Протестиращи в сблъсък с полицията край Перник

Изображение 1 от 3

  Напрежението в Перник ескалира. По-рано днес имаше и сблъсъци между протестиращи и полицията.  Градът е на воден режим повече от месец. А днешното решение идва след заседание на Кризисния щаб, предава NOVA.

  Предприетите мерки не успокоиха перничани  и те отново излязоха на протест.  Около 18.30 часа недоволните опитаха да преодолеят кордона от жандармеристи. Държавата и общината в лицето на министъра на икономиката Емил Караниколов и на кмета Станислав Владимиров се събраха сутринта в града. И решиха - в Перник ще има бедствено положение. Това развързва ръцете на държавата за извънредни строително-монтажни дейност. А целта е да се направят нови сондажи, за да се потърсят още водоизточници за града.

  Перник обяви бедствено положение за седмица. Започват  спешни аварийни строително- монтажни дейности, които да увеличат притока на язовир "Студена". Държавата и местната власт ще работят заедно на терен. “Сондиране в така наречения карстов басей над язовир "Студена". Изграждане на съоражение, което да хване горната част на река Струма   и да бъде насочена директно към язовир “Студена”, обясни кметът на града Станислав Владимиров.

  Министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че след  няколко дни ще има информация за дебита, който влиза от Струма към водния басейн.

  Работен план за това как липсващите количества вода да бъда намерени има  инж. Атанас Русев.  „Предвижда да се оптимизират, всички възможни води в южната част на планината Витоша, без да се нарушава абсолютно никакъв естествен баланс и тази вода постъпва в язовир Студена”, каза той.

  Идеята му включва и използването на подземни водоизночици. „Нашият план намери пълно одобрение от МРРБ, преди дни трябваше да бъде подписано споразумение от кмета на Перник. “Нашият план намери пълно одобрение от МРРБ, преди дни трябваше да бъде подписано споразумение от кмета на Перник с  министерството, но той отказа да го направи”, каза още инж. Русев.

  Кметът определи тези твърдения като неверни. Според Владимиров сега всичко било и в ръцете на държавата. А той бил "За" всяка една капка вода, която се осигури за язовир "Студена".”Знаете, че има и проект на инженер Русев.  Неговият план е най- евтин, държавата ще даде и на него зелена светлина”, коментира градоначалникът.

  Държавата и общината се заричат -  там където има течове, те да бъдат спрени. „Въздуха и водата са най-ценния ресурс, в момента всяка капка ни трябва. Основна цел е да се осигури възмижност за нормален живот в Перник да няма проблеми с водата.

  При нужда кризисният щаб може да  удължи срока на бедственото положение, за да бъдат извършени необходимите дейности по намирането на резервни водоизночници за Перник.

  Източник: dariknews.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Si
   SIC
   5 -1
   20:59, 21 дек 2019
   Един бандит-еднокнижник превърна страната в кочина.

  Хороскоп за 28.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
  28 фев 2020
  Последни новини