсталиран капацитет, се намира наблизо. Районът е туристически и това само допринася за разширяване на огромния поток от хора от и до него. Обиковено този поток се усилва с приближаването на китайската нова година на 25 януари.

    Ухан е традиционен център за производство от десетилетия, той е и една от областите, насърчаващи съвременните индустриални промени в Китай.

    Ухан има три национални зони за развитие, четири парка за научно и технологично развитие, над 350 научно-изследователски институти, 1 566 високотехнологични предприятия, многобройни предприятия инкубатори и инвестиции от 230 фирми на Fortune Global 500. 

    БВП на Ухан през 2018 е 224 милиарда щатски долара.

    Ухан е център на висшето образование. Университетът на Ухан е класиран на трето място в Китай през 2017 г.  Спред официални данни от същата година в Ухан се обучават 700 хил. студенти в 52 висши училища

    През 2017 г. Ухан е определен за креативен град от ЮНЕСКО в областта на дизайна.

    Ухан е класифициран като Beta световен град от мрежата за изследване на глобализацията и световните градове.

    Летището му е обслужило 20 млн. пътници през 2016 г., от него се лети директно до Лондон, Париж, Дубай и други градове. 

    Wuhan Xibeihu Area Panorama(2017).jpg
    By 拼却的一醉[1] - http://699pic.com/tupian-500598012.html No.500598012, CC BY 2.0, Link

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини