Още градове в Китай под карантина заради коронавируса, случаите се увеличават

Броят на случаите на пневмония, дължащи се на новия коронавирус 2019-nCoV в Китай, нарасна до 830 души, 25 са загинали.

Нови данни бяха оповестени от комисиите по хигиена и здравеопазване в страната. 

Състоянието на 177 пациенти се оценява като тежко. Съобщава се за още 1072 предполагаеми случая.

Специализирана болница с капацитет 1000 легла за заболелите от смъртоносния коронавирус ще бъде построена в Ухан за седмица, съобщи китайската централна телевизия CCTV. Съоръжението се изгражда по аналогия с пекинската болница, която е построена за същото време за лечение на САРС през 2003 г. Планира се изграждането на сграда с площ от 25 хиляди квадратни метра в Ухан да приключи до 3 февруари.

В края на декември китайските власти съобщиха за огнище на пневмония с неизвестен произход в Ухан. Поради риска от разпространение на вируса, властите поставиха града под карантина, а по-късно въведоха същите мерки в няколко други населени места.

Известни са няколко случая в Япония, Южна Корея, Тайланд, САЩ, Виетнам и Саудитска Арабия. "Вероятно е" да има случаи на вируса във Великобритания, според проф. Пол Косфорд, директор за здравните служби в Англия, тествани са 14 души досега.

Китай очаква най-голямо разпространение през февруари.

Световната здравна организация се въздържа да обяви международна спешна ситуация. Според ръководството на организацията "сега не е моментът" за такава стъпка. При това властите в Китай бяха предупредени да вземат строги мерки срещу разпространението на коронавируса в страната и направят всичко възможно, за да предотвратят заразата да бъде пренесена на други места по света. 

Около 41 милиона души са под карантина в отцепените градове, в които е спрян обществения транспорт, международните полети са отменени също, както и всякакви събития, на които биха присъствали повече хора. Затворени са увеселителни паркове, библиотеки, концертни зали. Хората следва да излизат от къщи само при необходимост и задължително с маки. Столицата Пекин също отмени всички публични събития за китайската Нова година.

Не е ясно докога ще продължи карантината.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини