Бонус за непушачи: Два дни отпуск за служителите, които не пушат

Работодателите да могат да дават до 2 дни платен отпуск допълнително на служителите си, които не пушат. Такава законодателна промяна лансира депутатът от ВМРО Александър Сиди.

С внасянето на допълнението в Кодекса на труда ще бъде даден бонус на тези, които са избрали да живеят здравословно, а тези, които пушат, ще бъдат насърчени да си вредят по-малко на здравето, обясни воеводата.

„Така допълваме тази тотална забрана за пушене. Служителите излизат извън работните помещения и получават една нерегламентирана почивка между 10-15 мин. на всеки час-два. А по този начин се поставят в дискриминационни условия другите служители непушачи. И аз съм пушач, и аз също го правя“, призна Александър Сиди.

Според него работодателите имали и достатъчно механизми да следят дали някой наистина е пушач или не е и даде пример със системите за достъп с карти, които се ползват в повечето офиси. Сиди обясни и че пушачи, които не пушат на работното място изобщо, също биха влезли в тази хипотеза и ще имат възможност да получат два допълнителни дена почивка.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини