"Лепило за месо" вече и в млечните продукти (видео)

Изображение 1 от 2

    Трансглутаминаза, наричана също "Лепило за месо", вече се слага в почти всички храни. Включително вегетариански и вегански, както се оказва (във видеото от вегански канал се препоръчват "фантастичните" му качества и важното е, че не е от животински произход...)

    Наскоро стана ясно, че родни производители слагат в сиренето ензима трансглутаминаза, чиято цел е да направи така, че от по-малко мляко да се направи повече сирене. Той действа на принципа на лепилото, като прави мостове между отделните вериги. Ензимът се явява като мрежа, като неговата цел е да втвърди или слепне храната, обясни биологът д-р Сергей Иванов.

    Трансглутаминазата е сравнително нов и иновативен начин производителите и търговците да ни пробутат отпадъчно месо или изрезки под формата на сочни и вкусни свински и пилешки пържоли, телешки бифтеци и стекове.

    Доскоро тя се е слагала само в месата и в част от сладкарските изделия, вече обаче се слага и в сиренето.

    Именно ензимът е една от причините повечето телешки бифтеци да изглеждат с толкова добре разпределена структура между протеини и мазнини. Имаме предвид, че точно правилното разпределение на червено и бяло месо придават един сочен и привлекателен вид на бифтеците и стековете.

    Кои храни съдържат трансглутаминаза?

    Месо и месни продукти, риба и морски деликатеси – рулцата от рак, шунка и варено-пушени деликатеси, млечни продукти – сирена, кашкавал и кисело мляко, брашно и в цялостното хлебопроизводство. При направата на Тофу също се използва този слепващ агент.

    Колко е вреден ензимът?

    Проблемът е там, че нито температурата, нито химикалите, нито термичната обработка не могат да повлияят активността на трансглутаминазата. Има данни за експеримент от японски учени, които хранили мишка с трансглутаминаза и след две седмици тя е починала, като при аутпосията са открити само слепени парчета месо, няма органи, нито бъбреци, нито черен дроб, нито черва. Когато човек употребява колбаси и подобен тип меса, които съдържат този ензим, ферментът се натрупва в организма.

    Какво всъщност е „Лепило за месо“? 

    Трансглутаминазата се произвежда чрез изкуствено отглеждане на бактерия или се добива от кръвта на свине и крави, като се изолира коагулант, който е отговорен за съсирването на кръвта.

    Основното действие на трансглутаминазата е да свързва протеините в храната.

    Ето ви и един цитат директно от сайта на фирма вносител на суровина трансглутаминаза и за какво се използва тя:

    - спояване/слепване на не толкова качествени остатъци от месо;

    - подобрява консистенцията и среза;

    - подобрява текстурата и консистенцията на кашкавала и сиренето и предотвратява разтрошаването им;

    - намалява загубата на вода в киселото мляко и сирената.

    През 2007 година изследване на WCRF (World Cancer Research Fund International – занимават се с проучвания и изследвания, които правят  връзката между рака и начина ни на хранене, теглото и физическата активност) откри, че яденето дори на една наденичка на ден значително може да увеличи риска от заболяване на рак на дебелото черво.

    Приемът средно на 500 грама преработени меса (тип наденички, кренвирши, салами) увеличава риска от рак с 20%. Други проучвания на същата организация споменават и други факти - ежедневното приемане на преработени меса увеличава риска от:

    - Рак на пикочния мехур с 59 процента;

    - Рак на стомаха с 38 процента;

    - Рак на панкреаса с 67 процента.

    Много хора ще си кажат – е, ами то нищо не трябва да се яде!

    Ами ние ще ви отговорим, че не е така – просто подбирайте източниците!

    Ето ви няколко насоки за това как да намерите нормално и натурално месо, а не такова, което е слепено с трансглутаминаза и е продавано като вкусни телешки пържоли, пилешки филенца и т.н.:

    - Препоръчително е животното да е хранено с трева, а не смески и други подобни храни съдържащи ГМО и т.н.;

    - Почти в цялата страна има места и села, където с малко повече търсене можете да си намерите  месо, което е прясно.

    - Търсете малки производители и местни кланници, които разфасоват месото на място.

    - Огромен плюс за качеството на месото е, ако то е живяло в нормалните и естествените си среди и е хранено по естествен начин.

    Истинското месо не е вредно, преди години не е имало рак и такъв бум на болести, свързани с храните. Всичко идва от изкуствените добавки към храните, които се използват от производителите с цел намаляване на разходите и увеличаване на приходите, удължаване на срока на годност и т.н.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини