Заплати на учители и полицаи се вдигат от 1 януари

С 50 лева се увеличава минималната заплата за страната, считано от днес - 01.01.2020 г. От 560 лв. размерът ѝ става 610 лв. Минималната почасова ставка се повишава на 3,66 лв. от 3,37 лв. Новите размери бяха определени с Постановление №350 на Министерския съвет от 19 декември 2019 г.

Също от днес най-ниското учителско възнаграждение надхвърля 1000 лв. Минималната основна заплата за учител, възпитател, логопед, психолог, педагогически съветник, корепетитор, хореограф, треньор по вид спорт, рехабилитатор на слуха и говора, ръководител на направление ИКТ се повишава от 920 лв. на 1085 лв.

Промените, договорени в новия Колективен трудов договор, предвиждат още старши учителите/възпитателите да получават минимум 1120 лв. месечно вместо 955 лв. Главните учители/възпитатели ще започват с минимално основно възнаграждение 1176 при 1005 до вчера. Стартовата заплата за зам.-директорите се повишава от 1065 на 1246 лв., а за директорите - от 1140 на 1334 лв.

За увеличенията бяха осигурени 360 млн. лева.

Извън заплатите веднъж годишно учителите ще получават допълнително възнаграждение за постигнати резултати.

Държавните служители също ще получават по-високи с 10% възнаграждения от 1 януари, съгласно Закона за държавния бюджет за 2020 г. В тази връзка се повишават и заплатите в системата на полицията, съгласно проект за изменение на Наредба № 8121з-919 ОТ 2017 г. на МВР, който трябва да бъде гласуван от МС след 6 януари.

Главният секретар на МВР ще получава 2719 лв. основно месечно възнаграждение. Досега гл. комисар Ивайло Иванов получаваше 2136 лв. основно възнаграждение. За директор на главна дирекция то се увеличва на 2410 от 1881 лв. Младши разследващ полицай ще взема 1242 лв. при 915 основно възнаграждение досега.

Директорът на СДВР ще взема 2052 лв. при 1584 досега, а директорът на Столична дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (СДПБЗН) - 1512 вместо 1964. Основното възнаграждение на директор на регионална дирекция "Гранична полиция" се увеличава от 1514 на 1967 лева. Командирът на Специализирания отряд за борба с тероризма ще получава 2052 при 1584 основно възнаграждение досега.

Източник: offnews

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ра
  Рали
  6 -5
  13:39, 2 яну 2020
  Колкото да повишават заплатите им, и учителите ще продължават да произвеждат неграмотници, и полицаите ще продължават да си мислят,че някой друг трябва да налага ред по улиците.

Хороскоп за 28.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
28 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
28 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
28 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
28 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
28 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
28 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
28 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
28 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
28 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
28 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
28 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
28 фев 2020

Случаен виц

Последни новини