Как държавата ще върне хиляди млади българи от чужбина

Темата как да върнем успелите българи в чужбина коментира зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в сутрешния блок на NOVA.

„Целта ни е да подпомогнем младите хора в случаите, в които те имат интерес не само да се върнат в София и градовете, където са ситуирани големите работодатели, предлагащи високоплатени работни места, но и в малките населени места. Това е причината да подкрепим и самия работодател", посочи Русинова и добави, че не съществува българска фирма, която да няма нужда от висококвалифицирани кадри.

Около 10 000 са обявените работни места в цялата страна. Основно се търсят икономисти и инженери.

В същото време към този момент над 6000 са младите хора, които учат в престижни университети във Великобритания. Около 1200 в Шотландия, 1400 във Виена и близо 7000 в Германия. Проведено проучване сред тези млади хора показва, че повече от 60% от тях имат желание да се върнат в България, изтъкна Русинова.

„За нас е важно да гарантираме на всички тези млади хора, които отиват да учат в престижни университети, че можем да ги подкрепим. Дългият път да задържим младите в България е през инвестициите в образованието. Когато има качествено обучение - средно и висше, голяма част от младите хора ще останат у нас”, смята още Зорница Русинова.

Oсигуряване на средства за наем и детегледачка, са част от мерките, с които държавата ще се опита да върне успелите българи в чужбина. Първоначално ще се направи кампания, която да даде достатъчно подробна информация какви са наемите и цените на жилищата в страната, какви са лихвите по кредитите, както и какви са цените в детските градини.

"Можем да предложим подкрепа, като осигурим за няколко месеца наема на жилище. Наемът ще е съобразен с цените в конкретния град. Задължително условие ще е човекът да няма собственост в същия град", каза Русинова.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Di
    disaster
    4 -1
    10:46, 23 яну 2020
    Тази държава с тези бандити във властта не може да върне гурбетчиите обратно в България.
  • 2
    Nn
    nngfngfn
    3 0
    11:17, 23 яну 2020
    Отговора е никак няма да върнат никой
  • 3
    Ра
    Рали
    0 0
    18:26, 23 яну 2020
    Премахват двойното гражданство и който се усеща българин се връща и работи за страната си.
Последни новини