Разхищаването на храна носи глобални загуби за 12 трилиона долара

Новините, свързани със световната хранителна промишленост, са тревожни и причината за това се крие главно в правителствата, производителите на храни и агробизнеса.

Една трета от цялата храна се изхвърля и въпреки това, участващите в хранителната индустрия не са в състояние да подобрят положението на 820-те милиона души, гладуващи по света. Неефективността на индустрията в глобален мащаб води и до факта, че 680 милиона души са затлъстели, при което разходите за лечение на правителствата и гражданите се увеличават все повече, пише научното списание Nature.

Когато стопанствата черпят големи количества вода за напояване на културите, данъкоплатците са тези, които поемат сметката за нейния недостиг, която може да последва. Същото е и при агрохимикалите и тяхното въздействие върху здравето на хората и цените, които се плащат за последствията от тях.

Всички тези скрити разходи, включително и за неконсумираната храна, и следващото от тях се равняват на $12 трилиона годишно, сочат данните от доклад, публикуван миналия месец. Прогнозата е те да нараснат до $16 трилиона до 2050 г. Това е потресаваща цифра, еквивалентна на брутния вътрешен продукт на Китай. Част от тези загуби са свързани със системите за използване на земи и съответно храни. В доклада те са дефинирани по следния начин: "земята се използва, храната се произвежда, съхранява, опакова, обработва, търгува, разпространява, предлага на пазара, консумира и унищожава". Те се посочват като водещите източници на емисии на парникови газове, движещи климатичните промени и водещи до множество допълнителни разходи.

Също толкова тревожно е, че те не се отчитат редовно и хранителната и селскостопанската промишленост, изглежда, предполагат, че накрая сметката просто ще бъде платена. Това обаче не може да продължава и нуждата от определени промени става все по-спешна.

Докладът, които е разработен от Коалицията за използването на храните и земята (Food and Land Use Coalition), включваща бизнес групи и изследователски институции, както и Организацията на обединените нации, също изчислява разходите, които правителствата и предприятията ще трябва да платят, за да преминат към по-устойчива хранителна система. Оценката е в рамките между $300 и $350 милиарда годишно. Освен това - и след като се вземат предвид скритите разходи - една по-устойчива хранителна система би могла да доведе до нови икономически възможности за 5,7 трилиона долара годишно до 2030 г., компенсирайки тези $350 милиарда многократно.

Например преминаването към храна на растителна основа, съдържаща по-малко сол, захар и преработени съставки, се очаква, че може да спести до $30 милиарда. Но очакваните икономически ползи могат да бъдат около $1,28 трилиона. Разходите за редуцирането на разхищението на храна са изчислени на около $30 милиарда, но от друга страна, ако компаниите предприемат необходимите мерки, могат да получат ползи в размер на $455 милиарда.

С оглед на тези възможности, въпросът е какво задържа компаниите и защо не предприемат необходимите мерки. Някои го правят, но от друга страна повечето могат и да бъдат убедени или принудени да действат.

Правителствата могат да предприемат определени мерки, когато става въпрос за това да накарат компаниите да променят поведението си. Единият е данъчното облагане. Другият е регулирането, въпреки че през последните години тенденцията сред някои правителства, поне в развитите страни, е това да се избягва и да се използват по-меки методи за промяна.

Друга възможност са финансовите стимули - като насърчаването на идеята, че компаниите могат да печелят от устойчивост. Така, което и от трите да се използва, като вероятно най-ефективна ще е комбинацията от всички, трябва да има редовно отчитане и публикуване на тези т.нар. скрити разходи. Това би могло да бъде задача към министерствата на финансите или националните статистически служби, които да работят в тясно сътрудничество с научните изследователи.

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
24 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
24 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
24 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
24 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
24 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
24 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
24 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
24 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
24 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
24 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
24 фев 2020
Последни новини