Непознатият Ухан, откъдето тръгна смъртоносният коронавирус

  Заради внезапно появилата се нова смъртоносна зараза, светът тези дни непрекъснато получава новини от Ухан - китайският град, който се смята за родно място на коронавируса. Не така познат като Пекин или Шанхай, този град в източен Китай е мегаполис с над 3500-годишна история, а съвременното му значение може да обясни както бързото разпространение на новия коронавирус, така и поставянето му под карантина.

  Ухан е столица на провинция Хъбей, най-големият град в провинцията и най-населеният град в Централен Китай, с население над 11 милиона, седмия по население китайски град и един от деветте национални централни градове на Китай. 

  Ухан е основен транспортен център с местно население от девет милиона плюс пет милиона мигранти. Потокът хора към Ухан за лунната нова година обаче възлиза на 30 милиона души. И това е голямо предизвикателства за превенцията на епидемията в града.

  Преди поставянето на Ухан под карантина общо 300 000 души са напуснали града с влак от трите гари в сряда, според China Railway Wuhan Group.

  От новата история на града: Въстанието в Уханг довело до разпадането на династията Цин и създаването на Република Китай. Ухан е за кратко столица на Китай през 1927 г.  Градът служи като военна столица на Китай през 1937 г. в продължение на десет месеца по време на Втората китайско-японска война. По време на китайската културна революция въоръжен конфликт между две враждебни групировки, които се бият за контрол над града, става известен като инцидента в Ухан.

  Днес Ухан се счита за политически, икономически, финансов, търговски, културен и образователен център на Централен Китай. Той е основен транспортен център с десетки железопътни линии, пътища и автостради преминаващи през града и свързващи го с други големи градове.  Поради своята ключова роля във вътрешния транспорт, Ухан понякога е наричан "китайския Чикаго".

  "Златният воден път" - река Яндзъ и най-големият й приток, река Хан, преминава през градската зона и разделя Ухан на трите района Уханг, Ханку и Ханянг.

  Язовирът Трите клисури, най-голямата електроцентрала в света по отношение на инсталиран капацитет, се намира наблизо. Районът е туристически и това само допринася за разширяване на огромния поток от хора от и до него. Обиковено този поток се усилва с приближаването на китайската нова година на 25 януари.

  Ухан е традиционен център за производство от десетилетия, той е и една от областите, насърчаващи съвременните индустриални промени в Китай.

  Ухан има три национални зони за развитие, четири парка за научно и технологично развитие, над 350 научно-изследователски институти, 1 566 високотехнологични предприятия, многобройни предприятия инкубатори и инвестиции от 230 фирми на Fortune Global 500. 

  БВП на Ухан през 2018 е 224 милиарда щатски долара.

  Ухан е център на висшето образование. Университетът на Ухан е класиран на трето място в Китай през 2017 г.  Спред официални данни от същата година в Ухан се обучават 700 хил. студенти в 52 висши училища

  През 2017 г. Ухан е определен за креативен град от ЮНЕСКО в областта на дизайна.

  Ухан е класифициран като Beta световен град от мрежата за изследване на глобализацията и световните градове.

  Летището му е обслужило 20 млн. пътници през 2016 г., от него се лети директно до Лондон, Париж, Дубай и други градове. 

  Wuhan Xibeihu Area Panorama(2017).jpg
  By 拼却的一醉[1] - http://699pic.com/tupian-500598012.html No.500598012, CC BY 2.0, Link

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 24.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работната ви заетост ще ви носи добри финансови удовлетворения. Помислете преди да вземете важно решение. Не трябва да бързате, има неща, за които е нужно време за да оцените правилно. Ако се нуждаете от духовна подкрепа, имате от кого да я получите. Близките ви също ще помогнат да се разтоварите.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден е подходящ за подписване на договори и на всякакъв вид споразумения. Възможно е да се появят непредвидени ангажименти, но едва ли има нещо, с което не можете да се справите. Поемете семейния бюджет в свои ръце и не допускайте близките ви да правят необмислени разходи. Вие сте тези, които най-добре биха се справили с тази задача.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предлага ви се чудесна възможност да приложите вашия богат житейски опит. В служебен план нещата ще се развият неочаквано добре, дори за самите вас, ако съумеете да запазите присъствие на духа и способност да се съсредоточите върху най-главното. Проявете повече разум и търпение към провокациите, отнасящи се до законността и реда.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате добри усещания за бъдещето си и интуицията ви подсказва, че сте на прав път. Така е. Днешните доказателства в тяхна подкрепа ще повишат самочувствието ви. Делово предложение ще ви ентусиазира с изгодните за вас перспективи. Не оставяйте партньора си да гадае за намеренията ви, споделете ги и заедно ще ви бъде по-лесно да ги реализирате.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  С решаването на професионални и делови въпроси ще започнете деня си, оставяйки личните за по-късно. В плановете ви влизат и нови начинания, остава да изберете подходящия момент за стартирането им. Влагайки старание и разум, ще привличате на своя страна и силните на деня, което ще ускори успеха ви.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ви ще бъде натоварен, но и успешен. На моменти ще се осланяте на доброто си впечатление, което оставяте у другите и няма да сгрешите. Ще получите добри новини, свързани с бизнеса и това допълнително ще ви активизира. Ще ускорите намирането на необходимите средства за финансиране на бъдещ проект.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Приятна среща ви очаква днес. Споделяте неща, които ви вълнуват от доста време и получавате ценни съвети. Всичко това ще ви подейства наистина разтоварващо. Постарайте се да свършите плановете си за деня, за да сте удовлетворени от себе си.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят няма да бъде особено добър за тези, които страдат от хронични заболявания. Вземете нужните превантивни мерки навреме. Не се изкушавайте да съветвате когото и да било. Самочувствието ви е подплатено, но е много вероятно да подведете някой важен за вас човек. Просто има неща, които всеки сам трябва да реши за себе си.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Делово ще пристъпите към изпълнение на предстоящите си задачи и без да губите време в излишни приказки ще се включите във времето. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, покажете им, че вярвате в тях, като не изтъквате непрекъснато заслугите си. От умението ви да работите в екип ще зависят и резултатите ви.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Благоприятно за вас ще се развиват деловите ви ангажименти. Ще сложите край на работен проект и удовлетворени от резултатите ще се устремите към нов. Концентрирайте се над главното, проникнете в същината на нещата и на практика ще претворите замисленото. Няма да ви липсва и напрежение, но вие сте свикнали.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще трябва да измислите стратегия за действие по важен за вас въпрос, тъй като обичайните ви ходове ще се окажат недостатъчни. Бъдете отворени към чужди идеи, тъй като това е начинът да намерите най-подходящата за вас. Флирт на работното място ще ви разконцентрира от работата ви, а това не е желателно. Не бягайте от отговорностите си.
  24 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
  24 фев 2020
  Последни новини