Частни болници срещу НЗОК: Плащала ли е Касата 7 пъти повече за лекарство?

В задочен спор влязоха Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и частните болници.

 

Управителят на здравната хазна съобщи в интервю за Дарик радио, че касата е плащала лекарство на частна болница на цена 7 пъти по-висока от тази на държавна и общинска. Д-р Дечев атакува и действия на здравния министър Кирил Ананиев. След това заяви, че ще напусне поста си, защото е обещал да работи само един мандат и защото се "опарил на котлона". 

Д-р Дечев отказа да съобщи кое е лекарството в дъното на скандала, както и коя е болницата. Той не обясни и защо прави разкритията в края на мандата си, след като е отговарял за нея близо 4 години.

Според него частните болници не трябва да правят обществени поръчки, включително за лекарства, които се плащат с вноските на здравноосигурените. Което, според Дечев, води до фрапиращата разлика в цените, по които се плащат. Казусът със седем пъти по-скъпо лекарство, официално не е поставян пред Надзора на касата, твърдят членовете му. 

От Националното сдружение на частните болници излязоха с декларация по повод твърдения на шефа на НЗОК Дечо Дечев, че на частните болници се изплащат лекарства в пъти по-високи от тези в държавните и общински болници.

От Сдружението на частните болници са категорични, че това не отговаря на истината, защото лекарствата се заплащат по позитивния лекарствен списък на самата здравна каса и съответно по цена не по-висока от цената, определена в този списък.

"Откровени лъжи!", заявяват от сдружението.

В интервюто си доктор Дечев твърди и че е прокаран лобистки закон, който позволява на частните болници да не провеждат обществени поръчки.

От Националното сдружение на частните болници обаче посочват, че промяната в закона се е наложила заради решение на Европейската комисия от 2014 г., с което се задължават всички страни членки до 2016 г. да синхронизират своите законодателства с нова директива на Европейския съюз.

"За пореден път се хвърлят лъжи и спекулации срещу една част от добре функциониращите лечебни заведения", се казва още в позицията и се допълва, че всички лечебни заведения в страната са подложени на еднакви пазарни условия - те следва да се договорят с доставчиците на лекарства, консумативи и оборудване, да обезпечат качествени медицински специалисти и в крайна сметка са реимбурсирани от НЗОК при абсолютно равни условия, посочват от сдружението.

Според сдружението изказването си д-р Дечев нарушава Конституцията и основни други принципи в правото, и следва да му бъде потърсена отговорност.

БСП ще сигнализира прокуратурата за изнесената от управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев информация за лобистки закони и източване на институцията. Левицата настоява Министерството на здравеопазването да бъде проверено заради нападките на Дечев по адрес на политическото му ръководство.

Същевременно от НЗОК отказват повече коментари както и да предоставят конкретна информация за болници и лекарства, с които институцията се източва.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бя
    бялата мафия
    2 0
    20:43, 14 яну 2020
    Частните болници да се финансират от частни източници.

Още новини

Последни новини