Кетогенната диета помага в борбата с грипа

Кетогенната (кето) диета, която включва високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати, намира все повече почитатели през последните години - но грипът очевидно не е един от тях.

Резултатите от ново изследване на американски учени от университета Йейл показват, че лабораторните мишки, подложени на кетогенна диета, са били в състояние да се борят по-успешно с грипния вирус, отколкото мишките на хранителен режим с високо съдържание на въглехидрати.

Кетогенната диета - която при хората включва хранене с по-мазна риба, месо, птици и зеленчуци без скорбяла - активира подмножество от Т-клетки в белите дробове, които не са били свързвани преди това с реакция на имунната система към грипа, засилвайки производството на слуз от клетките на дихателните пътища, които могат ефективно да уловят вируса на грипа, съобщават изследователите.

„Това беше напълно неочаквана констатация", коментира съавторът на изследването Акико Ивасаки, специалист по имунобиология и молекулярна и клетъчна биология и изследовател в медицинския институт „Хауърд Хюз“.

Учените са изследвали дали диетата може да повлияе върху реакцията на имунната система към патогени като грипния вирус.

Настоящото проучване показва, че мишките, хранени с кетогенна диета и заразени с грипния вирус, имат по-висока степен на преживяемост от мишките при нормална диета с високо съдържание на въглехидрати. 

По-конкретно, изследователите установяват, че кетогенната диета е задействала освобождаването на гама делта Т клетки - клетки на имунната система, които произвеждат слуз в клетъчните обвивки на белия дроб - докато диетата с високо въглехидрати не успява да го прави.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Science Immunology“.

Източник: http://ladyzone.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини